, 2021/10/21

Miután befejezte a fűnyírást a szezonban, itt az ideje, hogy a berendezését egy kicsit ápolja.

a berendezését egy kicsit ápolni kekk

Mint minden gépnek, a fűnyírónak is rendszeres karbantartásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően és hatékonyan működjön. Ha a fűnyíróját télire úgy tárolja, hogy előtte nem készíti elő, az nagyobb gondot jelenthet az indításával, amikor jövő tavasszal újra füvet kell nyírnia. Az üzemanyag és az akkumulátorok a hidegebb hónapokban tönkremehetnek, a fűnyesedék pedig a fedélzeten vagy a fedélzet alatt maradva rozsdát okozhat.

De ha a fűnyírónak adsz egy kis figyelmet, mielőtt tárolod, könnyebb lesz használni, amikor legközelebb szükséged lesz rá, mondja James Patterson, a chicagói Mariani Landscape üzletvezetője. Íme, hogyan kell megfelelően téliesíteni a fűnyírót, függetlenül attól, hogy gáz-, elektromos vagy toló üzemmódban használod.

Első a biztonság

Mielőtt téliesíted fűnyíródat, tegyél meg néhány biztonsági óvintézkedést. Olvasd el a használati útmutatót a modelljére vonatkozó utasításokért. Ha úgy gondolod, hogy nem tuddod biztonságosan téliesíteni fűnyíródat, fordulj szakemberhez. Ellenkező esetben Bob Glawe, a Troy-Bilt termékbiztonsági szakértője szerint "vidd a fűnyírót egy sík, egyenes felületre; kapcsold ki, húzd ki a gyújtáskulcsot, és hagyd kihűlni a motort". Ne akard, hogy véletlenül elinduljon, miközben dolgozol rajta, ezért az akkumulátoros és elektromos modellek esetében vedd ki az akkumulátort, vagy húzd ki az akkumulátor negatív kábelét. Benzines fűnyíróknál húzd ki a gyújtógyertya vezetékét, és tartsd távol az útból egy darab ragasztószalaggal. Húzd be a kéziféket.

"Ha a fűnyírót a téliesítés során fel kell emelnie, használd a megfelelő emelőket és állványokat" . A fűnyírók nehezek, ezért győződj meg róla, hogy a gép stabil és biztonságos, miközben dolgozol rajta, hogy elkerüld az ujjak vagy lábujjak összezúzódását. Ősszel cseréld ki az olajat a gázüzemű fűnyíróban, hogy tavasszal már üzemkész legyen.

Hogyan készítsd elő fűnyíróját a télre?

A fűnyíró téli felkészítésének két legfontosabb feladata a fűnyíró alapos tisztítása és a modell áramforrásának (gáz és/vagy akkumulátor) kezelése. Először is, egy erős súrolókefével (5 $, The Home Depot) vagy műanyag gittkéssel (1 $, The Home Depot) kapard le a fűszálakat, amelyek a fedélzet alatt, a pengéken és más részeken megrekedtek. Öblítsd le a sarat tömlővel vagy motoros mosóval.

Távolítsd el a fűnyesedéket a fedélzet tetejéről is - teszi hozzá Patterson. A megszáradt nyesedék a fedélzeti szíjakhoz dörzsölődhet, és tüzet okozhat. Miután a fűnyíró tiszta és száraz, fújd be a megtisztított területet penetráló olajjal (4 $, Walmart), hogy megakadályozza a rozsdásodást. A fűnyíró típusától függően Patterson azt is javasolja, hogy cseréld ki az olajat, az üzemanyagszűrőt és a gyújtógyertyákat; valamint tisztítsd meg vagy cseréld ki a légszűrőt. Ellenőrizd a gumiabroncsokat, a kábeleket és a szíjakat is, és szükség esetén cseréld ki őket. A tulajdonos kézikönyve részletesen ismerteti a megfelelő alkatrészeket és a cserére vonatkozó utasításokat.

Mi a teendő a gázüzemű fűnyírók üzemanyagával?

Mielőtt télire tárolod gázüzemű fűnyíróját, működtesd azt, amíg teljesen ki nem fogy a benzin, vagy ürítsd ki a tartályt. Ez különösen fontos, ha a fűnyírót a pincében kell tárolnia, mert az üzemanyag tűzveszélyes. Patterson egy gázkannába leereszti a gázt, és később a hómarójában használja fel. Ha azt tervezed, hogy a fűnyíró tárolásakor a tankban hagyod a gázt, adj hozzá üzemanyag-stabilizátort (9 $, The Home Depot), mondja Glawe.

Ez megakadályozza, hogy az üzemanyag lebomoljon és lerakódásokat képezzen, amelyek megakadályozhatják, hogy az üzemanyag a motorba jusson. "Az üzemanyag-stabilizátor megfelelő használatához keverd ki külön a benzines kannában, mielőtt hozzáadnád a fűnyíró üzemanyagtartályához" - mondja. "Töltsd meg az üzemanyagtartályt, járasd a motort néhány percig, hogy a stabilizált üzemanyag eljusson a karburátorba, majd töltsd fel az üzemanyagtartályt a stabilizált üzemanyaggal.

Tartsd a fűnyíró akkumulátorát feltöltve

Ha a gázüzemű fűnyírógép akkumulátora akkumulátorral rendelkezik, használj egy gyorstöltőt, hogy télen is feltöltve tartsd. Az elektromos vagy akkumulátoros fűnyírók esetében az akkumulátor a fűnyíró "gerince", akárcsak a motor a gáz- vagy dízelüzemű fűnyíróknál. Ráadásul valószínűleg ez a legdrágább alkatrész, amelyet ki kell cserélni" Ahhoz, hogy a legjobb állapotban maradjon, havonta egyszer töltsd fel az akkumulátort. Kerüld el a maradandó károsodást, ha az akkumulátort olyan helyen tárolod, ahol a hőmérséklet 40 °C felett marad.

Élezd a fűnyíró pengéit

A fűnyírógép téliesítése közben használd ki az alkalmat a pengék élezésére, hogy a fű tiszta vágást kapjon. "Viselj kesztyűt, ha a fűnyíró pengéjét kezeled, vagy a vágófedél körül dolgozol" - figyelmeztet Glawe. Kövesd a használati útmutatóban található utasításokat, de általában véve reszelőt vagy csiszolókorongot kell használni és meg kell őrizni az eredeti csiszolási szöget. Győződj meg róla, hogy mindkét oldal egyensúlyban van, mielőtt visszahelyezed a kést.

A fűnyírógép karbantartása

Ha a fűnyírót a szabadban kell tárolnia, fedd le a berendezését. A Bitler elkerüli a műanyag borításokat, amelyek csapdába ejthetik a nedvességet és rozsdát okozhatnak. Ehelyett egy légáteresztő anyagból készült fűnyírótakarót vagy ponyvát ajánl. "A fűnyíróról az összes törmelék megfelelő megtisztítása, a korrózió megelőzése érdekében történő kenés vagy viaszolás, valamint a fűnyírófedél vagy ponyva használata mind segíthet a károk megelőzésében" - teszi hozzá Glawe. Ha a fűnyíró megfelelően téliesített és tárolt a szezonra, tavasszal már készen áll a használatra. Ráadásul, ha ősszel szánsz egy kis időt a gyepfelszerelés karbantartására, akkor a következő években is maximalizálni fogod a szerszámaid hasznosságát.