, 2021/10/19

A habszivacs matracbetét extra kényelmi réteget biztosít a kemény vagy vékony matracon. A széles körben elérhető matracbetétek a tojásrácsos hab kialakításból fejlődtek ki, és a Sleepyhead-től réz- és géltartalmú matracbetéteket vásárolhat, amelyek tökéletesen alkalmasak egyetemisták vagy bárki számára, akinek kényelmetlen a matraca.

 A habszivacs matracbetét extra kényelmi rézrg

Mivel azonban naponta használják, időről időre tisztítani kell, hogy megszabaduljon a benne felhalmozódó poratkáktól, baktériumoktól és allergénektől. Egy nagy habpárna mosása kissé körülményes és időigényes lehet, de megoldható. Csak ne feledje, hogy soha ne tegye a habpárnákat (sem a sima, sem a szövetbe burkoltakat) mosógépbe vagy szárítógépbe. Még a nagy elöltöltős gép, amely arról ismert, hogy kíméletes a szövetekkel, sem jó ötlet. A centrifugálás és a keverés túl sok a habszivacs finom szerkezetének, és a végén több száz apró darabkát fogsz kapni.

Hogyan távolítsuk el a hónaljfoltokat és a szagokat a ruhákból?

A 7 legjobb hűtőmatrac párna és huzat 2021-ből

Milyen gyakran kell tisztítani a habszivacs matracbetétet

Mivel a habszivacs matracbetétet kézzel kell tisztítani, a kulcsa annak, hogy nagyszerű állapotban tartsd az, hogy a foltokat a lehető leghamarabb kitisztítsa és eltávolítsa, amikor azok előfordulnak. Porszívózd ki a párnát akkor is, amikor ágyneműt cserélsz Ezáltal az alapos tisztítás kevésbé lesz nehézkes, és ritkábban lesz rá szükség. A habszivacs matracbetét mélyebb tisztítása néhány havonta elvégezhető.

Amire szükséged lesz

Felszerelés / eszközök

Porszívó puha kefés tartozékkal

Permetező flakon

Vizes tömlő

Vödör

Tisztító kendők

Anyagok

Nagy hatékonyságú mosószer

Hűvös víz

Útmutató

Hogyan kell kimosni egy habszivacs matracbetétet

Nagy hatékonyságú mosószer

Hűvös vízhőmérséklet

Ciklus típusa Ne mosd gépben

Szárítási ciklus típusa Ne szárítsd gépben

Speciális kezelések Csak kézi mosás

Vasalási beállítások Ne vasalj

Vedd le a huzatot az ágyról

Helyezd a matracbetétet laposan a padlóra, lehetőleg kint, egy vízsugár közelében. Ha szőnyegen vagy fapadlón tisztítod, helyezz ponyvát a topper alá, hogy megvédje a padlót. Ha van levehető huzata, vedd le, és dobd be a mosógépbe.

Porszívózd ki a habszivacsot

Kezdje azzal, hogy mindkét oldalon jól kiporszívózza a felsőrészt. Ha lehetséges, használjon erős kézi porszívót puha kefés tartozékkal. Ha ez nem lehetséges, használja a normál porszívó kárpitos kefés eszközét, és körkörös mozdulatokkal távolítsa el a felületen felgyülemlett port és poratkákat. A tojáshéjszerű résekkel rendelkező habpárnák esetében ásson be a bevágásokba, hogy eltávolítsa a törmeléket.

Habszivacs matracbetét porszívózása puha kefés tartozékkal

Erős szagok kezelése

A cigarettafüst, a vizelet és más szagok hajlamosak megmaradni a habmatrac párnákon. Hogy megszabaduljon tőlük, szórja be a párnát szódabikarbónával, és hagyja állni legalább nyolc órán át vagy egy éjszakán át. Porszívózza fel a felesleges port.

Szódabikarbóna szórása a habmatrac párnára az erős szagok kezelésére

Foltok kezelése

Ha a habpárnán foltok vannak, tisztítsa ki azokat mosószer-bórax és víz oldatával (kövesse a csomagoláson található utasításokat). Adjon oxigénes fehérítőt a bóraxos tisztítóoldathoz, hogy segítsen a foltok világosításában.

Szivacsmatrac párna oxigénalapú fehérítőszer és víz oldattal foltosan tisztítva

Permetezés tisztítóoldattal

Töltsön egy szórófejes flakonba egy rész folyékony mosószert (lehetőleg nagy hatékonyságú mosószert, amely kevesebb habot képez) két rész vízhez. Enyhén permetezze ezt az oldatot a párna felületére, és hagyja hatni legalább 45 percig.

