, 2021/10/21

A vadon élő madarak, például a pintyek, vörösbegyek és kardinálok sok kert és táj lenyűgöző részét képezik. Nagyon szórakoztató őket megfigyelni, különösen akkor, ha etetőkkel csalogatod őket az udvarodra, hogy közelebbről is megnézhesd őket.

gyakori madár etető hibák

Az évszakok szerint változik az etetőknél gyülekező madarak összetétele, de élénk bohóckodásuk állandó örömöt okoz. A vadon élő madarak vonzása általában elég egyszerű. Van azonban néhány gyakori hiba, amely elriaszthatja, megsebesítheti vagy akár meg is ölheti a madarakat, elrontva ezzel a jó szándékú erőfeszítéseket. Ügyeljen arra, hogy elkerülje a következő madáretető buktatókat, hogy szárnyas látogatói egész évben egészségesek és boldogok maradjanak.

nagy csőrű madáretetés a madáretetésről az őszi hónapokban.

1. Nem elég változatos

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb változatosságra ösztönözze a madarakat az udvarodban, használj többféle etetőt. A csőtáplálók, az emelvényes etetők, a mártogatós etetők, a gyümölcstáplálók és a nektáretetők a leggyakoribb típusok közé tartoznak, és a madárlátogatók széles körét elégítik ki. A kis énekesmadarak számára különösen szórakoztató az ablak külső oldalára erősített etető, amellyel közelről figyelheti meg a látogatókat anélkül, hogy megzavarná őket.

Ügyelj arra, hogy az etetőkön ne legyenek olyan zugok vagy rések, amelyekbe a madarak beszorulhatnak. "Talán valószínűtlennek tűnik, de a madarak néha a legfurcsább helyeken is csapdába esnek" - mondja Emma Greig, a Cornell Lab of Ornithology FeederWatch projekt vezetője. "Fontos, hogy olyan etetők legyenek, amelyeken nincsenek olyan furcsa helyek, ahol a madarak feje vagy egész teste beszorulhat."

2. Ritkán végzett tisztítási rutin

Az etetőket legalább kéthetente, csapadékos időben pedig gyakrabban kell alaposan megtisztítani. "A gombák és a baktériumok a nedves magokon jól érzik magukat. Ez különösen igaz a nyitott platformos etetőkre. Ezeket minden évszakban hetente kell tisztítani" - mondja Katie Sieving, a Floridai Egyetem vadvilág-ökológia és természetvédelem professzora. "Nagyon hasznos, ha vannak olyan etetők, amelyeket könnyű szétszedni és alaposan elmosni szappannal és forró vízzel vagy hígított fehérítőoldattal. Ügyeljünk arra, hogy tisztítás után jól öblítsük ki"

A kolibri etetők esetében a bennük használt cukros-vizes oldatban gyorsan elszaporodhat a penész és a baktériumok, ami megbetegítheti a madarakat. Ezeket az etetőket legalább hetente egyszer tisztítsd meg, vagy gyakrabban, ha a nektár zavarosnak tűnik. Súrold le az összes alkatrészt egy üvegkefével forró, szappanos vízben, majd enyhe fehérítőszeres vagy ecetes oldattal, majd alaposan öblítsd le és szárítsd meg őket. És amikor újratöltöd a megtisztított hummeres etetőjét: "Kérjük, ne használj vörös színezéket tartalmazó cukorkeveréket" "Nagyon rosszat tesz ezeknek az apró madaraknak! Az etetőkön lévő piros műanyagdarabkák már elég vörösek ahhoz, hogy odavonzzák őket. A cukros víz lehet tiszta".

3. Alacsony minőségű vetőmag használata

Az olcsó vetőmag megvásárlása vagy nem megfelelő tárolása komoly problémákhoz vezethet. "Az olcsó madáreleségben legtöbbször sok töltőanyag van, ami a földön végzi... nemcsak a pénzünket pazaroljuk el, hanem a rágcsálók számára is vonzóvá válik" - magyarázza Alison Holloran, az Audubon Rockies ügyvezető igazgatója, a National Audubon Society alelnöke.

A U.S. Fish and Wildlife Service által végzett tanulmány szerint a vadon élő madarak által leginkább kedvelt kétféle mag a fekete olajos vagy csíkos napraforgó és a fehér proso köles. Használja a lehető legfrissebb vetőmagot (ne a tavalyi évből maradjon meg), és a tárolt vetőmagot mindig tartsa szárazon. "Az olajos magvak, mint a feketeolajos napraforgómag és a csíkos magvak idővel megrothadhatnak, és a madarak nem eszik meg. Tele lesz az etető, de nem lesznek látogatók" - mondja Greig.

4. Üresen hagyott etetők

Úgy tűnik, a madarak gyorsan megtanulják, honnan érkezik a következő étkezésük, és újra és újra visszatérnek a jól feltöltött etetőkhöz. Ha azonban az etetők hosszú ideig üresen maradnak, a madarak máshol keresgélnek.

5. A víz elfelejtése

A madarak vizet keresnek iváshoz és fürdéshez, ezért az etetők közelében elhelyezett madárfürdők több madarat vonzanak a területre. A Project FeederWatch szerint a madarak a földszintes madárfürdőket részesítik előnyben, de a magasított fürdőket is felkeresik. Fontos, hogy a vizet rendszeresen cseréljük, hogy friss és tiszta maradjon. Télen használhat madárfürdőt, hogy megakadályozza a jégképződést. Soha ne használjon fagyálló folyadékot, amely halálos lehet a madarak számára.

6. Az etető rossz elhelyezése

A madarak szeretik a védett helyet, ahol le tudnak ülni, például a fák vagy bokrok ágain, amíg készen nem állnak arra, hogy az etetőnél sorra kerüljenek. De ne helyezze az etetőt olyan erős ágak alá, amelyeket macskák használhatnak, amelyek lesben állhatnak a gyanútlan madarakra. "Az etetők legyenek közel a fedett területhez, de ne legyenek teljesen körülvéve. Egy faágról lelógó etető, amely elég messze van a földtől, de alatta elég nyitott, nagyszerű" - mondja Holloran.

7. Káros növényvédő szerek használata

Még a szubhalálos növényvédőszer-expozíció is károsíthatja a madarakat azáltal, hogy elbizonytalanítja őket a vonulás során, csökkenti a súlytartó képességüket, és csökkenti a ragadozók elkerülésére való képességüket. "A rovarok jót tesznek a madaraknak, ezért ne használjunk növényvédő szereket. Azzal, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljük a növényvédőszer-használatot, talán még több jót teszünk a madaraknak, mintha madármagot szórunk ki" - mondja Greig.

8. A szabadtéri macskák engedélyezése

Az American Bird Conservancy szerint a kinti macskák a madarak antropogén (ember okozta) pusztulásának legnagyobb egyedüli forrása. "Ha madarakat akarsz etetni, tartsd bent a macskáidat, és beszélj a szomszédaiddal arról, hogy miért kellene nekik is" - mondja Holloran - "Különben lehet, hogy csak ebédbüfét biztosítasz a macskafélék barátainak!".

Tartsd tehát az etetőket tisztán, jó magokkal töltve és védett helyen. Aztán dőlj hátra, és élvezda műsort!