, 2021/10/19

Ha motivációra van szüksége az őszi gyep- és kertgondozási feladatok elvégzéséhez, gondoljon arra, hogy tavasszal és nyáron mennyi örömet szerzett a kertjével és a tájjal. Annak érdekében, hogy a következő vegetációs szezonban is ugyanilyen eredményeket érjen el, ősszel szánjon időt arra, hogy felkészítse gyepét és parkosított területeit az előttünk álló hideg hónapokra.

kertgondozási feladatok

Ha ősszel elvégez néhány egyszerű kerti feladatot, az a legjobb módja annak, hogy a meleg időjárás visszatérése után jól induljon a munka.

Gyepápolás

Az ősz kritikus időszak a gyep egészségének javítására. Kezdheti azzal, hogy organikus módszerekkel eltávolítja a gyep gyomnövényeit, hogy minimálisra csökkentse a rendelkezésre álló tápanyagokért és vízért folytatott versenyt.

7 tipp minden kertésznek

Mielőtt műtrágyát vagy más tápanyagokat juttatnál ki a gyepre, fordulj a helyi megyei tanácsadó irodához, hogy végezz talajvizsgálatot a pH-szint ellenőrzésére. Ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot vagy meszet tudd kijuttatni a gyepre, ismerned kell a meglévő pH-szintet és az egyéb alapvető tápanyagok elérhetőségét a talajban. Ha ezekből a tápanyagokból vagy mészből túl sok vagy túl kevés van, az káros lehet.

Ha a vizsgálati eredmények túlzott talajsavasságot mutatnak, a talajvizsgálati eredmények által ajánlott szinteknek megfelelően alkalmazzon meszet. Tedd ezt azonnal, mert a mész hatása csak idővel fejti ki hatását. Ha pedig a talaj túl lúgos, akkor ként kell alkalmazni. Az ősz a legjobb időszak a gyep koptatására és magszellőztetésére is, hogy a tápanyagok mélyen a gyökérzónába jussanak, és elkerüld a talaj tömörödését.

A gyep koptatása vagy levegőztetése után a teljes gyep megfiatalítása vagy a csupasz foltok feltöltése érdekében újravetheted a gyepet. Ha hidegebb éghajlaton élsz, ahol hűvös évszakú füvek vannak, akkor a trágyázás legjobb ideje a késő nyár végén és kora ősszel van. Ezt néha "hídtrágyázásnak" is nevezik. Mivel ezek a fűfélék a mérsékelt időjárású időszakokban a legaktívabbak - nem túl meleg és nem túl hideg -, pontosan ebben az időszakban tudják a legjobban hasznosítani a műtrágyából származó tápanyagokat. A trágyázás elősegíti a gyökérnövekedést, és segít a gyepnek a nyári hőségből való felépülésben, miközben felkészíti a következő vegetációs időszakra.

Lombtisztítás

Amikor az őszi lombhulladék eltakarításáról van szó, a környezettudatos kertészek az élővilág kedvéért eltűrnek egy kis téli rendetlenséget, és a lehullott levelek eltakarításával megvárják a tavaszt. Az ősszel lehullott levelek eltávolítása elpusztíthatja a telelő rovarokat, és megszünteti a talajba fészkelt rovarok szigetelését. Számos talajon fészkelő méhfaj a levélszemétre támaszkodik, hogy túlélje a kemény téli hőmérsékletet.

A levélhulladékot bábozódási helyként használják a lepkék és hernyók, amelyek tavasszal a madaraknak táplálékul szolgálnak a kicsinyeik számára. A többlábúak és a pókok a levélszemetet használják menedékként. Mielőtt tehát ősszel minden lehullott levelet eltakarítana, vegye figyelembe az élővilág igényeit, és döntse el, hogy mennyi téli rendetlenséget tud elviselni a kertjében.

Ha úgy döntesz, hogy ősszel eltakarítod a lehullott leveleket, sok lakástulajdonos levélfúvóval vagy gereblyével gyűjti össze a leveleket, és gyephulladék-zsákokba tömködi őket. Íme egy másik lehetőség: mielőtt télire ágyba tennéd a fűnyíróját, indítsd be azt a fűgyűjtővel együtt, és fuss át a leveleken, hogy felporszívózd őket. A felgyülemlett leveleket tedd egy tartalék szemetesbe vagy más száraz helyre, és fokozatosan adagold a komposztkupacba.

