, 2021/10/23

Szinte mindenki szereti a szobanövényeket, mert egy kis fény és víz ellenében annyi zöldet és életet adnak a belső terekbe. Egy másik csodálatos dolog velük kapcsolatban az, hogy szaporítással milyen könnyen lehet még több belőlük előállítani, hogy akár saját gyűjteményünket bővítsük, akár megosszuk barátainkkal.

bővítsd a gyűjteményét ingyenesen

Tulajdonképpen többféleképpen is lehet új szobanövényeket nevelni egy "anyanövényből": szár- vagy levéldugványozással, osztással, légréteggel és magokból. Mindegyik eljárás kicsit más és más, és egyesek jobban működnek bizonyos növénytípusok esetében, ezért íme egy egyszerű útmutató a növényszaporításhoz.

szobanövény szaporítása dugványozással.

Hogyan szaporítsunk szobanövényeket szárdugványról

A legtöbb gyorsan növő, több szárú szobanövény, például a svéd borostyán, a koleusz vagy az illatos muskátli új növények szaporításához próbáljon meg szárdugványokat venni és gyökereztetni.

1. lépés: Először vágjon le 4-6 hüvelyket a főszár vagy az oldalág csúcsától, közvetlenül a csomópont alatt (ahol a levél és a szár találkozik). Távolítsa el az alsó leveleket és az esetleges virágokat, hogy a szár tetején csak néhány levél maradjon.

2. lépés: Porolja be a levágott véget gyökereztető hormonporral (6 $, The Home Depot). Egy kis edénybe, amelyet virágkeverékkel ($12, The Sill) töltünk meg, egy ceruzával vagy evőpálcikával szúrjunk lyukat, hogy a dugványt a por lecsapódása nélkül bele tudjuk helyezni. Ezután helyezze a levágott szárat a nedves virágkeverékbe, és óvatosan nyomja a földet a szár körül. Vagy kihagyhatja a gyökereztetőport, és a dugványt egy váza vízbe helyezheti.

3. lépés: Biztosítson közvetett fényt, és tartsa nedvesen a virágkeveréket, illetve a vizet töltse fel. A dugványt letakarhatja egy átlátszó műanyag zacskóval, hogy a gyökerek kialakulása alatt megtartsa a nedvességet.

4. lépés: Ha a talajba ültetett dugványok egy enyhe rántásnak ellenállnak, akkor már eléggé meggyökeresedtek ahhoz, hogy átültessük őket. Óvatosan ássa ki, és ültesse át az új növény végleges edényébe. A vízben lévő dugványokat tegye át egy edénybe, amelybe virágkeveréket helyez, amint a gyökerek kihajtanak és elérik a fél hüvelyk hosszúságot. Ha a dugványokat túl sokáig hagyja vízben, nehezebben akklimatizálódnak a virágföldhöz.

Hogyan hozzon létre osztásokat a szobanövényeiről

Az olyan szobanövények esetében, amelyek sok hajtást vagy csemetét hoznak a gyökerekből, mint például a kukorica és az aloe, az osztással szaporíthatja a gyűjteményét.

1. lépés: Vegye ki az egész növényt a cserépből. Minden egyes kölyköt óvatosan húzzon el a fő gyökérlabdától. Előfordulhat, hogy a makacs gyökerek átvágásához lapátot vagy talajkést kell használnia. Igyekezzen minden egyes kölyöknél a lehető legtöbb gyökeret megtartani.

2. lépés: Azonnal helyezze a leválasztott kölyköket új, virágfölddel teli edénybe. A következő néhány hétben tartsa egyenletesen nedvesen a talajt, hogy a megzavart gyökerek újra növekedésnek induljanak.

3. lépés: Helyezze a növényeket a közvetlen fénytől elzárt helyre. Tíz nap alatt helyezze át őket világosabb fénybe, és adjon nekik egy kis szobanövénytrágyát körülbelül fél erősségben, hogy ösztönözze az új növekedést.

3 módja a szobanövények szaporításának dugványokról

1 afrikai ibolya

Az afrikai ibolya szaporításához törjön le egy levelet a növény fő száráról, ügyelve arra, hogy a levélnyél (levélnyél) megmaradjon. Helyezze a levélnyelet vízbe vagy nedves virágkeverékbe. A vízben lévő leveleket azonnal ültesse át, amint gyökerek képződnek.

egész levél kézi gyökereztetése terrakotta cserépben

Hitel: William N. Hopkins

2 Begónia

A rex begónia szaporításához helyezzen egy egészséges levelet, a tetejével felfelé, nedves virágkeverékbe. Vágjon át néhány eret egy tiszta késsel, és tűzze le a levelet fogpiszkálóval úgy, hogy a vágások érintkezzenek a virágfölddel. Tartsa nedvesen, és ha szeretné, fedje le a cserepet egy átlátszó műanyag zacskóval, hogy egy mini üvegházat hozzon létre. Az egyes vágásokból kinövő palántákat ültesse be a cserépbe, amint már van rajtuk néhány levél.

sansaveria levélvágás piros metszőollóval

3 Kígyónövény

A kígyónövény szaporításához vágjon egy levelet tiszta metszőollóval részekre. Végezzen ferde vágásokat úgy, hogy az alsó végek középen egy pontba érjenek. Az alsó végeket mártsa gyökereztetőporba; helyezze nedves virágföldbe. A levélrészek oldalán új növények fognak kialakulni.

Kezdő szobanövények magról

A magok olcsó és kielégítő módja számos szobanövény, köztük a spárgapáfrány, a broméliák, a kaktuszok, a koleuszok, a gloxinia és a kalanchoe indításának. De hosszabb időbe telik, amíg elérik a megfelelő méretet, mintha dugványozással vagy osztással szaporítaná őket, ezért türelemre van szükség.

1. lépés: Töltse meg a tálcát vagy a cserepet nedves virágkeverékkel. Szórja a magokat a felszínre vagy sekély sorokba.

2. lépés: A kis magokat enyhén tapogassa meg, hogy minél jobban érintkezzenek a virágfölddel anélkül, hogy beborítanák őket. A nagyobb magokat sekélyen el lehet temetni a keverékbe. Párásítsuk meg alaposan, hogy a magok beilleszkedjenek és rehidratálódjanak. Fedje le a tálcát vagy edényt egy átlátszó műanyag zacskóval vagy lepedővel, majd helyezze azt egy alacsonyra állított fűtőpárnára vagy a hűtőszekrény tetejére. Helyezze a csomagoláson javasolt fényviszonyok közé. Naponta permetezzen, hogy a virágföld nedves maradjon.

3. lépés: Amikor a palánták elkezdenek kihajtani, távolítsa el a fóliát, és helyezze őket világosabb fénybe. A második levélkészlet kialakulásakor ültesse át a palántákat egyedi edényekbe, ügyelve arra, hogy a leveleket ne temesse be. Azonnal öntözze meg, és a fejlődő növényeket fokozatosan vigye világosabb fénybe, különösen akkor, ha azt veszi észre, hogy a szárak megnyúlnak és meghajlanak.