, 2021/10/23

Az áfonyaszósz sokkal több, mint egy hálaadási vacsora alapanyaga. Hogy bebizonyítsuk, hogy a házi áfonyaszósz megérdemli, hogy az év több napján is fogyasszuk, olyan hozzávalókat adtunk az amúgy is finom áfonyaöntethez, mint a körte, a kókuszdió és a cayenne-i bors, és örülni fogsz, hogy megtettük.

házi receptek

Megmutatjuk, hogyan készíts olyan áfonyaszószt, amely egész szezonban helyet érdemel a vacsoraasztalon.

Dupla áfonyaszósz

Recept összefoglaló teszt

Előkészítés: Az elkészített ételek a következőekből álltak össze: 1:

5 perc

főzzük: főzzük meg:

10 perc

Összesen: 1 perc: 2 perc: főzzük meg a tésztát:

15 perc

Adagok: 1 adag:

10

Mennyiség: 10 dkg:

2,5 csésze

Táplálkozási információ

Összetevők

Összetevők ellenőrző listája

1 12 unciás zacskó friss vagy fagyasztott áfonya

1 csésze szárított áfonya

1 csésze gránátalmalé

⅓ csésze enyhe ízű melasz

1 evőkanál finomra reszelt narancshéj

¼ teáskanál őrölt fahéj

vízitorma (nem kötelező)

Hoppá! Egyik hozzávalót sem találjuk a közelben kaphatónak. A helyes irányítószámot adtuk meg?

Irányítószám

vagy használja a böngészőt

Útba igazítás

1. lépés

Kombináljuk az összes hozzávalót egy lábasban, és forraljuk fel. Főzzük addig, amíg az áfonyahéjak elkezdenek szétpukkadni. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még melaszt. Tetszés szerint vízitorma kerüljön a tetejére. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. A maradék mártást fedjük le és hűtsük le 2 napig.

Táplálkozási adatok

Adagonként:

C-vitamin 5,3mg; niacin-egyenérték 0,4mg; b6-vitamin 0,1mg; folsav 8,1mcg; nátrium 7mg; kálium 245mg; kalcium 30,3mg; vas 0,7mg.

Áfonya és körte konzerv

Hagyományos ünnepek alkalmával tálalja ezt a hihetetlen konzervet egy csinos tálban, hogy kihangsúlyozza a hálaadásban a "köszönet" szót. Vagy egy különleges étkezés előfutáraként keverjen egy keveset a konzervből egy házi készítésű vagy vásárolt vinaigrette salátaöntetbe, és tálalja bébi salátalevelekkel.

Recept összefoglaló teszt

25 perc

főzzük:

20 perc

Összesen: 1 perc: 2 perc: főzzük meg a tésztát:

45 perc

Adagok: 1 adag:

84

Mennyiség: 84 adag:

Mennyiség: 7 fél-pint

Táplálkozási információ

Összetevők

Összetevők ellenőrző listája

6 csésze hámozott és feldarabolt kemény, érett körte, például Bartlett vagy Bosc (6 közepes)

1 16 unciás csomag friss vagy fagyasztott áfonya

4 csésze cukor

1 ¼ csésze víz

2 evőkanál citromlé

2 evőkanál finomra reszelt narancshéj

⅛ teáskanál őrölt fahéj

⅛ teáskanál őrölt szegfűbors.

Útba igazítás

1. lépés

Egy 5-6 literes holland sütőben keverjük össze a körtét és az áfonyát. Keverjük bele a cukrot, a vizet, a citromlevet, a narancshéjat, a fahéjat és a szegfűborsot. Forraljuk fel közepes lángon, kevergetve, amíg a cukor feloldódik.

2. lépés

Forraljuk óvatosan, fedő nélkül 20-25 percig, vagy amíg a keverék besűrűsödik és le nem válik egy fémkanálról*, gyakran kevergetve. Tálalás előtt hűtsük le.

