, 2021/10/22

Igen újrahasznosíthatod a virágföldet ahelyett, hogy a szezon végén kidobnád azt A konténerekhez szánt zsákos keverékek nem "piszok olcsók", ezért íme, hogyan hozhatod ki belőlük a legtöbbet.

hozhatod ki belőlük a legtöbbet.

Amikor a virágaid elhalványulnak, és a hőmérséklet csökken, itt az ideje, hogy kiürítsd a konténereidet, és elrakd őket télire. Csábító a régi virágföldet megtartani és újra felhasználni, ami drága lehet, különösen, ha sok cserepes növényed van, mint nekem. De ez a komposzt, tőzeg, perlit és egyéb anyagok könnyű keveréke nem tart örökké. A növények növekedésük során elhasználják a benne lévő tápanyagokat, és a keverék tömörödhet, és tele lehet gyökerekkel.

Néha kártevők, betegségek és gyomok telepedhetnek meg, készen arra, hogy újra felbukkanjanak, amikor újra beültetjük a keveréket. Mindezeket a problémákat azonban orvosolhatja, és egy kis pluszmunkával újra felhasználhatja virágföldjét.

Hogyan lehet újra felhasználni a virágföldet

Általában rendben van a virágföld újrafelhasználása, ha bármit is termesztettél benne, az egészséges volt. Ha mégis kártevőket vagy betegségeket észleltél a növényeiden, a legjobb, ha sterilizálod a keveréket, hogy elkerüld a jövő évi növények fertőzését. Először is távolíts el minden gyökeret, lárvát, levelet és egyéb törmeléket a régi virágföldből. Ezután dönts a mikrobák és rovarok elűzésének legjobb módszeréről.

A talaj sterilizálásának egyik technikája az úgynevezett szolarizálás. Ennek során a régi virágföldet fedeles, öt gallonos vödrökbe, vagy fekete műanyag zacskókba helyezzük, amelyeket szorosan lezárunk, és 4-6 hétig a napon hagyjuk. A hő a vödrökben vagy zsákokban épp eléggé felmelegszik ahhoz, hogy elpusztítsa a bogarakat és a kórokozókat.

A régi virágföldet a sütőben is sterilizálhatod. Tedd egy sütőálló tálba, fedd le fóliával, és süsd 180-200 fokon 30 percig. (Egyszer kipróbáltam ezt, de nem tetszett a földes szag, ami keletkezett.) Fontos az is, hogy a talaj hőmérsékletét cukorkahőmérővel vagy húshőmérővel ellenőrizzük, hogy 200 fok alatt maradjon. A magasabb hőmérséklet méreganyagokat szabadíthat fel. Ha kész, vedd ki a földet a sütőből, és tartsd lefedve, amíg kihűl.

A mikrohullámú sütés egy másik lehetőség. Tedd a régi, megnedvesített virágföldet negyednegyed méretű, mikrózható edényekbe. Fedd le őket mikrózható fedővel (soha ne használj fóliát), amelybe szellőzőnyílásokat szúrhatsz, vagy repedezve hagyhatod, hogy a gőz távozni tudjon. Melegítsd teljes erővel körülbelül 90 másodpercig két kiló földenként. Vedd ki az edényeket, fedd le a szellőzőnyílásokat szalaggal, és hagyd a földet teljesen kihűlni, mielőtt felhasználnád.

Miután a régi virágföldet sterilizáltad, pótolnia kell a tápanyagokat. Ezt úgy teheted meg, hogy egyenlő arányban kevered össze az új virágföldet a régivel, és a csomagolási utasításoknak megfelelően adagolsz egy adag lassan oldódó műtrágya granulátumot. Vagy keverhetsz egy rész komposztot a régi virágföld három vagy négy részéhez. A növényeknek szükséges tápanyagok hozzáadása mellett a friss virágföld és a komposzt is segít megakadályozni a keverék tömörödését.

Ha a felfrissített virágföldet az újbóli ültetés idejéig tárolod, tartsd fedett vödrökben vagy tiszta szemetesedényekben.

Mi a teendő a használt virágfölddel?

Használd újra a tiszta virágföldet zöldségek, virágok, szobanövények vagy bármi más termesztendő növény számára. Ha nincs kedved sterilizálni és felfrissíteni a régi virágföldet, akkor is felhasználhatod ahelyett, hogy kidobnád. A konténerekből közvetlenül a kialakított ágyásokba és szegélyekbe öntheted ki. Én szeretem használni az enyémet a magaságyásaimban, vagy bárhol, ahol lyukakat vagy erodált területeket kell feltöltenem az udvaromban. Komposztkupacokba is keverhető. A régi virágföld, amelyet újrafelhasználsz, segíthet pénzt megtakarítani arra, amire minden kertész vágyik: több növényre.