, 2021/10/19

Képzeljünk el egy régi, hagyományos amerikai otthont. Sok díszléc, díszes részletek és íves, bonyolult bútorok. Most pedig dobj bele modern művészetet, néhány elegáns, modern bútort és egy (vagy három) fodros párnát.

régi és az új elemek keverése

Ez a granny chic - és ez a divat a design világában. A "grandmillennial" vagy "grandma chic" néven is emlegetett trendet leginkább a régi és az új szembeállításaként lehet leírni. Ashley Hardison dizájnblogger egy e-mailben elmondta, hogy a granny chic terek "tele vannak mintákkal, textúrával, fénnyel és pillanatokkal, hogy összegyűljünk", antik bútorokkal, régi könyvekkel, gyertyákkal és rengeteg színnel.

"Vonzódom a nagymamás stílushoz, mert ez az "antitrend"" - mondta Julie McConville életmódblogger e-mailben. "Ez egy klasszikus stílus, amely nagyon kevés finomítással még évekig aktuálisnak fog tűnni. Olyan, mint a lakberendezés Jackie O-ja".

Bár a név jobb szó híján meglehetősen grandiózusan hangzik, a stílust nem nehéz lemásolni. Több lakberendezővel és dekorációs bloggerrel beszélgettünk arról, hogyan vihetsz be egy kis granny chic-et az otthonodba.

Ismerd meg a szakértőt

Ashley Hardison tervező, blogger és a FIG Design Company tulajdonosa, amely tele van inspiráló vintage belső és külső terekkel.

Julie McConville londoni életmódblogger és a Fox & Park vintage lakberendezési tárgyakra specializálódott tulajdonosa.

Jennifer Harrup lakberendező és a Jennifer Laura Living alapítója, egy blog, amelynek középpontjában a DIY grandmillenial dekoráció áll.

Katherine Medlin Tennessee-ben élő lakberendező, a vintage és antik dekorációra specializálódott Pender & Peony bloggere.

Mindig válassz tapétát

granny chic szoba virágos rózsás tapétával és tengerzöld kanapéval

Getty

A színes, mintás tapéta a granny chic stílus egyik alapdarabja - sokkal inkább, mint bármilyen festés. Könnyű módja annak, hogy ezt a hangulatot a térbe vigyük, különösen, ha a hagyományos helyett a lehúzható tapétát választjuk.

"Úgy érzem, hogy a nagymamás stílus nem teljes a tapéta valamilyen eleme nélkül" - mondta Jennifer Harrup lakberendező e-mailben. "Teljesen meg lehet csinálni egy szobát tapéta nélkül is, de úgy érzem, ha van egy olyan tapétád, amelyik toile vagy virágos, akkor a szobád automatikusan megkapja a grandmillennial hangulatot"."

Válassz mintát (mintákat)

hálószoba sárga és fehér mintás szövetekkel

Ha már a mintáknál tartunk, a tapéta csak az egyik módja annak, hogy beépítsd őket a megjelenésedbe, de rengeteg lehetőség van, amit kihasználhatsz (és ki is kell használnod!). A legegyszerűbb módja ennek? Szövetek.

Harrup szerint a párnák, függönyök és kárpitok lényegében üres vásznak a virágos, toile és egyéb nagymamás minták számára. De nem kell megállni a sintzfüggönyöknél vagy a kockás párnáknál - a mintás dekoráció, például a kék-fehér chinoiserie kerámiák beépítése a granny chic központi eleme.

Virágerő

virágmintás művészet és kerámia virágos terítőn

Van egy bizonyos minta, amit nem szeretnél, hogy hiányozzon a nagyi sikkes teredből: A virágok. A virágok és a nagymamaság kéz a kézben járnak, ezért építsd be őket a tapétádba, a szövetekbe, a kerámiákba vagy a műalkotásokba. "Az olyan minták, mint a sintz, az indiai block print és a botanikák gyönyörűen működnek a szöveteknél, míg a drezdai stílusú virágminták, a rózsa medalion és más chinoiserie porcelánok tökéletesek a kerámiákhoz" - mondta Katherine Medlin blogger és stylist egy e-mailben.