Fanyar cseresznye áfonya relish

Hozzávalók

Hozzávalók ellenőrző listája

4 narancs

⅔ csésze csomagolt sötétbarna cukor

½ csésze száraz fehérbor

2 db 4 hüvelykes ág friss rozmaring

1 3 hüvelykes fahéjrúd

¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors

2 12 unciás zacskó friss áfonya

1 ½ csésze szárított cseresznye

Útba igazítás

1. lépés

1 narancs héját finomra aprítjuk; műanyag fóliába csomagoljuk, és szükség szerint lehűtjük. Lélegezzük le a narancsot, hogy 1 csésze narancsot kapjunk. Egy nagy serpenyőben forraljuk fel a narancslevet, a barna cukrot, a bort, a rozmaringot, a fahéjrudat és a borsot, kevergetve, amíg a cukor feloldódik. Dobja ki a rozmaringot.

2. lépés

Adjuk hozzá az áfonyát és a cseresznyét. Főzzük közepes lángon, amíg a cseresznye meg nem puhul, és az áfonya fel nem pukkad, kb. 8 percig. Csökkentsük a hőfokot, és fedő nélkül, alacsony fokozaton főzzük még 5 percig. Hűtsük le. Vegyük ki és dobjuk el a fahéjrudat.

3. lépés

Tegyük át egy tárolóedénybe. Fedjük le és hűtsük le 1 hétig. Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten kb. 1 órán át állni, és a tetejét díszítsük a félretett narancshéjjal.

Táplálkozási adatok

Adagonként:

83 kalória; szénhidrát 22g; oldhatatlan rost 2g; cukor 16g; fehérje 1g; a-vitamin 272IU; c-vitamin 11,3mg; niacin-egyenérték 0,1mg; folsav 4,3mcg; nátrium 5mg; kálium 118mg; kalcium 17mg; vas 0,4mg.

Áfonya-narancsos kenőcs

Hozzávalók

Hozzávalók ellenőrző listája

1 12 uncia csomag friss vagy fagyasztott áfonya

1 csésze víz

½ csésze narancslé

3 csésze cukor

2 ½ hüvelyk fahéj

Útba igazítás

1. lépés

Egy nagy, nehéz lábasban keverjük össze az áfonyát, a vizet és a narancslevet. Forraljuk fel; csökkentsük a hőfokot. Fedő alatt pároljuk kb. 5 percig, vagy amíg a tőzegáfonya felpattan. Vegyük le a tűzről; hűtsük le 1 órára.

2. lépés

Tegyük át az áfonyás keveréket egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe. Fedjük le, és turmixoljuk vagy dolgozzuk simára; tegyük vissza a lábasba. Keverjük bele a cukrot és a fahéjat. Forraljuk fel állandó keverés mellett; csökkentsük a hőfokot. Fedő nélkül kb. 25 percig főzzük, vagy amíg a keverék besűrűsödik, gyakori keverés mellett. Vegyük le a tűzről. Távolítsa el és dobja el a fahéjrudat.

3. lépés

Tálalás előtt hűtsük le. Tároljuk a hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig, vagy fagyasszuk le 6 hónapig.

Ajándék

Töltsd a forró áfonyás keveréket forró, sterilizált 4 unciás befőttesüvegekbe, 1/4 hüvelyk térköz hagyva. Törölje le az üvegek peremét; igazítsa meg a fedeleket. A megtöltött üvegeket 5 percig dolgozza fel forró vizes befőzőgépben (az időmérést akkor kezdje el, amikor a víz újra forrni kezd). Vegyük ki az üvegeket a befőzőből; hűtsük ki drótrácson. Hat darab 4 unciás befőttesüveg készíthető.

Táplálkozási adatok

Adagonként:

53 kalória; szénhidrát 14 g; cukor 13 g; c-vitamin 1,8 mg; kálium 11 mg.