, 2021/10/20

Ha a vasalód hozzáragad a ruhákhoz, gőzölög, vagy egyszerűen csak nem a legjobb teljesítményt nyújtja, lehet, hogy itt az ideje egy alapos súrolásnak.

a vasaló tisztitása

Ismerd meg, hogyan tisztítsd meg a vasalót kívül és belül, hogy megmentsd a készülékét az égési nyomoktól, a kemény vízfoltoktól és az eltömődött gőzszellőzőnyílásoktól. A vasalód alsó talplemezén lévő ragacsos lerakódások inkább rángatják az anyagot, minthogy simán siklanának rajta? Ahelyett, hogy gőzt bocsátana ki, ásványi lerakódások spriccelnek ki.

Valószínűleg a vasalód már régóta esedékes lenne egy felfrissítés. Íme, hogyan tisztítsd meg a vasalót természetes, könnyen hozzáférhető összetevőkkel. A különböző módszerek a lerakódások típusától függően - kemény vízfoltok, perzselésnyomok, ásványi lerakódások, rozsda, megolvadt műanyag és így tovább - a legjobban működnek, így kísérletezz az egyik vagy az összes módszerrel, hogy kiderítsd, melyik vált be a legjobban az igényeidnek.

A vasaló tisztítása előtt győződj meg arról, hogy a készülék ki van húzva a konnektorból, és érintésre hűvös, a víztartály pedig üres. Ellenőrizd a készülék kézikönyvében, hogy milyen anyagból készült a vasalód (kerámia, rozsdamentes acél, tapadásmentes stb.), és milyen ápolási utasításokat javasol.

Kötelező eszközök a vasaló tisztításához

A vasaló fém alapját talplemeznek nevezzük. A vasaló talplemezének tisztításakor fontos, hogy olyan anyagokat és összetevőket használjon, amelyek nem karcolják meg a felületet, különösen, ha az tapadásmentes bevonatból készült. A vasaló talplemezének és gőzszellőzőnyílásainak tisztításához praktikus eszköz a fogkefe, a vattapamacs és a pipatisztító. Súrolja meg a talplemezt egy régi fogkefével, hogy fellazítsa és eltávolítsa a maradékokat, vagy használja azt a szellőzőnyílások lerakódásainak (vagy a maradék szódabikarbóna vagy só) eltávolítására. A vattakorongok és a csőtisztítók is jól használhatóak a gőzszellőzőnyílások lerakódásainak eltávolítására.

Hogyan kell tisztítani a vasaló talplemezét

Ha tapadásmentes bevonattal ellátott vasalótalppal rendelkezik, különösen fontos, hogy elkerüld a felület sérülését. Hagyd ki a durva vegyszereket, és tegyél néhány csepp folyékony mosogatószert egy tál meleg vízbe. Addig keverd, amíg habosodni nem kezd. Használjo papírtörlőt vagy egy puha rongyot a habos vízbe mártva, hogy letöröld a maradékot. A maradék habot vagy nedvességet töröljd le egy tiszta törülközővel.

Használj desztillált fehér ecetet

Íme egy másik jó megoldás, amely nem karcolja meg a vasaló alját. Nedvesítse meg egy papírtörlőt vagy puha rongyot desztillált fehér ecettel, és töröld át a talplemezt a szennyeződések eltávolításához. Ha maradványok maradnak, áztass be egy tiszta papírtörlőt vagy rongyot desztillált fehér ecetbe, helyezd a hideg vasalótalpat a törülközőre, és hagyd ázni 15-30 percig. Töröld le a maradékot egy tiszta törülközővel.

Kombináld az ecetet szódabikarbónával vagy durva sóval. Kemény foltok, például kemény víz, rozsda, olvadt műanyag vagy kézműves maradványok esetén a vasalótalpon, lehet, hogy kicsit többet kell súrolnia. Nedvesíts meg egy papírtörlőt vagy rongyot vízzel vagy desztillált fehér ecettel, és mártsd egyik sarkát szódabikarbónába vagy durva sóba. A szódabikarbóna kevésbé karcolja meg a vasalót, mint a durva só. Csiszold tisztára a talplemezt. Töröld le nedves rongyal vagy papírtörlővel.

Hogyan tisztítsuk meg a vasaló víztartályát és gőzszellőzőnyílásait?

A vasaló tisztításakor ne feledkezz meg a belsejéről sem. A kemény vízből származó ásványi anyagok felhalmozódhatnak a vasaló gőzszellőzőnyílásaiban, és befolyásolhatják a vasaló hatékonyságát. Az áporodott szagok és a vasaló eltömődött gőzszellőzőnyílásainak megszüntetéséhez először ürítsd ki a vasaló víztartályát, és töltsd fel desztillált vízzel. Állítsd a vasalót magas hőfokra és teljes gőzre, és állítsd függőlegesen. (Néhány vasalónak van "gőztisztító" beállítása.)

Hagyd a vasalót beállni, hogy gőzt bocsásson ki és kitisztítsa a szellőzőnyílásokat. Egy régi törölközőt is vasalhatsz néhány percig, így a gőz a törmeléket a törölközőre öblíti. Ha kihűlt, ürítsedki a maradék vizet a tartályból. Ha szükséges, használj vattapamacsot vagy fogkefét, hogy óvatosan eltávolítsada lerakódásokat a gőzszellőzőnyílásokból. Kerüljed, hogy ecetet tegyen a víztartályba.