Az aprított leveleket kerti mulcsként is felhasználhatod. Ha több leveled van, mint amennyit fel tudsz használni, és meg akarsz szabadulni tőlük, a fűnyíróval történő aprítással tömörebbé teheted őket a gyephulladékos zsákok számára. Ha van mulcsozó fűnyíród, fuss át a leveleken, hogy felaprítsd őket, és a szerves anyagot visszaad a gyepnek.

Zöldséges kertek

Miután betakarítottad a szezon utolsó gyümölcs- és zöldségtermését, távolítsd el a kertből az összes növényi anyagot. Ha otthagyod , a növényi betegségek és kártevők a következő tenyészidőszakban is áttelelhetnek. Miután ősszel eltávolítottad az összes növényi anyagot, a kert talaját rototillálhatod. Bár egyes szakértők szerint a túlzott rototilling több kárt okozhat, mint hasznot, néhány kertész a kis kerti talajművelőkre támaszkodik a zöldségeskertekben a gyomok visszaszorítása érdekében.

Ha a kerti ágyások talaját rototillálod, akkor itt az ideje, hogy meszet alkalmazz, ha a talajvizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj pH-értéke túl alacsony. A mész hatása csak hónapok múlva jelentkezik, ezért a tavaszi mészkeverés túl késő ahhoz, hogy a növények hasznot húzzanak belőle. A kerti talajt is védeni kell a tél viszontagságaitól. A nagy ágyások esetében ültethet takarónövényt, kisebb ágyások esetében pedig mulcsot is alkalmazhatsz, ami hatékonyabb.

Évelő ágyások

Az évelő növényeket (évről évre visszatérő növények) az év végi kerti takarítási munkálatok részeként vissza kell vágni, az elhasznált lombot el kell távolítani, és a kerti ágyásokat mulcsozni kell. Ezeket a feladatokat hagyományosan ősszel végezték el, amikor a növények már elhaltak és a lombozat megbarnult. A legújabb környezetvédelmi trend azonban az, hogy a vadon élő állatok érdekében várjunk tavaszig az elhasználódott évelő növények visszavágásával és megtisztításával.

Ahhoz, hogy a zord téli hónapok alatt táplálékot és menedéket nyújts a vadon élő állatoknak, fontold meg, hogy az évelő növények magfejeit meghagyod a madarak táplálékául, az üreges szárakat épségben hagyd a telelő hasznos rovarok és a magányos méhek számára, és hagyd meg az évelő növények elhasznált lombját a talajlakó vadon élő állatok számára.

Ha nem tudod elviselni, hogy az évelőágyások télen rendetlenek maradnak, az őszi visszavágás és lombtakarítás nem nyújt téli védelmet a növények és az élővilág számára, viszont az ágyások így télen rendezettebbek lesznek, és tavasszal készen állnak az új hajtásokra. A takarítás és a mulcsozás együtt jár. A legjobb, ha mindkettőt megteszed, hogy kerted betegségektől mentes és jól szigetelt maradjon.

Ha ősszel nem mulcsozod évelőágyásaid, ne takarítod el az elhasznált szárakat és leveleket. Ezek rögtönzött mulcsként szolgálnak majd, és bizonyos fokú téli védelmet nyújtanak az évelő növények gyökérzetének.

Fák és cserjék

A törékeny ágakkal rendelkező kis lombhullató cserjék téliesítéséhez és védelméhez használjon egy támlát vagy más típusú szerkezetet, hogy a nehéz hó ne érje a végtagjaikat. A lombhullató cserjék télen nem nyújtanak sok érdekességet, mivel lehullnak a leveleik, így nem veszítünk túl sok látványt azzal, ha letakarjuk őket.

Az örökzöld cserjék ezzel szemben a téli tájépítészet esztétikájának sarokkövei, ezért azt szeretnéd, ha a tájban elöl és középen látszódnának. Annak érdekében, hogy ne legyen szükségük téli védelemre, mindig olyan örökzöld cserjéket válassz, amelyek legalább egy, az Ön zónájánál hidegebb USDA-zónában is hidegállóak.

A fák és nagy cserjék téliesítése nagyrészt egyszerűen az őszi megfelelő öntözéssel érhető el. Kora ősszel hagyd abba az öntözést, ami arra készteti a fákat és a cserjéket, hogy felkészüljenek a télre, és megakadályozza az olyan új hajtásokat, amelyek nem lesznek télállóak. Ezután, miután a fák lehullajtották leveleiket, és még a talaj fagyása előtt mélyen öntözd meg a fákat és bokrokat, hogy még egyszer jól átáztasd őket a hideg beköszönte előtt.