, 2022/8/30

A talajtakaró a kertészkedéssel való időmegtakarítás, függetlenül attól, hogy virágágyásokat vagy zöldségeskerteket gondoz. És bár a mulcsozás önmagában lehet, hogy fájdalmas, sok hasznot hoz: Ha megfelelően végezzük, a mulcsozással csökkenthetjük az öntözéssel, a gyomlálással és a kártevők elleni küzdelemmel töltött időt

Hogyan válasszuk ki a legjobb mulcsfajtákat

Mindent egybevetve, ez egészségesebb gyümölcsöket, zöldségeket és virágokat eredményez. A gyümölcsözőbb kert érdekében győződjön meg róla, hogy a legjobb mulcsot választotta a munkához. Bár a legtöbb mulcsfajta védelmet nyújt a kártevők és a gyomok ellen, egyesek bizonyos növények, fák vagy más növények igényeihez igazodnak.

Különböző típusú mulcsok a kertben

Két alapvető mulcsfajta létezik: szerves és szervetlen mulcs: A szerves mulcsok közé tartoznak a korábban élő anyagok, például az aprított levelek, a szalma, a fűnyesedék, a komposzt, a faforgács, az aprított kéreg, a fűrészpor, a fenyőtű és még a papír is.

A szervetlen mulcsok közé tartozik a fekete műanyag és a geotextília (tájképi szövet). Mindkét mulcsfajta gátolja a gyomosodást, de a szerves mulcsok bomlásukkal a talajt is javítják. A szervetlen mulcsok nem bomlanak le és nem gazdagítják a talajt, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem okos választás a kertjében. A fekete műanyag, a szervetlen mulcs egyik népszerű fajtája felmelegíti a talajt, és éjszaka hőt sugároz, így a melegkedvelő zöldségeket, például a padlizsánt és a cseresznyeparadicsomot otthonosan és erőteljesen tartja.

Íme a hat leggyakoribb mulcsfajta, amelyek közül választhat:

Fadarabok vagy aprított levelek

A helyi kertészeti központban vásárolhat zsákokban dekoratív faforgácsot vagy aprított kéregdarabokat, amelyekkel a virágoskert és a bokrok határait mulcsozhatod. Ha olcsóbb megoldást szeretnél, hívd fel a helyi faápoló vagy közműszolgáltató céget, hátha van felesleges faforgácsuk. Vagy ha igazán előre tervezel, ahelyett, hogy kidobnád a szemétbe a karácsonyfát, forgácsold fel azt.

Ha van fád a telken, a lehullott levelek aprításával tápanyagokban gazdag mulcsot készíthetsz, és ez nem kerül többletköltségbe. Nincs szükség különleges gépre sem: egy zsákolóval ellátott fűnyíró összegyűjti a leveleket, és a mulcsozáshoz tökéletes méretűre vágja őket.

Fűnyesedék

A fűnyesedék egy másik könnyen elérhető mulcsanyag, bár jó ötlet a nyesedék egy részét félretenni, hogy természetes gyeptrágyaként használhassuk. Ha megmaradt fűnyesedék, használod azt nitrogénben gazdag mulcsként a zöldségeskertekben.

Egyszerű útmutató az otthoni komposztáláshoz

Adj a komposztodnak más célt is: ha van feleslegesen, használd mulcsként. Dúsítja a talajt, és boldoggá teszi a növényeket, de ne feledd, hogy ha bármilyen mulcs száraz, az nem vendégszerető hely a növények gyökerei számára. Ez azt jelenti, hogy a komposztot érdemes tartalékolni, hogy vékony rétegben terítsd szét a növények körül, és a tetejére más mulcsot, például apróra vágott leveleket tegyél. Ez lehetővé teszi, hogy a komposzt nedves és biológiailag aktív maradjon, és maximálisan hasznos legyen a zöldségek, gyümölcsök vagy virágok számára.

