, 2021/10/19

Az elmúlt egy év egyik kedvenc trendje a rattan, és nem látszik, hogy bárhová is eltűnne. És akár a boho-chic stílus rajongója vagy (ahol a rattan jellemzően ismertté válik), akár inkább a kortárs hangulat híve vagy, a rattan az az anyag, amelynek egyszerűen minden térben van értelme.

a rattan jellemzően ismertté válik

Ha nem igazán vagy dizájner vagy trendkövető, akkor figyelj: a rattan egy természetes anyag, amelyről az emberek a tartóssága, textúrája, könnyebb súlya, valamint a és és bonyolult, mégis gyönyörű szövési folyamata miatt áradoznak. A rattan a fonott bambuszhoz hasonló koncepció szerint összefonódik, hogy egy vastagabb, indaszerű szerkezetet hozzon létre. Használható bútorok, kosarak, falikárpitok, tárolóedények és a lista folytatható.

Egy gyártási folyamat révén a rattan egyes rudakból rétegzett és fonalas "rudakká" alakul át, amelyekből aztán különböző tárgyak fonhatók össze. De mi a különbség a rattan és más természetes anyagok között? A legnagyobb tévhit a rattanról az, hogy ugyanaz, mint a fonott. Ez azonban két teljesen különböző dolog!

"A kettő [a fonott és a rattan] közötti meghatározó különbség az, hogy a rattan egy anyag, míg a fonott egy szövési stílus" - osztja meg a BillyOh csapat. "Számos olyan kerti bútor közül választhatunk, amelyek fonott rattan szövést használnak. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a bútor fizikai anyaga a rattan, a szövési stílus pedig a fonott." Ezért van az, hogy bizonyos tételekre az van írva, hogy "fonott rattan szövés".

Mi áll a rattan megállíthatatlan vonzereje mögött?

A rattan egyik legnagyobb hátránya, hogy nem olyan fenntartható, mint néhány más anyag. Ami a gyártási folyamatot illeti, a rattant gyakran azelőtt vágják le, mielőtt a növény teljesen kifejlődött volna. Ez ott állítja meg a növekedést, ahol éppen van, ami azt jelenti, hogy a növény nem tud tovább termelni - ez az egyik fő oka annak, hogy az utóbbi években egyre több szintetikus rattan anyag vált népszerűvé.

A fenntarthatóság e problémája ellenére azonban a rattan vonzereje megállíthatatlan. Az emberek rajonganak ezért az anyagért, mert vonzó, könnyű, formálható és mégis meglepően tartós. A másik ok, amiért a rattan előnyben részesül, a természetes textúra és a sokoldalúság. "A rattan igazán sokoldalú textúra, és remekül mutat mind beltéren, mind kültéren" - osztja meg Joy Cho, az Oh Joy! alapítója és kreatív igazgatója, aki nemrégiben a Marshalls és a T.J. Maxx partnereként működött együtt.

Ez] megkönnyíti a dekorálást, különösen a költségvetésben!" Cho őszi asztalterveihez rattanból készült asztalokat ad - olyan természetes textúrát adva hozzá, amely kint és bent egyaránt működik. A szövés fel lehet öltöztetni egy "emelkedett dizájnelemhez", mondja, vagy le lehet öltöztetni egy alkalmi érzéshez. A másik ok, amiért az emberek rajonganak a rattanért, a sokoldalúsága.

"A rattan olyan szórakoztató bármely térben, mert semleges textúra, amely dimenziót kínál" - osztja meg Bret Sundberg, a Guest House tervezési igazgatója. "Emellett nagyon emlékeztet a század közepi modern bútorokra is, amelyek egy ideje már népszerűek." A rattanban az a szép, hogy bármilyen helyiségbe vagy térbe beilleszthető - kívül vagy belül. Sőt, a rattant használhatja kültéri akcentusszékekhez vagy akár ottománokhoz is egy semleges színű nappaliban.

"Mostanában azt vesszük észre, hogy a rattant egyre gyakrabban használják a hálószobában is, mint fejtámlát vagy oldalsó asztalokat" - folytatja. "Javasoljuk, hogy a rattan darabokat plüss, kényelmes hangsúlyokkal, például nagy párnákkal, tálcával vagy egy terítővel párosítsuk, hogy felmelegítsük a lakást"."

Hogyan építheted be a rattant az otthonodba?

Mindenekelőtt a rattant gyakran használják bútorokban - a székektől és székektől kezdve a kanapékig, padokig és még sok minden másig. A beépítésének egy kissé eltérő módja azonban az, hogy ténylegesen a bútorkeretek köré fonjuk. Ez segíthet egy teljesen más tervezési stílus kialakításában, bárhol a moderntől a vintage-ig. A rattant olyan statement darabokon keresztül is beépítheti, amelyek nem csak a megjelenés miatt vannak.

Egyes tervezési szakértők azt javasolják, hogy a rattanból készült tárolókosarakat is tegyünk bele - ezek nem csak ottománként vagy lábtámaszként szolgálhatnak, hanem fontos tárgyakat is tárolhatnak, amelyeket nem akarunk szem előtt tartani (gondoljunk csak takarókra, párnákra stb.). A bútorokon kívül a rattant olyan váratlan dolgokkal is felhasználhatja, mint például a lámpatestek. Ez nem csak lágyabb hangulatot teremt, de a tér egyéb színeitől függően meleg árnyalatot (vörös, arany vagy barna színekkel párosítva) vagy finom ragyogást (világosabb színű terekben) adhat.

Egy másik lehetőség a rattan festése, különösen akkor, ha modern hangulatot szeretne adni a szobájának. Őszre például a rattan vörös, bordó, rozsdás/égetett narancs vagy más őszi színek festése merészebb, mégis megnyugtatóbb hangulatot teremthet, amely elősegíti az őszi forró csokoládé, a kényelmes takarók és az összebújás hangulatát.