, 2021/10/23

Számomra nincs varázslatosabb a tél végi citrusvirágok illatánál. A citrusfélék beltéri termesztése ijesztő lehet, de az erőfeszítés megéri az aromás virágok és lombozat miatt, nem is beszélve a várva várt gyümölcsökről.

citrusfákat beltérben

Így amikor a hőmérséklet tartósan 50°F alá süllyed, a cserepes citrusféléimet a teraszról beviszem a New York-i lakásomba. Hat-hét hónapig virágoznak egy napos, déli fekvésű hálószobában. Voltak zökkenők, mint például a gyökérrothadás (túlöntöztem) és idegesítő kártevők (pikkelysömör), amelyek megtanítottak arra, hogy mire kell figyelnem, és hogyan tartsam boldogan a fáimat. Íme, a jól bevált tanácsaim ezekkel a fagyérzékeny növényekkel való együttélésre.

Beltéri citrusfák öntözése

A túlöntözés a citrusfélék első számú gyilkosa. A talajnak ki kell száradnia a mély öntözések között: Egy nedvességmérőnek (15 $, The Home Depot), amelyet teljesen a talajba helyezünk, 3 értéket kell mutatnia. Ha a növénynek több nedvességre van szüksége, öntözze a földjét, amíg a víz ki nem folyik a cserép vízelvezető nyílásából. Szívja fel a csészealjban lévő vizet egy pulykaszűrővel, hogy megelőzze az átázott alját és a gyökérrothadást.

A lehulló zöld levelek és a haldokló gallyak a gyökérrothadás (a túlöntözés végzetes következménye) tünetei. Ha erre a problémára gyanakszik, be kell avatkoznia. A fát az oldalára fektetve óvatosan húzza ki a cserépből, a földdel együtt; ha a gyökerek szétmállanak a kezében, akkor elrohadtak. Azonnal távolítsa el a földet és a sérült gyökereket, mossa ki jól a cserepet szappannal és vízzel, és ültesse át friss virágföldbe. Öntözze meg, majd hagyja megszáradni a földet, mielőtt újra öntözné. Ha a műtét jól sikerült, néhány hónapon belül új növekedés jelentkezik. Ha nem, akkor valószínűleg itt az ideje kidobni a növényt.

A legjobb edények beltéri citrusfákhoz

Ne használjon túl nagy edényt, mert a talaj túl sokáig marad nedves, és a nedvesség halálos, ha citrusféléket termeszt (ugyanezen okból kerülje az öntözőedényeket). Ha át akarja ültetni a fát a faiskolai edényből, csak két hüvelykkel szélesebb legyen. Mindig győződjön meg róla, hogy a használt edényben van vízelvezető nyílás. Szeretek 1:1 arányú citrus virágföld (20 dollár, Etsy) és orchideakéreg (6 dollártól, Etsy) keverékét használni, hogy a víz extra jól lefolyjon.

Világítás- és műtrágyaszükséglet

Helyezze a citrusfát a lehető legnaposabb helyre. A déli, keleti és nyugati fekvésű ablakok ideálisak. Használjon termesztési lámpákat, ha nincs elegendő természetes fény, de éjszakára mindenképpen kapcsolja ki őket. Ezek a fák nem állandó napsütés mellett fejlődtek ki, és pihenésre van szükségük.

Kapcsolódó cikkek: Hogyan termesszünk gyümölcsöket beltérben?

Amíg a fa egészséges, havonta tápoldatozza szerves szemcsés citrustrágyával ($25, The Home Depot). A beteg fa etetése számos probléma súlyosbodását kockáztatja. Kövesse pontosan a cserépmérethez tartozó adagolási utasításokat.

Tartsa szemmel az éghajlatot

Kerülje, hogy a növényt forró vagy hideg légáramlatoknak tegye ki. Soha ne helyezze hőforrás mellé vagy külső ajtó közelébe. Meleg időben a citrusfélék a kinti életet részesítik előnyben. De ha nincs kültéri hely, és a megfelelő körülményeket biztosítod a beltérben, egész évben virágzónak tarthatod őket, ha hiperéberen ügyelsz a gondozásra.

A legjobb citrusfélék beltéri termesztéshez

A legkevésbé karbantartástól a legszelídebbig, a thai lime, az ujjcitrom és a Meyer-citrom a kedvenc citrusfajtáim beltéri termesztéshez. A thai lime világos, indirekt fényben is jól érzi magát. Illatos levelei főzhetőek, a gyümölcse pedig kiváló lekvárnak. Az ujjcitrom gyümölcsei teljesen tele vannak kerek hólyagocskákkal, amelyeket citromkaviárnak neveznek. Törpe alanyra oltva a kis termetű, gondozásmentes fák kis asztalon is megélnek. A Meyer-citromnak rengeteg fényre van szüksége, és nagyon érzékeny a túlöntözésre. De azok a virágok! Szeretem a vékony héjú gyümölcsöt sóban tartósítani. (A szerkesztő megjegyzése: ha valami édeset szeretne, próbálja ki ezt a Meyer-citromos pitét).

Hogyan kell ellenőrizni a citrusfélék kártevőit

Naponta ellenőrizze a leveleket poloskák után kutatva. A leggyakoribb kártevők közé tartoznak a pókháló atkák és a pikkelysömör. Az atkák olyan aprók, hogy nehéz észrevenni őket, ezért keresse a jobban látható pókhálósodásukat, különösen a levelek hátoldalán. A leveleken vagy a fák ágai alatt a padlón lévő ragacsos foltok, más néven mézharmat, gyakran az első nyom arra, hogy a növénye pikkelyes. Ezek a rovarok nézhetnek ki lapos barna oválisnak vagy bolyhos fehér lényeknek.

Mindkét kártevő eltávolításához permetezze be az egész fát egy evőkanál folyékony mosogatószer egy liter vízben elkevert oldatával. Minden levelet és ágat puha szivaccsal mosson át, a zugokban és résekben pedig használjon fogkefét. Öblítse le a fát a zuhany alatt (a földet a törzs köré ragasztott műanyag zacskóval fedje le) vagy szórófejes flakonnal.

Ha kártevőket lát a citrusfa körül röpködni, azok valószínűleg gombaszúnyogok (a túlöntözés jele). A szárnyas kifejlett egyedek bosszantóak, de ártalmatlanok a növényekre, a lárvák azonban károsíthatják a gyökereket. A cserépbe szórt diatómaföld (9 $, Lowe's) mind a felnőttek, mind a lárvák ellen védekezik. És természetesen az öntözést is csökkenteni kell.