Szalma vagy széna

szalma

Ha zöldségeskertet telepítesz, fontold meg, hogy szalmával, sózott szénával vagy gyommentes szénával fedd be azt. Nemcsak tisztán és ropogósan néz ki, de ez a fajta mulcs megtartja a talajnedvességet, megakadályozza a gyomosodást, és lebomlásakor szerves anyagot ad a talajhoz. Csak győződj meg róla, hogy gyom- és magmentes szénát választasz, és kerüld a zöldség- vagy gyümölcsfák törzse köré halmozását, hogy megelőzd a csigák és rágcsálók kártételét.

Műanyag talajtakaró

A zöldségeskert mulcsozása fekete műanyag fóliával csodákra képes. Ha szorosan a sima talajfelületre terítjük, a fekete műanyag átadja a nap hőjét az alatta lévő talajnak, és körülbelül három fokkal melegebb mikroklímát hoz létre, mint egy mulcsozatlan kertben. Mivel a műanyag fólia meleg és száraz marad, megvédi az olyan indás növények termését, mint az eper, a dinnye és az uborka, a rothadástól. És természetesen a mulcs megakadályozza a gyomok növekedését és megtartja a talaj nedvességét.

Az infravörös fényt áteresztő (IRT) műanyagok többe kerülnek, mint a hagyományos fekete műanyag, de még nagyobb termést eredményezhetnek. Ezek a műanyagok ugyanolyan jól felmelegítik a talajt, mint a tiszta műanyag, de a gyomokat is ugyanolyan hatékonyan védik, mint a fekete műanyag. A magaságyásos kertekben fektess le egy műanyag fóliát az egész ágyásra. A széleinél ásd be, vagy kövekkel nehezítsd le a műanyagot. Ezután lyukassz ki rajta lyukakat egy hagymaültetővel, és töltsd meg növényekkel vagy magvakkal. Mivel a víz nem képes áthatolni a műanyagon, nem számíthatsz az esővízre a növények megfelelő hidratálásában. Ehelyett fektess a talajfelszínre áztatótömlőt vagy csepegtetőtömlőt, mielőtt a műanyagot lerakod.

Vigyázz, hogy ne használj mulcsot a bokrok alatt, különösen azért, mert a műanyag hosszú távon tönkreteszi a bokrok egészségét. Mivel a víz és a levegő nem tud áthatolni a műanyagon, a gyökerek nagyon közel nőnek a talaj felszínéhez - néha közvetlenül a műanyag alatt -, nedvességet és oxigént keresve. A sekély gyökerek szenvednek az oxigén- és nedvességhiánytól, valamint a szélsőséges hőmérsékletváltozásoktól. Idővel a növények hanyatlanak és elpusztulnak.

Tájképi szövetek

A geotextíliák, más néven tájképi szövetek átengedik a levegőt és a vizet az alatta lévő talajba, miközben megakadályozzák a gyomok felbukkanását. Ennek ellenére vannak hátrányai is: A fény hatására a geotextíliák idővel lebomlanak. Ahhoz, hogy tovább tartson, fedd le őket egy második mulccsal (csúnyák, ezért amúgy is szeretnéd).

A műanyag mulchhoz hasonlóan tartsd távol a geotextíliákat a bokroktól. A cserjék gyökerei és a gyomok belenőnek a tájszövetbe, ami azt jelenti, hogy eltávolításukkor fel kell tépni a tájszövetet.

Hogyan kell megfelelően mulcsozni

Két alapvető szabály van a mulcs használatára a gyomok elleni küzdelemben. Először is, a mulcsot a már gyomos talajra kell lerakni, másodszor pedig elég vastag réteget kell lerakni ahhoz, hogy az új gyomok ne tudjanak rajta keresztül feljönni.

Egy négy hüvelykes mulcsréteg elriasztja a gyomokat, bár árnyékos helyeken általában elég egy két hüvelykes réteg is. Ha tudod, hogy egy kerti ágyás tele van gyommagvakkal vagy évelő növények gyökereivel, próbálkozz dupla mulcsozással, hogy megakadályozd a gyomnövény-robbanást. Ehhez állítsd be a növényeket a helyükre, öntözd meg őket jól, teríts újságpapírt, és a tetejére mulcsot.