, 2021/10/22

Mi november közepén szoktuk megünnepelni a hálaadást, de északi szomszédainknál a pulyka napja egy hónappal korábban van. A kanadai hálaadást október második hétfőjén ünneplik, és bár nem teljesen ugyanaz, mint az amerikai hálaadás, sok hasonlóság van a kettő között.

kanadai hálaadás

Ellentétben a hálaadás történetével, amelyen felnőttünk, a kanadai ünnepen nem szerepel a Mayflower. Valójában vallási ünnepként kezdődött. A kanadai hálaadás az 1860-as évekre nyúlik vissza, amikor a kanadai protestáns lelkészek arra kérték a kormányt, hogy nyilvánítson hivatalos ünnepet, hogy emlékeztesse az embereket arra, hogy minden évben hálát adjanak Istennek az őszi betakarításért. A lelkészek úgy vélték, hogy a gyümölcsöző termés Isten létezésének bizonyítéka, ezért hozták létre az egyházi ünnepet.

Sült pulyka citrusos zsálya

Az újságok hálaadó prédikációkat nyomtattak, és mindenki szabadnapot kapott, hogy részt vehessen az istentiszteleteken. A következő évtizedekben az amerikai nyomtatott sajtó egyre könnyebben elérhetővé vált Kanadában, és a kanadaiak egyre többet tudtak meg az amerikai hálaadás ünnepléséről. Lassan a kanadaiak is átvették az ünnep megünneplésének egyes aspektusait az amerikanizált módon.

Az ünnepet a hét közepéről a hónap második hétfőjére helyezték át, hogy az embereknek háromnapos hétvégéjük legyen (így könnyebb volt elutazni és a családdal tölteni az ünnepet). Az elmúlt évtizedek során a nap inkább arról is szólt, hogy hálásak vagyunk azért, hogy kanadaiak vagyunk; ma már a nemzeti büszkeség napja, a barátok, a család és az ételek iránti hálaadás mellett.

Mikor van a kanadai hálaadás?

Kanadában a hálaadást mindig október második hétfőjén tartják. Idén a kanadai hálaadás október 11-én, hétfőn van.

Miben különbözik a kanadai hálaadás az amerikai hálaadástól?

A származási történeteken kívül a kanadai hálaadás nem sokban különbözik az amerikai hálaadástól. A fő különbség manapság az időzítésben van. Mivel Kanada sokkal északabbra fekszik, a betakarítási szezon sokkal korábban kezdődik, mint az államokban. És mivel a Hálaadás egy olyan ételközpontú ünnep, van értelme addig ünnepelni, amíg a friss termékek elérhetők.

Ha tehát november 25-e túl hosszú idő ahhoz, hogy várjunk a pulykára, a töltelékre és a zöldbabos ragura, akkor idén is ünnepeljük a kanadai hálaadást. Így lehetőséged lesz kipróbálni új recepteket a nagy családi vacsora előtt, és lesz ürügyed kétszer is megenni a sütőtökös pitét.