, 2021/10/21

A legtöbb lakástulajdonos minden télen aggódik a kültéri csapok befagyása miatt. De ennek nem kell ilyen örökös problémának lennie.

 kültéri csap

Ha szabványos csapod van, vannak olyan egyszerű téliesítő lépések, amelyekkel valószínűtlenné teheted, hogy fagyási problémája legyen. Egy lépéssel tovább is mehetsz, és a szabványos csapot fagyálló csapra cserélheted.

Mi az a fagyálló csaptelep?

A fagyálló (más néven "fagyálló" vagy "fagymentes") csaptelep jobb védelmet nyújt a fagyás ellen, és a csaptelep téliesítése nem szükséges - a tömlő eltávolításán kívül.

Olvasson tovább, hogy megtudja, kétféleképpen megakadályozhatja, hogy a kültéri csapok télen befagyjanak.

Amire szüksége lesz

Egy szabványos csap téliesítése

Vödör

Csatornazáró fogó (ha szükséges)

Fagyálló csaptelep telepítése

Csavarhúzó

Csatornazáró fogó

Mérőszalag

Csővágó vagy fémfűrész

Tömítőpisztoly

Anyagok

Egy szabványos csap téliesítése

Szigetelt csapburkolat

Fagyálló csaptelep telepítése

Fagyálló csaptelep nyomócsatlakozóval

Csiszolópapír vagy csiszolóvászon

Korrózióálló csavarok (ha szükséges)

Külső tömítőanyag

Hogyan téliesítsünk egy szabványos csapot

Távolítsd el a tömlőt

Ha a kültéri csaphoz még mindig kerti tömlő van csatlakoztatva, távolítsd el a csapról, engedd le a tömlőben maradt vizet, tekerd fel, és tárold száraz helyen.

A téglafalhoz rögzített kültéri csapról eltávolított zöld tömlő

Zárd el a vizet

Keresd meg a szabadtéri csaphoz vezető vízellátó csövön a szabályozószelepet. Ha fém vízvezetékkel rendelkezel, ez általában egy sárgaréz golyóscsap, amely a külső faltól néhány méterre található. Fordítsd el a szabályozószelep fogantyúját az óramutató járásával megegyező irányba, amíg meg nem áll. Ha a szelep karos fogantyúval rendelkezik, fordítsd el a kart úgy, hogy az merőlegesen álljon a csőre.

Tipp

Amint látod, a hagyományos (nem fagyálló) csapok befagyásának megakadályozásához elzárószelep szükséges a csaphoz vezető tápcsövön. Ha a csapod nem rendelkezik ilyen elzárószeleppel, akkor az éves téliesítési feladatok egyszerűsítése érdekében érdemes beszerelni egyet.

Csapold le a csapot

Teljesen nyisd ki a kültéri csapot, és hagyd, hogy az összes maradék víz kifolyjon a csőből. Ha a víz csöpög, és soha nem áll el teljesen, akkor a beltéri elzárószelep hibás, és ki kell cserélni. Zárd el a csapszelepet.

Tarts egy vödröt az elzárószelep alá, és távolítsd el a szelepen lévő légtelenítő kupakot, ha van ilyen. A kupak meglazításához szükség lehet fogóra. Hagyd, hogy a vezetékben lévő összes maradék víz a vödörbe folyjon. Szereld vissza a légtelenítő kupakot, és szorosan húzd meg.

Kültéri csap kinyitva, a csőből csöpögő vízzel

Szigetelt csaptelepfedél felszerelése

Ha kívánod, adj a csaphoz egy szigetelt csaptelep-zoknit vagy csaptelepfedelet. Bár ezek a burkolatok nem termelnek saját hőt, de a házból sugárzó hő egy kis részét befogják, és ez általában elég ahhoz, hogy megakadályozza a csaptelep befagyását és megrepedését - különösen akkor, ha a csövek leeresztéséhez is követte a javasolt lépéseket.

A kültéri csap fölé helyezett barna színű, szigetelt csaptelepfedő a fagyás megelőzésére

Hogyan kell fagyálló csaptelepet telepíteni?

A legbiztosabb módja annak, hogy megakadályozd a kültéri csap megfagyását, ha a hagyományos csapot fagyálló, úgynevezett küszöbcsapra cseréled. Ezeket a csaptelepeket egy hosszú rúddal vezérlik, amely a lakásba nyúlik, ahol egy patron vagy kompressziós szelep szabályozza a víz áramlását. Mivel maga a szelep a lakás biztonságos melegében található, szinte lehetetlen, hogy befagyjon.

A fagyálló csap egy 6-20 hüvelykes egység, amelynek egyik végén egy tömlőcsap és egy vezérlőfogantyú található, a cső másik végén pedig egy csatlakozó a beltéri vízvezetékhez való csatlakoztatáshoz. További biztonsági intézkedésként ezeket a csaptelepeket úgy tervezték, hogy önürítőek legyenek; amikor elzárja a csaptelep fogantyúját, a hosszú szárban lévő vízmaradék lefolyik a csőből.