És ne csak a mintáknál állj meg: A tervezők azt javasolják, hogy az antik vázákat is töltsd meg friss virágokkal. "A virágok bájosak szövetként egy csúszópárnás széken, egy asztalterítőn [vagy] bármilyen méretű párnán" - mondta Hardison. "A virágművészet mindig elragadó, és soha nem lehet elrontani egy friss virágokkal teli vázát vagy kancsót. Használhatsz virágokat együtt, ugyanabban a mintában, vagy keverheted a virágos anyagokat".

Hozz színt

fehér és zöld granny chic szoba

A nagymamás sikk a színekről szól, bár nagyjából ennyiben merülnek ki az irányelvek. Amíg színnel töltöd meg a teret, választhatsz merész, telített árnyalatokat, vagy maradhatsz könnyedebb és légiesebb, lágy tónusokkal. "Ha színről van szó, nincs helyes vagy helytelen - csak arra ügyeljünk, hogy a szín nyilvánvaló legyen" - mondta Hardison. McConville szerint néhány gyakori granny chic választás a kék, a rózsaszín, a zöld és a fehér.

De ismétlem, bármilyen színt beépíthetsz, amit a legjobban szeretsz. Egyensúlyozd az egyenes vonalakat és a görbéket. A nappali ívelt karfás kanapéval és kör alakú dohányzóasztallal A régi és az új granny chic összefonódása talán a bútorok kiválasztásánál mutatkozik meg leginkább. Hardison szerint ügyelni kell arra, hogy olyan darabokat válasszunk, amelyek klasszikus elemeket tartalmaznak, például ívelt karfákat vagy kabriólábakat, és ezeket párosítsuk modernebb bútorokkal, például egy egyenes támlájú kanapéval.

Hozz létre egy hangulatos belső teret

kék szék fodros rózsaszín párnával

Sokak számára a "nagyi" a "hangulatos" szinonimája. Ez még mindig igaz a nagymamára, bár érdemes úgy gondolni rá, hogy "otthonos, de legyen stílusos". Hardison szerint mindig legyenek párnák és takarók, ha granny chic teret tervezel. "A párnákkal kapcsolatban az a mókás, hogy lehet egy virágos szövet dupla rakott széllel keverve egy egyszínű bársonypárnával, amelyet egy Samuel & Sons-darabbal díszítettek, majd talán egy gingham-nyomatot egy másik méretben, ami lehetővé teszi, hogy rétegeket, textúrákat és dimenziókat érj el ... mindent, amire szükséged van" - mondta.

Búcsúzz el a csupasz felületektől

fából készült komód kék-fehér kerámiákkal és mintás lámpákkal a tetején

A minimalizmustól a maximalizmusig terjedő skálán a granny chic inkább a "cluttercore"-hoz igazodik. Medlin szerint minden polcot, komódot és asztalt egyedi csecsebecsékkel, utazási érdekességekkel és friss virágokkal kell feldíszíteni. További gyakori csecsebecsék: vintage ezüst vagy sárgaréz, gyertyák és műalkotások, klasszikus és modern egyaránt.

"A nagymilliomosok belefáradtak az üres terekbe és a minimalizmusba, de azt akarjuk, hogy a dekorációnk történelmet [és] karaktert tartalmazzon" - mondta. "Még jobb, ha a dekorációnak jelentése van számunkra és a családunk számára, ezért különösen kedveljük a családi ereklyéket és a kuriózumokat, amelyek kifejezik a személyiségünket."

Az egyediség iránti szemlélet azt jelenti, hogy a trend a fenntarthatóságot is magába foglalhatja - a tömeggyártott darabok helyett a granny chic megjelenés hívei gyakran keresik a használt és takarékos boltokban az egyedi dekorációt, amelyet újrahasznosíthatnak.

Szerelj be díszléceket

nagymamás szoba nagy ablakokkal

A minták és a fodrok alatt Harrup szerint a nagymama-sikkes tér csontjai közé kell, hogy tartozzon a díszléc. A tapétához hasonlóan a díszléc is klasszikus alapot ad, amelyre modernebb elemekkel építhetsz. "A fali díszléc egy nagy elem, amit nagyjából minden nagymamás enteriőrben látni fogsz [és] ez olyasmi, ami nem fog kimenni a divatból" - mondta Harrup. "Nem fog öt év múlva az lenni, hogy 'ó, istenem, van ez a gyönyörű falipárkány a falunkon, amit le akarunk tépni'. ... A díszlécek 100 évvel ezelőtt is jól néztek ki, és még 100 év múlva is jól fognak kinézni. Nem fog kimenni a divatból."