, 2021/10/22

Az ingatlan olyan alternatív eszköz, amelybe érdemes befektetni, és ezek a szakértői tippek biztosítják, hogy ez a befektetés elegendő jövedelmet termeljen a nyugdíjas éveihez.

befektetés elegendő jövedelem

Idegesít a tőzsde? Nyomasztanak a kötvényárak, amelyek az infláció után negatív hozamot kínálnak? A Bitcoin és az összes többi kriptovaluta olyan pénzügyi hullámvasútnak tűnik a bitcoin árfolyam alapján, amelyről lehet, hogy valahol a ködös messzeségben hiányzik egy sínpár? Lehet, hogy dvan egy kis változatosságra, vagy ahogy a pénzügyi szakemberek mondják, egy alternatív eszközre. Nagyszerű lehet az ingatlan, bár egyetlen befektetés sem jelent garanciát egy adott pillanatban. Az ingatlanok hozama azonban erős lehet, és különböző módokon lehet belevágni.

Ha emlékszik a 2008-as pénzügyi összeomlásra, az ingatlanok ijesztőnek tűnhetnek. Az árakat olyan tényezők, mint a nagy kereslet és az alacsony kínálat felfelé lökhetik; a spekuláció és a buborékok is felhúzhatják őket - és akkor zuhanhatnak le, amikor a legkevésbé számítanak rá.

De az ingatlanok - beleértve nemcsak a házakat, hanem a kereskedelmi épületek, például raktárak, orvosi rendelők stb. széles skáláját is - sokkal stabilabbak lehetnek, mint azt sokan gondolnák.

Fektessen be ingatlanokba a régimódi módon.

Hagyományosan az ingatlanbefektetés azt jelenti, hogy megveszünk egy ingatlant - egy házat, egy kisebb lakóházat, egy kiskereskedelmi üzletet, egy éttermet, akár egy raktárat -, és bérbe adjuk valakinek, akinek szüksége van rá. Deb Cleveland, aki több mint 22 éves tapasztalattal rendelkezik az ingatlanpiacon, egy helyi skálamágnás. Egy évig próbálkozott a nyugdíjba vonulással, "és úgy gondolta, hogy ez nem jó ötlet számomra" - mondja. "Csak akkor jöttem rá, hogy mennyire szeretem, amikor már nem volt".

Új karrierjét üres násznépként kezdte egy négy hálószobás házban. "Végül négy évig szobatársakat fogadtam be" - mondja Cleveland. "Fantasztikus bérlőket vonzottam. Szakemberek voltak; [én] szó szerint ritkán láttam őket, mert annyira elfoglaltak voltak". Valaki számára, aki nem bánja, hogy a megfelelő emberrel bérlőként osztozik a helyiségen, ez jó módja lehet a megtakarítások kialakításának megkezdéséhez, mondja.

Cleveland ezután elkezdett lakásokat vásárolni és feldobni őket. Egy időben 127 bérleményt birtokolt, köztük családi házakat és lakóházakat. Miután az államon belül egy új városba költözött, újra belevágott, és jelenleg 84 bérleménye van, köztük 14 egylakásos ház. Rengeteg pénzt keresett, és a Small Town Dynasty nevű programján keresztül sok nőt tanított meg arra, hogyan tegye ugyanezt. A program lényege, hogy mozgalmat hoz létre a kisvárosok újjáélesztésére, egyesével vásárolva és eladva a házakat. "Annyi ember akar szép helyeket" - mondja Cleveland.

Természetesen lehetnek és lesznek is hátulütők, például rossz bérlők. Marina Vaamonde, ingatlanbefektető és a PropertyCashin alapítója, amely összeköti a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosait a készpénzes vevőkkel, azt javasolja, hogy dolgozzanak együtt egy ingatlankezelő céggel. "Egy vagyonkezelő cég sok potenciális problémát enyhít azáltal, hogy alaposan átvilágítja a bérlőket, amit nem minden bérbeadó hajlandó vállalni" - mondja. Ha pedig gond van a bérlővel, a kilakoltatási eljárás egyes államokban kilenc hónapig vagy még tovább is eltarthat.

A REIT-ek nagyszerű átjárót jelentenek.

Ha nincs abban a helyzetben, hogy ingatlant vásároljon, nézze meg az ingatlanbefektetési társaságokat, azaz a REIT-eket. Ezek a társaságok különböző módon fektetnek be ingatlanokba: vagy kereskedelmi vagy lakóingatlanok tulajdonlásával és bérbeadásával (tőke); jelzáloghitelezéssel vagy jelzáloggal fedezett értékpapírok vásárlásával (jelzálog); vagy ezek kombinációjával (hibrid).

A részvény REIT-ek olyanok, mint a részvények, a jelzálog REIT-ek a kötvényekhez hasonlítanak, a hibrid REIT-ek pedig a kettő kombinációja. Az egyik vonzó tulajdonságuk a magas osztaléklehetőség. Robert Johnson, a Creighton Egyetem Heider College of Business pénzügyi professzora szerint a törvény értelmében minden REIT-nek "az éves bevétel legalább 90%-át osztalékként kell felosztania". A REIT-ek hozama pedig történelmileg nagyjából megegyezik a részvénypiac hozamával.

"Soha nem kapunk az éjszaka közepén egy hívást, hogy beázik a tető, vagy új kályhára van szükségünk" - mondja Johnson. "Aztán ott van a szakértelem tényezője; én pocsék ingatlantulajdonos lennék. Nem vagyok ügyes. Az adózás bonyolult. A [REIT] kényelme számomra túlságosan megterhelő lenne." Ráadásul a REIT-ek általában diverzifikációt kínálnak, akár ingatlantípusok, akár földrajzi területek vagy mindkettő tekintetében, "ami nagy előny egyetlen ingatlannal szemben" - mondja.

Ha egy vagy néhány ingatlana van, és az egyiknél valami baj történik - egy bérlő nem fizet bérleti díjat vagy egy szükséges nagy javítás -, akkor az extra jövedelemre gyakorolt hatás jelentős lehet. A REIT-ek elég nagyok ahhoz, hogy legyenek erőforrásaik egy-egy problémára, és még mindig sok olyan ingatlan marad, amely jövedelmet termel.

Végül, a REIT-ek likvidek, mivel a részvényeket tetszés szerint vásárolhatja vagy eladhatja - akár tőzsdén kereskedett alapokon (ETF-eken) keresztül is beszállhat a REIT-játékba, amelyek különböző REIT-ek részvényeivel rendelkezhetnek. Azonban házi feladatot kell majd elvégeznie. "A REIT-ek a nagyon kockázatos spekulatív vállalkozásoktól a viszonylag alacsony kockázatú, stabil jövedelemtermelő eszközökig terjednek" - mondja Johnson.

Emellett mindenképpen beszéljen a pénzügyi tanácsadójával.

Akár a REIT, akár a tulajdonosi és üzemeltetői útvonalat választja, az ingatlan nem egy gyors meggazdagodási módszer. "Bárki is fektet be ingatlanba, ez egy hosszú távú játék" - mondja Cleveland. "Így fogod megcsinálni."