, 2021/10/23

A legjobb krumplipüré receptek krémesek, gazdagok és vajasak. A mi Tökéletes burgonyapürénk mindezeket és még annál is többet nyújt, ráadásul könnyen elkészíthető előre, hogy csökkentsük a stresszt az elkészítés napján.

A legjobb krumplipüré

Összetevők

3 font Yukon arany vagy vörös burgonya, meghámozva (ha szükséges) és 2 hüvelykes darabokra vágva (9 közepes)

¼ csésze vaj

1 teáskanál só

½ teáskanál őrölt fekete bors

0,667-0,75 csésze tej, tejszínhab, fél-fél tejszín vagy tejszínhab.

Olvasztott vaj (nem kötelező)

Vágott friss metélőhagyma (nem kötelező)

Útmutatás

1. lépés

Egy nagy fazékban főzzük a burgonyát, lefedve, enyhén sós forrásban lévő vízben 20-25 percig, vagy amíg megpuhul; szűrjük le. Nyomkodjuk át egy krumplinyomón, pépesítsük krumplinyomóval, vagy verjük össze elektromos mixerrel alacsony fokozaton.* Adjuk hozzá az 1/4 csésze vajat, a sót és a borsot. Fokozatosan keverjük hozzá a tejet, hogy a keverék könnyű és habos legyen. Kívánság szerint további vajjal és metélőhagymával tálaljuk.

*Tipp:

Ha a burgonya héját rajta hagyja, a mixer helyett használjon krumplinyomót a burgonyapüréhez.

Előre elkészíthető utasítások:

Készítsd el a Tökéletes burgonyapürét (vagy a Boursin burgonyapürét, a Kéksajtos-rozmaringos burgonyapürét vagy az írós-szalonnás burgonyapürét) az utasítás szerint. Tegyük át egy tálba. Kissé hűtsük le. Szorosan fedjük le; 24-48 órán át hűtsük. Tegye a burgonyakeveréket egy 4-5 négyzetcentis lassú tűzhelybe. Fedje le, és főzze alacsony hőfokon 3-1/2-4 órán át, vagy amíg át nem melegszik. Tálalás előtt keverje meg. Vagy tegye a kihűlt burgonyakeveréket egy 3 négyzetcentis téglalap alakú sütőtálba. Szorosan fedjük le; 24-48 órán át hűtsük. Tálaláshoz melegítse elő a sütőt 350°F-ra. Vegye le a fedőt; süsse kb. 1-1/4 órán át, vagy amíg átmelegszik.

Boursin burgonyapüré:

Készítsd el az utasítás szerint, kivéve, hogy két 5,2 unciás csomag félpuha sajtot fokhagymával és finom fűszernövényekkel a tejjel simára és krémesre verj. Ha kívánod, keverj bele 1/4 csésze friss, apróra vágott olasz (laposlevelű) petrezselymet. Táplálkozási adatok adagonként: 270 kalória, 5 g fehérje, 26 g szénhidrát, 18 g összes zsír (12 g zsírsav), 15 mg koleszterin, 3 g élelmi rost, 4% A-vitamin, 45% C-vitamin, 455 mg nátrium, 4% kalcium, 6% vas.

Kéksajtos-rozmaringos burgonyapüré:

Készítsd el az utasítás szerint, kivéve, hogy keverjen bele egy 3 unciás csomag lágyított krémsajtot és további 2/3 csésze tejet, amíg sima és krémes lesz. Keverjen bele 2/3 csésze morzsolt kéksajtot és 2 teáskanálnyi felaprított friss rozmaringot. Táplálkozási adatok adagonként: 215 kalória, 6 g fehérje, 25 g szénhidrát, 11 g összes zsír (6 g zsírsav), 30 mg koleszterin, 3 g élelmi rost, 7% A-vitamin, 45% C-vitamin, 433 mg nátrium, 9% kalcium, 6% vas.