Ezek a csaptelepek a vízvezetékcsőhöz kompressziós, forrasztott, PEX vagy push-fit csatlakozással rögzíthetők. A legtöbb ember számára a legjobb, ha egy push-fit típusú csatlakozóval ellátott csaptelepet vásárol, mint például a SharkBite márka. Ez lesz a legegyszerűbb telepítés, mivel nem igényel forrasztást, és bármilyen típusú vízvezetékkel használható.

Ha nehezen találsz fagyálló csaptelepet nyomócsatlakozóval, akkor használhatsz egy szabványos menetes típust, majd egy belső menetes-nyomócsatlakozós átmeneti szerelvénnyel csatlakoztathatja a vízvezetékhez. Ha van otthonodban PEX-cső, akkor léteznek olyan fagymentes csaptelepek is, amelyek PEX típusú csatlakozóval vannak felszerelve.

Zárd el és engedd le a vizet

Zárd el a vizet a kültéri csaphoz vezető tápcsőből. Ha a vízvezetéknek nincs saját szabályozószelepe, akkor az egész házban el kell zárnia a vizet a ház főelzáró szelepével.

Nyissa ki a kültéri csapot, és engedje le a maradék vizet a tápcsőből.

Távolítsd el a régi csapot

A kültéri csap kifolyócsapjának eltávolításához először távolítsd el az esetleges rögzítőcsavarokat, majd az óramutató járásával ellentétes irányban elforgatva csavard ki a kifolyócsövet a cső végéből. Előfordulhat, hogy egy csatornafogó fogót kell használnia a csaptelep kifolyócsonkjának kicsavarásához.

Mérd ki az új csaptelep méretét

Kövesd a fagymentes csaptelephez tartozó utasításokat a vízellátó cső kiméréséhez és megjelöléséhez a vágáshoz. A fal külső felületétől kell mérni, ahol a csaptelep karimája nyugszik majd, a vízvezeték mentén beljebb kell haladni a vízvezeték mentén addig a pontig, ahol a csaptelep szára csatlakozik a vízvezetékhez. A push-fit vízvezeték-szerelvények általában 1 hüvelyknyi plusz hosszt igényelnek a csőnek a szerelvénybe való behelyezéséhez.

Készítsd elő a vízellátó csövet

A fagyálló csaptelepek hosszú szelepszára miatt általában szükség van a vízellátó cső elvágására ott, ahol a csaptelep csöve csatlakozni fog hozzá. Használj csővágót (rézcső esetén), fémfűrészt (horganyzott acél vagy PVC cső esetén), vagy PEX cső esetén PEX csővágót. Távolítsd el és dobd el a házon kívülre futó cső levágott szakaszát.

Csiszolópapírral vagy csiszolóvászonnal csiszold ki a vízvezetékcső levágott végének belső és külső oldalát. Győződj meg róla, hogy a cső külső része tiszta és sima, hogy az új fagyálló csaptelep csatlakozó szerelvényét fel tudja venni.

Jelöljd meg a cső végét a gyártó által megadott betolatási távolságban (általában a cső levágott végétől kb. 1 hüvelyknyire).

Csatlakoztasd a fagyálló csaptelepet

Illesszd be a fagyálló csaptelepet kívülről a falon keresztül, és helyezd a kifolyócsövet úgy, hogy az a jobb oldalával felfelé álljon. Menj befelé, és nyomd a csaptelep szerelvényének végét egyenesen a csőre, és nyomjdfel, ameddig a szerelvény elfér. A csőnek el kell érnie a csövön lévő benyomási jelet, ami azt jelzi, hogy a cső teljesen be van illesztve a szerelvénybe.

Ha szabványos menetes csaptelepet használ, akkor először csavard fel a csaptelep csövére a tolózáras átmeneti szerelvényt, mielőtt a vízcsőre rögzítenéd.

A házon kívülről rögzítse a csaptelep karimáját a falfelülethez korrózióálló csavarokkal, amelyeket általában a csaptelephez mellékelnek.

Teszteld a csaptelepet

Nyisd ki a csaptelep szelepét, majd zárd vissza a vizet az elzárószelepen, és hagyd hogy a víz szabadon kifolyjon a csaptelep csapjából. Többször nyisd ki és zárd el a csaptelep csapcsonkját, hogy meggyőződj arról, hogy az megfelelően működik, és hogy nincs szivárgás a csaptelep csövének a vízvezetékhez való csatlakozásánál.

Ha meggyőződél arról, hogy a csaptelep megfelelően működik, tömítsd le a csaptelep karimája és a házfal közötti kötést külső tömítőanyaggal.