, 2021/10/20

Hogyan emeli és tartja fenn az élelmiszer az LMBTQ plusz közösséget, amikor a legnagyobb szükségünk van rá? Az élelmiszerekkel kézzelfogható módon mutatjuk ki, hogy törődünk velük.

kézzelfogható módon mutatjuk ki

Risa Lichtman, az oregoni Portlandben élő séf és szószóló 2020 nagy részében nem láthatta queer közösségét, de a verandáján hagyott ételajándékok révén láthatta a szeretetüket. A világjárvány okozta küzdelmek mellett Lichtman és felesége a terhesség elvesztését is átélték. A lezárás gyászos napjai alatt a portlandi "veranda-kultúrában" találtak támogatást.

"A mi tornácunkon és sok más tornácon a városban a nagylelkűségnek ezt a fajta beáramlását tapasztaltuk. A vetélésünk után a tornácunk túlcsordult" - mondta. "Minden nap ránézhettünk a verandánkra, és láthattuk, mi történik." Lichtman tapasztalata fontos példája annak, hogyan működik a queer közösség. Gondoskodunk egymásról. Az étellel kézzelfogható módon mutatjuk ki a törődésünket.

Alley Frey, Lichtman egyik portlandi barátja és élettársa, Jodie Cavalier a világjárvány kezdetén a város egész területén a tornácok ajándékozása mögött álló izmok közé tartozott. Szerveztek egy kis étkezési segélyt. Minden héten főztek egy-egy vegetáriánus ételt, és ezeket osztották szét átvétellel vagy kiszállítással. Barátaik minden héten önként jelentkeztek a kiszállításra, és friss kenyeret sütöttek, CSA terményeket adományoztak, vagy bármit, amit csak fel tudtak ajánlani.

A közösségi médián és a Stroll PDX-szel, a szexmunkások érdekvédelmi és kölcsönös segítségnyújtási szervezetével való együttműködésen keresztül Frey és Cavalier minden héten listát állítottak össze a kiszolgálandó emberekről. "A célunk egyszerűen az volt, hogy ételt készítsünk, és az eljusson mindenkihez, akinek szüksége van rá. Egyfajta becsületbeli rendszer" - írta Frey egy e-mailben. "Azt hiszem, mindenkinek, aki akár egyszeri, akár következetes heti előfizetőnek jelentkezett, mindenkinek szüksége volt egy házi készítésű ételre, egy barátságos arcra és egy kis kapcsolatra egy ilyen sötét pillanatban.

Sokaknak a mi ételünk volt az első és egyetlen étel, amit a járvány első hónapjaiban kaptak". Frey hozzátette, hogy a világjárvány alatt "queer közösségük mindig jelen volt, annak ellenére, hogy nem tudtunk fizikai teret megosztani". Voltak barátaik, akik hetente hoztak egy koktélt, cserébe egy szelet süteményért vagy bármiért, ami az adott héten Frey és Cavalier főztjéből megmaradt.

Egy példa a Queer Soup Night egyik ételére.

Lichtman már jóval a járvány kezdete előtt is etette a portlandi queer közösséget. Több mint három éve vezeti a Queer Soup Night (QSN) portlandi csoportját, amely egy olyan program az Egyesült Államok különböző közösségeiben, amelynek célja, hogy pénzt gyűjtsön a helyi jótékonysági szervezeteknek, amelyek a queer közösség javát szolgálják. A QSN, amely a 2016-os választások után indult New Yorkban, helyi éttermeket vagy bárhelyiségeket használ fel arra, hogy a közösségnek ételt szolgáljanak fel, jellemzően a "fizess, amit akarsz" rendszerben.

Arról szólnak, hogy egy meleg tál leves, frissen sült kenyér és sok szelfi mellett összejöjjenek a barátokkal. De amikor a világjárvány kitört, az egész koncepciót át kellett dolgozni. Lichtman megpróbált egy olyan tervet kidolgozni, amelyben a QSN-ek továbbra is ugyanolyan közösségi hangulatúak maradnak, a "tornácos kultúra" megközelítésével. Tavaly októberben ő és a portlandi Roux asszonyai a pandémiás korszakra szabott QSN-t szerveztek.

Drag queenek voltak a házigazdái a drive-through eseménynek, és üdvözölték a résztvevőket, amikor megérkeztek a csomagolt ételekért. A COVID-kapszulákban ülő emberek magukkal vitték az ételt, hogy máshol összegyűljenek és elfogyasszák. Az eseményre a COVID biztonsági óvintézkedései miatt jegyet váltottak, de csúszdás rendszerben működtek, és senkit nem utasítottak el, ha nem tudott hozzájárulni.

