, 2022/12/23

Az ingatlan eladás utáni adózás komoly kiadást jelenthet. Szerencsére több módja is van annak, hogy csökkents a kiadásaidat. Megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni.

ingatlan adózás

Mi az ingatlan eladás utáni adózás? 

A lakásod eladása után adóznod kell, ami egy 15 százalékos adókötelezettséget jelent. Fontos, hogy ezt nem a teljes eladási árra vonatkoztatva kell kiszámolni, hanem az ingatlan vételára és értékesítési ára közötti különbségre. 

Az adó mértéknek a kiszámításakor az is számít, hogy mennyi idő telt el a vásárlás óta. A fizetendő összeg az évek múlásával csökken és a vásárlástól számított 5. évben teljesen megszűnik ez a kötelezettség. Fontos azonban, hogy csak az első év végig kell a teljes jövedelem után adóznod, a második évben a bevételednek már csak 90 százaléka, a harmadik évben 60 százaléka, a negyedik évben pedig 30 százaléka számít. 

Az ingatlan eladás utáni adót a következő év május 20-ig kell befizetned. A kényelmes ügyintézésre lehetőséged van az ügyfélkapudon keresztül. Fontos, hogy az ingatlaneladással szerzett vagyon nem kerül bele automatikusan az adóbevallásodba, így a te felelősséged, hogy kiegészítsd a dokumentumot ezzel az információval. A mulasztás komoly pénzbírságot eredményezhet. Ha nem szereted az elektronikus ügyintézést, akkor a postai utat is választhatod. 

Az adás-vétel napjaként az az időpont számít, amikor benyújtottad az erről szóló dokumentumot a földhivatalnak. Ez különösen lényeges akkor, ha az év vége felé vásároltad a lakásodat.

Ha egyszerűen szeretnéd kiszámolni a fizetendő adó mértékét, akkor próbáld ki a NAV online kalkulátorát

Fontos, hogy az adófizetési kötelezettség örökölt lakás esetén is érvényes, amennyiben 5 éven belül eladod az ingatlant. Ilyenkor szerzési értékként az eladási ár 75 százalékával számolnak. A vagyonszerzés pillanata az örökhagyó halálának napja. 

Ugyanez a szabály érvényes akkor, ha az ingatlanodat illetékmentes ajándékozás útján szerezted. Ha fizettél illetéket, akkor eszerint kerül meghatározásra az adó alapja. 

Hogyan csökkenthető az ingatlan eladás utáni adó? 

Szerencsére az ingatlan eladás utáni adó csökkentésre több úton is lehetőség kínálkozik. 

Egyrészt lehetőséged van arra, hogy az eladás során keletkező költségeidet levond az adó alapjából. Ilyen kiadásként beszámíthatod a…

  • az eladott ingatlan korábbi vételárát 

  • a felújítás költségeit. Ha a cél az állagmegőrzés (például parkettacsere vagy tapétázás) volt akkor kritérium, hogy a munkálatok az eladást megelőző 24 hónapban történjenek és az értékük elérje a vételár 5 százalékát. Értéknövelés (például a fűtésrendszer korszerűbbé tétele) esetén nincs ilyen megkötés. A felújítási munkálatokról készült szerződéseket és számlákat őrizd meg, hiszen csak így tudod igazolni a kiadásaidat. 

  • az ingatlanhirdetés díját

  • az energetikai tanúsítványt 

  • az értékbecslés, illetve az ügyvéd költségeit. 

Az adóalap csökkentéséhez az is jelentősen hozzájárulhat, ha van lehetőséged az értékesítés késleltetésre. Ha nem szeretnéd megvárni az 5. évet, akkor jusson eszedbe, hogy már a 2. évtől is jelentős kedvezményre tehetsz szert. 

Mikor nem kell ingatlan eladás utáni adót fizetnem? 

Előfordulnak olyan esetek is, amikor egyáltalán nem kell ingatlan eladás utáni adót fizetned. 

A leggyakoribb eset, amikor legalább 5 év telt el az ingatlan megvásárlása és eladása között. 

A másik lehetőség, hogy az ingatlan korábbi vételára, illetve az egyéb költségeid legalább ugyanakkorák, mint a lakás eladási ára. Az ingatlanárak folyamatosan emelkedés miatt ez egy kevésbé valószínű felállás. 

Speciálisabb esetnek számít a válás, illetve az élettársi viszony megszüntetése. Ilyenkor a korábban közös házból kiköltöző személynek nem kell ingatlan eladás utáni adót fizetnie. 

Szintén mentesülsz a fizetési kötelezettséged alól, ha az ingatlan eladásból származó bevételt egy hozzátartozód ápoló- vagy idősek otthonában történő ellátásra fordítod. 

Mentességet élvez az is, aki örökhagyóként, illetve tartási- vagy életjáradéki szerződés által hagyományozza át az ingatlanját. 

Fontos, hogy az alacsonyabb adóalap érdekében sem éri meg az adásvételi szerződésbe kerülő vételi ár megmásításával kísérletezni. Ha túlságosan alacsony vagy magas ár kerül a szerződésbe, akkor a NAV elrendelheti az értékbecslést. Ilyenkor a kapott összeg alapján fogják meghatározni a befizetendő adó mértékét.