Írószalonnás burgonyapüré:

Készítsd az utasítás szerint, kivéve, hogy a tejet íróval vagy tejfölös tejjel helyettesítse. Keverjen bele 1/2 csésze ropogósra sütött, morzsolt szalonnát (kb. 8 szelet) és 1/3 csésze finomra vágott zöldhagymát. Táplálkozási adatok adagonként: 188 kalória, 6 g fehérje, 25 g szénhidrát, 8 g összes zsír (4 g zsírsav), 20 mg koleszterin, 3 g élelmi rost, 4% A-vitamin, 46% C-vitamin, 439 mg nátrium, 4% kalcium, 7% vas.

Burgonyás palacsinta:

Készítsdel a Tökéletes burgonyapürét az utasítás szerint. Fedje le és hűtse le a maradék burgonyát egy éjszakán át vagy amíg alaposan ki nem hűl. Kézzel keverjen össze 1-1/2 csésze burgonyapürét; 1 tojást, enyhén felverve; és 2 evőkanál apróra vágott zöldhagymát (1). Tegyen 1/2 csésze lisztet egy sekély tálba. Formázzon 1/4 csésze burgonyakeverékből 1/2 hüvelyk vastag pástétomot. Mártsa a pástétom mindkét oldalát lisztbe. Ismételje meg a maradék burgonyás keverékkel. Egy nagy serpenyőben melegítsen fel 3 evőkanál növényi olajat közepes lángon. Tegye bele a pogácsákat; süsse 8 percig vagy aranyszínűre, egyszer megfordítva a pogácsákat (ha szükséges, dolgozzon több részletben). 6 pogácsát készíthet. Táplálkozási adatok pástétomonként: 162 kalória, 3 g fehérje, 16 g szénhidrát, 9 g összes zsír (2 g zsírsav), 40 mg koleszterin, 1 g élelmi rost, 2% A-vitamin, 16% C-vitamin, 106 mg nátrium, 2% kalcium, 6% vas.

Hercegnő burgonya:

Készítsd el a Tökéletes burgonyapürét az utasítás szerint, kivéve, hogy 3 gerezd fokhagymát, félbevágva, a burgonyával együtt főzze meg. A vajjal együtt 1/4-1/2 teáskanál frissen őrölt szerecsendiót keverjen bele. Csökkentse a tejet 2-4 evőkanálra, és ízlés szerint sózza és őrölt fehérborssal ízesítse. Kissé hűtsük le. Alacsony fordulatszámon verjen bele 2 tojást és 1/2 csésze reszelt Romano sajtot. Melegítse elő a sütőt 450°F-ra. Zsírozzon ki egy 15x10x1 hüvelykes tepsit. Egy nagy csillagcsúccsal ellátott sütőzacskó segítségével töltse a burgonyát nyolc halomba az előkészített tepsibe. (Vagy kanalazzunk nyolc halmot a tepsibe.) Locsoljuk meg a halmokat 2 evőkanál olvasztott vajjal. Ha szükséges, szórjuk meg további szerecsendióval. Süssük 10-12 percig, vagy amíg enyhén megbarnul. 8 adagot készít. Táplálkozási adatok adagonként: 249 kalória, 7 g fehérje, 31 g szénhidrát, 11 g összes zsír (7 g zsírsav), 81 mg koleszterin, 4 g élelmi rost, 7% A-vitamin, 56% C-vitamin, 224 mg nátrium, 9% kalcium, 9% vas.

Táplálkozási adatok

Adagonként:

154 kalória; zsír 5g; koleszterin 14mg; telített zsír 3g; szénhidrát 25g; mono zsír 1g; oldhatatlan rost 3g; cukor 2g; fehérje 3g; a-vitamin 194,4IU; c-vitamin 26. 6mg; tiamin 0,1mg; riboflavin 0,1mg; niacin-egyenérték 1,4mg; b6-vitamin 0,4mg; folsav 24,2mcg; b12-vitamin 0,1mcg; nátrium 280mg; kálium 600mg; kalcium 40,4mg; vas 1,1mg.