, 2022/8/30

Kíváncsi vagy, hogyan kezdjünk kertészkedni? Találj magabiztosságot ezekkel a szakértői kertészeti tippekkel.

Top kertészeti tippek kezdőknek

Soha nem kertészkedett még? Nem probléma. Váltsd valóra a saját termesztésű álmaidat ezzel a 10 könnyen követhető tippel.

1 Helyezd el a helyszínt.

A kertalapítás olyan, mint az ingatlan, minden az elhelyezkedésen múlik. Helyezd a kertet az udvar olyan részére, ahol rendszeresen látni fogod (a kertészkedésre mindenképpen érvényes, hogy ne lásd, ne gondolj rá). Így sokkal nagyobb valószínűséggel fogsz időt tölteni benne.

2. Kövesd a napot.

A napfény helytelen megítélése gyakori buktató, amikor először tanulsz kertészkedni. Figyelj arra, hogyan játszik a napfény az udvaron, mielőtt kiválasztod a kerted helyét. A legtöbb ehető növénynek, köztük számos zöldségnek, fűszernövénynek és gyümölcsnek legalább 6 órányi napsütésre van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjön.

3. Maradj közel a vízhez.

Az egyik legjobb kertészeti tipp, amit valaha is kaphatsz, ha új kertedet vízforrás közelébe tervezed. Győződj meg róla, hogy a kerted helyére el tudsz vezetni egy tömlőt, így nem kell minden alkalommal vizet cipelned oda, amikor a növényeid megszomjaznak. A legjobb módja annak, hogy megállapítsd, hogy a növényeknek szükségük van-e öntözésre, ha az ujjad egy hüvelyk mélyen a talajba nyomod (ez körülbelül egy ujjperc mélyen van). Ha száraz, itt az ideje öntözni.

4. Kezd nagyszerű talajjal.

Ha kertet indítasz, az egyik legfontosabb tanács, hogy olyan talajba fektess, amely tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű. Ezt az éppen megfelelő keveréket úgy érheti el, hogy 3 hüvelyknyi Miracle-Gro® All Purpose Garden Soil-t keverjen a meglévő talaj felső 6-8 hüvelyknyi rétegébe, ha földbe ültetést tervezel. Ha magaságyásba ültetsz, használd a Nature's Care Organic Raised Bed Soil-t, amely tökéletes súlyú és szerkezetű a magaságyásos termesztéshez.

5. Fontold meg a konténereket.

Ha a hely szűkös, nézz a konténerek felé. Számos növényt termeszthetsz cserépben, köztük zöldségeket, fűszernövényeket, virágokat, gyümölcsfákat, bogyós gyümölcsöket és cserjéket. Ha konténerekben kertészkedsz, használj olyan edényt, amely elég nagy a benne nevelt növény számára, és töltsd meg Miracle-Gro® Moisture Control® virágkeverékkel. Nemcsak kifejezetten a cserepes növények virágzásához készült, hanem segít megvédeni a túl- és alulöntözéstől is.

6. Válaszd ki a megfelelő növényeket.

Fontos, hogy olyan növényeket válassz, amelyek megfelelnek a termesztési körülményeinek. Ez azt jelenti, hogy a napot kedvelő növényeket napos helyre kell ültetni, és a földön gubbasztó szőlőfajtáknak, például a sütőtöknek és a dinnyének bőséges mozgásteret kell biztosítani (vagy egy rácsot, amire felmászhatnak). Végezd el a házi feladatod, és válassz olyan fajtákat, amelyek jól fejlődnek a lakóhelyeden és a rendelkezésére álló helyen. És hogy a zöldség- és fűszernövények termesztése sikeresebb legyen, kezdj a Bonnie Plants® erőteljes fiatal növényeivel, ahelyett, hogy magról próbálnál termeszteni.

7. Ismerd meg a fagyok időpontját.

Ha túl korán (vagy későn) ültetsz a szezonban, az katasztrófát jelenthet a kerted számára. Ismerni kell a területére vonatkozó utolsó átlagos tavaszi fagydátumot, hogy véletlenül se pusztítsa el a növényeket azzal, hogy idő előtt kiülteti őket. Jó, ha ismered az első átlagos őszi fagyok időpontját is, hogy a növényeket még azelőtt betakaríthasd vagy a beltérbe költöztethesd, mielőtt a késői hideg károsítaná őket.

8. Adj hozzá némi mulcsot.

Vigyél fel egy 2-3 hüvelyk mély mulcsréteget minden egyes növény köré. Ez segít csökkenteni a gyomosodást azáltal, hogy eltakarja a napfényt, és csökkenti a párolgással járó nedvességveszteséget, így kevesebbet kell öntöznie. A fényes megjelenés érdekében tegyél le egy réteg Scotts® vagy Nature Scapes® zsákos mulcsot. Vagy lerakhatsz szalmát, aprított leveleket, fenyőszalmát vagy más, helyben kapható anyagot.

9. Tápláld rendszeresen a növényeket.

Már beszéltünk arról, mennyire fontos, hogy jó talajjal kezdjük, de ez a talaj a legjobban akkor működik, ha rendszeresen magas minőségű tápanyagot juttatunk a növényeinknek. Más szóval, csodálatos talaj + kiváló minőségű növénytáp = szuper kerti siker! Tehát az ültetés után egy hónappal kezd el táplálni kerted olyan növénytápokkal, mint a Miracle-Gro® vízben oldódó, minden célra alkalmas növénytáp. Feltétlenül kövesd a címkén szereplő utasításokat.

Még egy utolsó jótanács: Raktározd be az alapvető eszközöket, amelyek megkönnyítik a termesztést. Minden részletet megtudhatsz a Kertészeti eszközök című cikkünkből. Boldog termesztést!