, 2021/10/22

Mi az a kerti mész és hogyan használd, hogy segítsd a növényeidet a virágzáshoz. Ha savanyú a talajod, ez az olcsó zúzott kőzettermék a barátod. Íme, amit tudnia kell, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle.

segítsd a növényeidet a virágzáshoz

Egy ideális világban minden talaj tökéletes lenne mindenféle növény termesztéséhez. A kerti talaj azonban gyakran kiigazításra szorul, attól függően, hogy mit szeretne termeszteni, és a kerti mész egy gyakori módosítás, amely lendületet adhat a növényeinek. A mész azonban nem olyasmi, amit szeszélyből vagy a kerti boltban a csomagoláson lévő ígéretek alapján keverhetünk a talajba.

A mész ugyanis olyan módon változtatja meg a talaj kémhatását, amely bizonyos növényeknek segíthet jobban fejlődni, más növényeknek viszont árthat. Íme, amit a kerti mész használatáról tudnia kell, hogy minden növénye jól fejlődjön. Kertész dolomitmészkőport kever a kerti talajba, hogy megváltoztassa a pH-t.

Mi az a kerti mész?

A mésznek különböző típusai vannak, és nem mindegyik kertépítési célokra való. A kerti felhasználásra szánt mész "kerti mész" vagy "dolomitos mész" felirattal van ellátva. Az őrölt kőzetből, mészkőből vagy dolomitból készült mész magas kalciumtartalmú. A dolomitmész abban különbözik a kerti mésztől, hogy a kalcium mellett magnéziumot is tartalmaz. A mész kevésbé savassá teszi a talajt, emelve a pH-szintet.

Szüksége van a talajomnak mészre?

A rövid válasz az, hogy talán. Minden a talaj meglévő pH-értékétől és a termeszteni kívánt növényfajtáktól függ. A legtöbb zöldség, gyümölcs és dísznövény olyan talajban fejlődik jól, amelynek pH-szintje 5,5 és 6,5 között van. Ha a talaj pH-értéke e tartomány felett vagy alatt van, a növényei valószínűleg nem fognak olyan jól fejlődni, függetlenül attól, hogy mennyi műtrágyát ad hozzá, mennyire szorgalmasan öntöz, vagy bármilyen más módon próbál segíteni a növénynek.

A talaj pH-értékét akkor is érdemes beállítani, ha nagylevelű hortenziát termeszt, amelynek virágai a pH-értéktől függően rózsaszínűvé, lilává vagy kékké válhatnak.

Az 5,5 vagy annál alacsonyabb pH-értékű talaj savasnak számít. Ezek azok a talajok, amelyeknek jót tehet a kerti mész. Mivel a mész emeli a talaj pH-értékét, a növények gyökerei jobban fel tudják venni a tápanyagokat a talajból.

A 6,5 vagy magasabb pH-értékű talajhoz azonban nem jó ötlet meszet adni. A talaj pH-értékének mésszel történő további emelése még nehezebbé teszi a növények számára a fontos tápanyagok felvételét. A magas pH-értékű talajban termő növények gyakran satnya, sárga levelűek, és nem teremnek termést.

Vizsgáld meg a talaj pH-értékét

A legjobb módja annak, hogy megtudd, hogy a talajának hasznára válik-e a mész, és hogy mennyi meszet adj a kertedhez, az, ha talajvizsgálatot végzel, amely kimutatja a talaj pH-szintjét. Általában az állami szövetkezeti tanácsadási irodák átfogó talajvizsgálatot biztosítanak elfogadható áron. A legjobb eredmények érdekében kövesd a talajmintavételre vonatkozó utasításaikat. Használhatsz pH-mérőt is, hogy kapj egy hozzávetőleges számot, de a teljes talajvizsgálat előnye, hogy akkor ajánlásokat kaphatsz a mész mennyiségére, valamint más módosításokra és tápanyagokra vonatkozóan is, amelyek hozzáadását érdemes megfontolni.

Mennyi meszet kell hozzáadni?

A talajvizsgálatnak pontosan meg kell mondania, hogy mennyi meszet (ha van egyáltalán) kell hozzáadni a talajhoz. Ha a talajvizsgálat savas pH-t és alacsony magnéziumszintet mutat, adj dolomitmeszet. Ha a magnéziumszint az elfogadható tartományban van, adj hozzá kerti meszet. A mészre vonatkozó ajánlásokat gyakran 1000 négyzetlábra vetített mészkilók számában adják meg, ezért érdemes megmérni a lefedni kívánt területet, mielőtt meszet vásárolnál.

Mikor a legjobb idő a mész hozzáadására?

Ha lehetséges, ősszel adj meszet. A talaj pH-értékének megváltoztatása időbe telik, így az őszi mészkeverés kihasználja a következő vegetációs időszakot megelőző téli hónapok előnyeit. Ezenkívül a fagyási/olvadási ciklus segít bekeverni a meszet a talajba. Ha a meszet csupasz talajba, például zöldségeskertbe vagy új pázsitba juttatod a talaj felső 6 hüvelykjébe dolgozd be. Használj granulált meszet és műtrágyaszórót, ha már kialakult kerti ágyásba vagy gyepbe juttatod a meszet. Jól öntözd meg a kertet vagy a gyepet, hogy a mész bekerüljön a talajba.