Nagy hatékonyságú mosószer és víz oldattal permetezett habszivacs matracbetét tisztításához

Öblítsd ki a párnát és távolítsd el a felesleges nedvességet

Ha van hozzáférésed egy kültéri tömlőhöz, használd azt a mosószeres oldat leöblítéséhez. Ha nem, akkor töröld át a párna felületét egy vízbe mártott tiszta fehér ruhával. Öblítsd ki a ruhát gyakran, mivel a mosószer habja átkerül. Óvatosan nyomd ki - soha ne csavard ki - a habot a felesleges víz eltávolításához.

Fehér ruhával és vízzel kiöblített habmatrac párna

Légszárítás a habszivacs párnán

Hagyd a matracbetétet néhány napig laposan száradni egy vízálló felületen. Tartsd távol a közvetlen napfénytől, amely lebonthatja a habot. Helyezz a közelébe egy elektromos ventilátort, hogy segítsen a levegő keringetésében és felgyorsítsa a száradási időt. Naponta néhányszor dorditsd meg a toppert, hogy egyenletesebben száradjon. Ha lehetséges, állítsd a huzatot a szélére, vagy emeld meg a magasítóra, amikor már majdnem megszáradt, hogy minden felülete körül legyen légáramlás. Ne tedd vissza a párnát az ágyra, amíg nem vagy biztos benne, hogy teljesen megszáradt.

Szürke ventilátorral levegőn szárított habszivacs matracbetét

Javítások

Ha a habszivacs matracbetéten szakadás keletkezett, próbáld ki a speciálisan erre a célra kifejlesztett habszivacs spray ragasztót. A spray képes a habot újra összeragasztani. Ez gyors javítást jelenthet, amíg ki tudod cserélni a párnát.

A habszivacs matracbetéteken lévő foltok kezelése

Nedves kiömlött vagy foltok esetén egy spatula vagy kanál segítségével emeld le a szilárd anyagokat a felületről. Ezután használj fehér papírtörülközőt, hogy a lehető legtöbb nedvességet letöröld. Ha a kiömlött folyadék nagy, vegdd le a matracról a matracbetétet, hogy megakadályozd az átázást. Vidd a párnát egy nem porózus padlófelületre (csempe, vinil vagy tömített beton) a tisztításhoz.

Miután a lehető legtöbb nedvességet eltávolítottad, nedvesítsd meg a foltot vízzel, és szórd meg mosószer-boraxszal. A folt külső szélétől a közepe felé haladva szivaccsal vagy tiszta ruhával dolgozd be a bóraxot a foltba, amíg az fel nem szívódik. Hagyd a bóraxot legalább 15 percig hatni. Ezután kézi porszívóval vagy a hagyományos porszívó kefés tartozékával távolítsd el a maradékot. Szükség esetén ismételd meg a műveletet.

Bármely folteltávolítási folyamat után hagyd a huzatot legalább 24 órán át levegőn száradni, mielőtt visszahelyeznéd a matracra. A száradási időt meg kell hosszabbítani, ha a folteltávolítás kiterjedt volt.

Vér

Vérfoltok esetén nedvesíts meg egy szivacsot vagy tiszta fehér ruhát 2 százalékos hidrogén-peroxiddal. A foltot a szélektől a közepe felé haladva töröld le, hogy megakadályozd a szétterjedést. A folt átvitelével folyamatosan haladj a ruhával egy tiszta területre. A hidrogén-peroxid hatására a hab megsárgulhat és elszíneződhet, de eltávolítja a vért anélkül, hogy a hab szétmorzsolódna.

Vizelet és hányás szagok

A vizeletből vagy hányásból származó erős szagok esetén tisztítsd meg a területet mosószer-bóraxszal, majd szórd be a folt teljes felületét szódabikarbónával. Hagyd a szódabikarbónát 24 órán át hatni, majd porszívózd ki. Ez segít a cigarettafüstszagok esetén is.

Bármilyen folteltávolítási folyamat után hagyd a huzatot legalább 24 órán át levegőn száradni, mielőtt visszahelyeznéd a matracra. A száradási időt meg kell hosszabbítani, ha a folteltávolítás kiterjedt volt.

Tippek a habszivacs matracbetétek mosásához

Egy kereskedelmi szagtalanító spray, mint például a Febreze vagy az Ozium, segíthet felfrissíteni a habszivacs huzatot.

Félévente fordítsd meg és forgasd meg a matracbetétet felülről lefelé, hogy egyenletes használatot és kopást érjen el.

Gyakran cseréld az ágyneműt és a matrachuzatot, különösen a nyári hónapokban, hogy megakadályozd a párnában és a párnán maradó nedvességet.

Porszívózd ki a matracbetétet rendszeresen, legalább havonta, hogy eltávolítsd a poratkákat.

Soha ne használj hajszárítót semmilyen habszivacs matracbetéten.