, 2021/10/21

A hűtőszekrényhez a jégkészítő és az ivóvízadagoló ellátására szolgáló vízvezeték futtatása még soha nem volt ilyen egyszerű. Valamikor ez általában 1/4 hüvelykes hajlítható rézcsővel történt, amelyet a hűtőszekrénytől a legközelebbi vízforráshoz vezettek, és egy nyeregszelep vagy más típusú szerelvény segítségével csatlakoztatták a vízvezetékhez.

vízvezeték futtatása

Ma már léteznek kényelmes (és kevésbé gyűrhető) 1/4 hüvelykes hajlékony vízellátó csövek 1 és 20 láb közötti hosszúságban, valamint kényelmes Add-A-Tee adapter szerelvények, amelyeket nagyjából bárhová be lehet szerelni, ahol van elzárószelep. Az ilyen típusú szerelvényeket könnyű felszerelni, és kevésbé hajlamosak a szivárgásra, mint a nyeregszelepek.

A legtöbb esetben a vízvezeték a konyhai csap vízellátó vezetékétől a konyhaszekrényeken keresztül a hűtőszekrényig vezethető. Ha a szekrényeken keresztül történő vezetés nem kivitelezhető, előfordulhat, hogy a padlón keresztül kell vezetni a vezetéket, egészen addig, ahol a hűtőszekrény található.

Tipp

Mielőtt nekilátnál, ellenőrizd a hűtőszekrény mögött, hogy nincs-e ott már vízvezeték és elzárószelep - akár a falból nyúlik ki, akár a padlón keresztül áll felfelé. Ha igen, csak annyit kell tenni, hogy egy 1/4 x 1/4 hüvelykes flex csövet csatlakoztatsz a zárószelephez és a hűtőszekrényhez. Mielőtt összegyűjtöd a kellékeket és belevágsz ebbe a projektbe, segít, ha ismered a használni kívánt elemeket.

Az Add-A-Tee adapter ideális vízvezeték-szerelvény erre a célra. Egyszerűen ráilleszthető egy szabványos szerelvény elzárószelepének kimenetére, például arra, amelyik a mosogató alatt van. A szerelvénynek van egy 3/8 hüvelykes kimeneti nyílása a csapvezeték csatlakoztatásához, és egy kisebb, 1/4 hüvelykes nyílása a rugalmas vízvezetéknek a hűtőszekrényhez való csatlakoztatásához. Az Add-A-Tee szerelvények többféle méretben kaphatók, és 3/8 hüvelykes vagy 1/2 hüvelykes vízvezetékhez csatlakoztathatók.

Egy szabványos konyhai mosogató elzárószelepéhez egy 3/8 x 3/8 x 1/4 hüvelykes Add-A-Tee-re van szüksége. Szükséged van továbbá egy 1/4 hüvelykes hajlékony vízellátó csőre, amely elég hosszú ahhoz, hogy az Add-A-Tee-től a hűtőszekrényhez vezessen, valamint több lábnyira, hogy a hűtőszekrényt a vízvezeték megrántása nélkül ki tudd húzni. Mérd ki gondosan a távolságot, és vásárolj olyan tápcsövet, amelyik bőségesen elég hosszú a feladathoz.

A rugalmas vízellátó csövek kaphatók strapabíró műanyag nejlonhálóból vagy fonott acélból. Bár a fonott acél lényegesen drágább, az általa biztosított extra szilárdság miatt megéri a befektetést. A vízszivárgás jelentős (és nagyon költséges) károkat okozhat, ezért a lehető legjobb minőségű vízellátó csövet vásárold meg.

Amire szükséged lesz

Rongy vagy vödör

Két pár nyelves fogó vagy két állítható csavarkulcs

Anyagok

Add-A-Tee adapter

1/4 hüvelykes hajlékony vízellátó cső tömörítő csatlakozókkal

Útmutató

Kapcsold ki a vizet

Keresd meg a szerelvény elzárószelepét a konyhai mosogató alatti hidegvíz-vezetéken. zárd el az elzárószelepet az óramutató járásával megegyező irányba történő elfordítással, amíg meg nem áll. Ha karos fogantyúval rendelkezik, fordítsd el a kart úgy, hogy az merőlegesen álljon a vízvezetékre. Kapcsold be a hideg vizet a konyhai csapon, hogy a vízvezetékben lévő nyomás megszűnjön.

Csatlakoztassa le a csap vízvezetéket

Helyezz egy rongyot vagy kis vödröt a tápcsap alá, hogy felfogja a tápcsőből lefolyó vizet. Két fogó vagy két állítható csavarkulcs segítségével húzd ki a csap tápcsövét a szelepből. Az egyik párral tartsd biztonságosan a szeleptestet, hogy megakadályozd annak elmozdulását. A másik párral lazítsd meg a tápcső tömítőanyáját.

A csaptelep vízellátó vezetékének leválasztása

Csatlakoztasd a téglaadaptert

Csavard fel az Add-A-Tee adaptert az elzárószelep kimeneti nyílására, először kézzel meghúzva. Fejezd be az adapter meghúzását két fogóval, az egyik fogóval a szelepet, a másikkal pedig az adaptert szorítsd meg.

A vízvezeték téglaadapter csatlakoztatása

Csatlakoztasd a csaptelep és a hűtőszekrény tápcsövét

Csatlakoztasd vissza a csaptelep tápcsövét az Add-A-Tee 3/8 hüvelykes kivezetéséhez. Húzd meg a csatlakozást fogóval, ahogy korábban is. Csatlakoztasd egy 1/4 hüvelykes flexibilis tápcső egyik végét az adapter 1/4 hüvelykes kivezetéséhez, és fogóval húzd meg.

Csatlakoztasd a vízellátó vezetékeket a téglaadapterhez

Csatlakoztasd a tápcsövet a hűtőszekrényhez

Vezess az új tápcsövet a hűtőszekrény hátuljához. Csatlakoztasd a cső végét a hűtőszekrény 1/4 hüvelykes vízellátó csatlakozójához. A csatlakozást fogó segítségével a kézi szorításnál valamivel erősebben húzd meg.

A vízellátás csatlakoztatása a jégkészítő vízvezetékéhez

Kapcsold be a vizet

Nyisd ki a mosogató alatti elzárószelepet úgy, hogy a gombot az óramutató járásával ellentétes irányban teljesen elfordítod, vagy a kart úgy fordítod el, hogy az párhuzamos legyen a vízvezetékkel. Ellenőrizd a szivárgást minden csatlakozásnál, majd szükség szerint told a hűtőszekrényt a helyére. Ellenőrizd, hogy a vízadagoló és/vagy a jégkészítő megfelelően működik-e.

Tipp

Öblíts ki néhány gallon vizet az adagolóból, hogy a vízvezetéket megtisztítsa a levegőtől és a vezetékben lévő szennyeződésektől. Ha van jégkészítőd, dobd ki az első két adag jeget.