, 2021/10/19

Szeretjük a háziállatainkat, de a vizeletből, kakiból és hányásból származó foltokat és szagokat nem. Akár macskák, akár kutyák, akár mindkettő, balesetek előfordulnak. A macskák és kutyák vizelete és a macskák spriccelése foltokat hagy, de általában a szag (sokkal rosszabb, mint az emberi vizeleté) az, ami a leginkább zavaró.

háziállat foltok és szagok

Természetesen minél hamarabb kezelik a foltot, annál sikeresebb lesz a folteltávolítás. Eltávolíthatja a háziállat-baleset minden nyomát, és a legtöbb esetben ezt könnyen megteheti a kéznél lévő kellékekkel, amelyek a titkos fegyverét jelentik.

Folt típusa Fehérje alapú

Mosószer típusa Nehéz mosószer

Vízhőmérséklet Hideg víz

Amire szüksége lesz

Felszerelés / eszközök

Vizeletfoltok és szagok (ruhák és ágynemű)

Tompa kés vagy kaparó (szilárd anyagokhoz)

Vízcsap

Áztatómedence

Mosógép

Papírtörlő vagy fehér rongy (nem kötelező)

Kültéri ruházati zsinór (opcionális)

Ürülék- és hányásfoltok (ruhák)

Vízcsap

Tompa kés vagy kaparó (szilárd anyagokhoz)

Áztatómedence

Mosógép

Puha sörtéjű kefe (opcionális)

Szőnyeg és kárpit

Papírtörlő vagy fehér rongy

Tompa kés vagy kaparó

szórófejes flakon (nem kötelező)

Puha sörtéjű kefe

Nedves/száraz porszívó (opcionális)

Hagyományos porszívó

Anyagok

Vizeletfoltok és szagok (ruhák és ágyneműk)

Víz

Nehéz folyékony mosószer

Fehér desztillált ecet

Ürülék és hányás foltok (ruhák)

Víz

Oxigén alapú fehérítőszer

Nagy teljesítményű folyékony mosószer

Szőnyeg és kárpit

Víz

Desztillált fehér ecet

Szódabikarbóna

Hidrogén-peroxid

Útmutató

Mielőtt elkezdenéd. Emeld ki a szilárd anyagot a szövetből, szőnyegből vagy kárpitos felületről egy tompa éllel, például konyhakéssel vagy kaparóval. Soha ne dörzsöljd a foltot, mert ettől a folt nagyobb lesz, és nehezebb lesz eltávolítani.

Hogyan távolítsuk el a háziállat vizeletfoltokat és szagokat a ruhákból és ágyneműkből?

Hideg vízzel öblítsük le

Kezd a terület hideg vízzel történő átöblítésével. Tartsd a szövet rossz oldalát a folyó csap alá, és hagyd, hogy a víz teljes erejével kiöblítse a vizeletet a szálakból.

a szövet átöblítése hideg vízzel

Gépi mosás mosószerrel és ecettel

A szokásos módon mosd ki a szövethez ajánlott legmelegebb vízhőmérsékleten és nagy hatású mosószerrel. (A Tide vagy a Persil a legmagasabb minősítésű márkák, amelyek elegendő enzimet tartalmaznak a foltmolekulák szétbontásához.) Adj egy csésze fehér desztillált ecetet a mosóvízhez, hogy csökkentse a szagokat.

ruhanemű mosószerrel és ecettel

Hogyan távolítsuk el a háziállat ürülék és hányás foltjait a ruhákon?

A friss háziállat ürülék- és hányásfoltokat a lehető leghamarabb kezelni kell.

Szilárd anyag eltávolítása

Kezd a lehető legtöbb szilárd anyag eltávolításával egy tompa élű, például tompa késsel, spatulával vagy műanyag kaparóval. Ne dörzsöld a foltokat ronggyal, mert az mélyebbre vezeti a foltokat a szövetszálakba. Ha a folt megszáradt vagy régi, kapard le vagy kefével távolítsd el a megkoszolódott anyagot.

tompa kés használata a szilárd anyagok eltávolításához

Öblítsd le folyó víz alatt

Miután a szilárd anyagokat eltávolítottad tartsd a foltos terület rossz oldalát hideg vízcsap alá, és hagyd, hogy az áramlás kinyomja a foltot a szálakból.

a ruhadarab víz alatti öblítése

Tipp

Először soha ne használj forró vizet. Ahogy a forró víz megfőzi a tojást, úgy a forró víz is elkezdi megfőzni a foltban lévő fehérjét; ez megkeményíti a foltot, és nehezebbé teszi az eltávolítását.