A Queer Soup Night önkéntesei.

2021 elején a QSN visszatért egy személyes rendezvénnyel egy helyi queer kávézóban. Az esemény még mindig kint volt és csak átvehető, de Lichtman azt mondta, érezte, hogy a lelkek könnyebbek. "Ez valahogy tényleg táplálta ezt a közösség iránti igényt, még akkor is, ha nem ültél ott, és nem ettél mindenkivel együtt, vállt vállnak vetve egy bárban" - mondta.

"Még mindig volt valami abban, hogy ezt együtt csináltuk, még ha külön-külön is ettük, akkor is volt valami, amit érzelmileg adott nekünk, ami segített egy kis megnyugvást hozni." Deacon O'Connor és D'arcy Holmberg, akik mindketten a keleti parton élnek, a Queer Global társalapítói, egy olyan szervezet, amely a társadalom leginkább marginalizált tagjainak nyújt erőforrásokat.

"Támogatjuk és kiemelten kezeljük azokat az embereket, akik a legkevésbé vannak képviselve a szivárványos ernyőn belül és kívül" - áll a küldetésükben. "Ez egy olyan szervezet, amely a színesbőrűeket, a fogyatékossággal élőket, a méretet, az oktatást és a pénzügyi elnyomást helyezi előtérbe." Holmberg és O'Connor rájöttek, hogy a világjárvány egy lehetőség arra, hogy küldetésükkel segítsenek a helyi queer közösségnek Brooklynban, ahol akkoriban mindketten éltek.

Önkéntesekkel együtt segítettek információkat gyűjteni a helyi közösségi hűtőszekrényekről, kertekről és más forrásokról, akik élelmiszert gyűjtöttek a rászorulóknak.

"A közösségi hűtőszekrény nagyszerű módja volt annak, hogy megértessük az emberekkel, hogy az általunk közvetlenül ismert emberek rászorulnak ezekre a dolgokra" - mondta O'Connor. "Úgy tűnik, sokan nem értik meg, hogy közösségünknek van egy jó része, amelyiknek azonnali segítségre van szüksége, amelyik folyamatosan a válság szélén áll, és ezek azok az emberek, akiknek próbálunk segíteni."

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan hoz létre a Queer Food Foundation biztonságos tereket az LMBTQ+ élelmiszeripari dolgozók számára? A járvány arra is ösztönözte az aktivistákat, köztük Deacont és O'Connort, hogy jobban felhívják a figyelmet a kisebb, alulról szerveződő szervezetekre, amelyek az LMBTQ+ közösség interszekcionális populációit szolgálják. Az olyan szervezetek, mint a Red Canary Song (ázsiai és migráns szexmunkások alulról szerveződő kollektívája), a Black Veterans for Social Justice, az Okra Project és a G.L.I.T.S. az egész közösségi médiában megjelentek.

A közösségi hűtőszekrények, kölcsönös segélyalapok és más erőforrásalapok továbbra is létfontosságúak a queer közösség számára. O'Connor, akinek legyengült az immunrendszere, és extra elővigyázatosságot tanúsított a lezárás alatt, kiürített egy könyvespolcot az egyik szekrényben, hogy saját mikrozöldségeket termesszen, és a környéken élő barátainak leadja őket. Lassan helyet csinált más salátáknak és más növényeknek is.

Bár az elszigeteltség nehéz időszak volt, O'Connor elmondta, hogy megtalálta a humort a helyzetében: "A családom szerint ez nagyon vicces volt. Azt mondták: 'Ez a legnew York-iasabb dolog. A szekrényedben gazdálkodsz"." Lichtman és Frey továbbra is erős kölcsönös segítségnyújtási kultúrát látnak egész Portlandben, ahol folytatódnak a beszélgetések arról, hogyan lehetne a jövőbeni összejöveteleket barátságossá, biztonságossá és gazdagítóvá tenni.

"A queerek olyan sokat tesznek azért, hogy gondoskodjanak egymásról, és hogy szeretetet és ragaszkodást mutassanak ki szolgálatokon keresztül, különösen az ételeken keresztül" - mondta Frey. "Most erősebbnek érzem magam, mint valaha a queer ételközösségemben. Annyi mindenen megyünk keresztül, és az, hogy továbbra is tápláljuk egymást, a legjobb módja annak, hogy a közösségünket erősnek és szeretettnek tartsuk."