Áztasd oxigénalapú fehérítőoldatban

Keverj össze hideg vízből és oxigénalapú fehérítőszerből álló oldatot a csomagolás utasításait követve. Keverj össze annyit, hogy az egész tárgyat el tudd meríteni. Hagyd a foltos tárgyat legalább négy órán át vagy egy éjszakán át áztatni.

A ruhadarab oxigénes oldatban való áztatása

Gépi mosás és szárítás

Gépi mosás az anyaghoz ajánlott legmelegebb vízben, erős mosószerrel. Szárítás előtt ellenőrizd a ruhadarabon a foltos területet. Soha ne tégy foltos ruhadarabot forró szárítóba. Ehelyett ismételd meg a folteltávolítási lépéseket, amíg a folt el nem tűnik.

Hogyan távolítsuk el a háziállatfoltokat a szőnyegről és a kárpitról?

Az állatok néha balesetet okozhatnak a legjobb lakberendezési tárgyakon. A foltok és a szag eltávolításának kulcsa a foltok mielőbbi kezelése. A kezeletlenül hagyott balesetek tartósan elszínezhetik a szőnyeg- és kárpitszálakat.

A legtöbb, a ruhák tisztítására használt tisztítási megoldás és technika használható a szőnyeg és a kárpitok kisállatfoltjainak eltávolítására, vagy használhatsz olyan kereskedelmi terméket, mint az ECOS for Pets Stain & Odor Remover. Mivel a szőnyegeket és kárpitokat nem lehet folyóvízzel leöblíteni, a tisztítási módszerek módosultak. Különösen ügyelni kell arra, hogy a kárpitokat ne nedvesítsük túl, mert a párnákból és a párnázatból nehéz eltávolítani a nedvességet, ami penész és penészgomba kialakulásához vezethet.

Szilárd anyagok eltávolítása és a folyadékok felszívása

Amilyen gyorsan csak lehet, távolítsd el a szilárd anyagokat egy tompa késsel vagy spatulával, és itasd fel a vizeletfoltokat fehér papírtörlővel vagy egy régi ruhával. A nedvességet nedves/száraz bolti porszívóval is felszívhatod. Ha rongyot használsz, nyomjd bele erősen a foltba egy régi cipővel, és folyamatosan mozogjon egy száraz területre vagy új papírtörlőre, hogy minél több folyadékot felszívjon.

vizeletfoltok felszívása ruhával

Készíts saját kisállatfolt-tisztítószert

Keverj össze egy rész desztillált fehér ecetből és egy rész hideg vízből álló oldatot. Az egyszerű használat érdekében tedd az oldatot egy szórófejes flakonba.

házi készítésű kisállatfolt-tisztítószer ecettel

Áztasd és ecseteld be a foltot kisállatfolt-tisztítóval

Öntsd vagy permetezzd a keveréket a vizeletfoltra. Használj annyit, hogy a szőnyeg teljesen telítődjön egészen a hátlapig. Használj puha sörtéjű kefét, hogy mélyen bedolgozd a szálakba.

kefével dolgozd be a folteltávolítót.

Tipp

Ha a folt fapadlót borító szőnyegen van, tisztítás közben emeld fel a szőnyeget, hogy elkerüld a fapadló sérülését.

Töröld le és hagyd megszáradni a területet

Töröld le az oldatot papírtörlővel vagy bolti porszívóval, és hagyd a területet levegőn megszáradni.

A terület szárazra törlése

Használj szódabikarbóna és hidrogén-peroxid keveréket

Amikor a szőnyeg megszáradt, szórd be a szőnyeg megtisztított területét szódabikarbónával. Keverj össze fél csésze hidrogén-peroxidot két csésze hideg vízzel. Ezt minden alkalommal frissen kell összekeverni, mert a hidrogén-peroxid fény hatására tiszta vízzé alakul. Fújd vagy öntsd ezt az oldatot a szódabikarbónára, és egy puha sörtéjű kefével dolgozd be a szőnyegbe.

Szárítás és légszárítás

Töröljd le, vagy használj nedves/száraz porszívót a nedvesség elszívásához. Hagyd a szőnyeget a levegőn megszáradni a közvetlen hőtől távol. Ismételd meg a lépéseket, ha szükséges, és miután a foltot eltávolítottad és teljesen megszáradt, porszívózd ki a szálakat.