, 2021/10/22

Hálaadáskor 350%-kal megugrik a lakástüzek száma egy átlagos naphoz képest. Tudja meg, hogyan előzheti meg a hálaadásnapi konyhatüzeket a biztonsági szakértők tippjeivel.

megugrik a lakástüzek száma

Mivel az ünnepnapokon, például hálaadáskor és karácsonykor sokkal többen használnak főzőberendezést, a tűz és a kapcsolódó sérülések kockázata jelentősen nagyobb, mint az év más napjain: Hálaadás napján háromszor annyi tűzeset történik, a karácsony pedig az év második legrosszabb napja a konyhai tűzesetek szempontjából.

"A főzés az otthoni tűzesetek és az otthoni tűz okozta sérülések vezető oka egész évben, és a második vezető oka az otthoni tűz okozta haláleseteknek" - mondja Susan McKelvey, a Massachusetts állambeli Quincyben működő Nemzeti Tűzvédelmi Szövetség (NFPA) kommunikációs menedzsere. Az amerikai tűzoltóságok 2019-ben mintegy 1630 otthoni főzéssel kapcsolatos tűzesethez vonultak ki hálaadás napján. Észak-Karolinában élő tűzvédelmi oktatója a következő tippeket adta, hogy megőrizzük a nyugalmat és lángmentesen főzzünk.

7 tipp a hálaadási konyhatüzek kockázatának csökkentésére

Tudjuk, hogy a csipogás idegesítő lehet, de a füstjelző potenciálisan megmentheti az életét egy otthoni tűz esetén. Bármit is tesz, ne kapcsolja ki a füstjelzőt főzés közben, és ne vegye ki az elemeket, ha a riasztó megszólal, mondja a Cookset. A téves riasztások elkerülése érdekében, miközben védve marad, telepítse a riasztókat 10 lábra a készülékektől, és válasszon egyet, amelyet kifejezetten konyhákhoz terveztek, mint például a Google Nest füst- és szén-monoxid riasztó ($119, Bed Bath & Beyond).

Kapcsolódó cikkek: Hogyan kell telepíteni egy vezetékes füstérzékelőt 3 lépésben? Ezután kövesd az alábbi útmutatást, hogy csökkentse a főzéssel kapcsolatos tűzesetek kockázatát.

1. Maradj koncentrált

A nagy napon könnyű lehet elvonatkoztatni a konyhában, a Macy's hálaadás napi parádé online, az izgatott gyerekek rohangálása, a sok edény, amivel egyszerre kell zsonglőrködni. McKelvey szerint azonban létfontosságú, hogy a szemünket a fődíjon tartsuk, ha úgy tetszik - a fődíj pedig bármi, ami a tűzön főz.

"Soha ne hagyd el a konyhát, amíg a tűzhelyen főzöl. Egyes főzési módok, különösen azok, amelyekhez olajjal való sütés vagy párolás tartozik, folyamatos figyelmet igényelnek" . "Ha pulykát sütsz, maradj otthon, és rendszeresen ellenőrizd a pulykát. Használj időzítőket a főzési idők nyomon követésére, különösen a hosszabb főzési időt igénylő ételek esetében"."

2. Öltözz bölcsen

Az alakformáló ruházat valószínűleg az utolsó dolog, amit a lakoma elfogyasztása közben viselni szeretnél, de a főzőműszak alatt kerüld a bő ruházatot. A testtől távol lévő szövetek a sütőégő vagy más hőforrás miatt meggyulladhatnak - mondja Cooksey, és ha véletlenül mégis hosszú ujjakat viselsz, told fel azokat. "Tartsd távol a főzőtértől az olyan egyéb tárgyakat, mint a lábostartó, a sütőkesztyű, a faeszközök és a törölközők".

3. Búcsúzz el a sütőlapáttal

Az NFPA határozottan lebeszél a pulykasütők használatáról, mivel ezek súlyos égési sérülésekhez, sérülésekhez és anyagi károkhoz vezethetnek. Ehelyett, ha mélyhűtött pulykát tervez felszolgálni, keressen olyan élelmiszerboltokat, élelmiszer-kiskereskedéseket és éttermeket, amelyek előre sütve árulják, mondja McKelvey.

Ha mindenképpen pulykasütőt kell használni, használd azt az otthonodon kívül, és légy rendkívül óvatos az égési sérülések és egyéb sérülések megelőzése érdekében. Soha ne tégy fagyasztott pulykát (még akkor sem, ha az már részben felolvadt) a pulykasütőbe, mert a forró olaj szétfröccsenhet, és tüzet okozhat.

4. Ne terheld túl a konnektorokat

"A konnektorok vagy hálózati csíkok túlterhelése elektromos tüzet okozhat. Győződjön meg arról is, hogy a kábelek nem kopottak vagy csupasz vezetékek, amelyek szintén tűzveszélyt jelenthetnek" McKelvey szerint az NFPA azt ajánlja, hogy konnektoronként egy kábelt használjon, ezért törekedjen arra, hogy a dolgokat elosztja, ha több lassú tűzhelyes hálaadási receptet kezel, miközben használja a kenyérpirítót, a turmixgépet, a kézi mixert vagy más csatlakoztatható pultkészüléket.

5. Tartsd a konyhát háziállat- és gyerekmentes zónának, amennyire csak lehetséges.

Igen, a legtöbb konyhában rengeteg mozgó alkatrész van hálaadáskor, a koktélkeveréstől a sajttábla összeállításán át a kenyérsütésig és még sok másig. De amennyire csak lehetséges, tartsd a konyhát rendetlenségtől mentesen, és minden dekorációt, papírt, élelmiszer csomagolást vagy tisztítószert legalább három lábnyira helyezd el a főzőhelyektől. Ez a "biztonságos zóna" a kicsikre és a szőrös barátokra is érvényes.

"A kíváncsi gyerekek és háziállatok véletlenül bekapcsolhatják a tűzhely gombjait vagy más készülékeket, vagy felboríthatják az edényeket. Évente közel 1000 lakástüzet gyújtanak családi háziállatok". Ha nem tudod távol tartani a macskákat, kutyákat és gyerekeket a konyhától, "szoktasd hozzá, hogy az edények fogantyúit befelé fordítod, hogy ne boruljanak fel, és figyelj oda az olyan tárgyakra, mint a tűzhely gombjai és a forró készülékek, amelyeket a kíváncsi gyerekek vagy háziállatok bekapcsolhatnak.

6. Tisztítsd meg előzetesen a felszerelését

Mielőtt elkezdenéd elkészíteni a hálaadási menü bármely részét, "győződj meg róla, hogy a sütő és más főzőkészülékek és berendezések tiszták és jó állapotban vannak"

Tisztítsd meg a sütőt - és a kenyérpirítót vagy a beltéri grillsütőt, a grillsütőt, a lassú tűzhelyet, a légsütőt vagy a gyorsfőzőt... [a morzsáktól vagy a maradék zsírtól, javasolja Cooksey. Ellenőrizd, hogy van-e kéznél konyhai tűzoltó készülék, és tudod-e, hogyan kell használni, és főzés közben mindig tartsd maga mögött (és ne egy szekrényben, szekrényben vagy a garázsban), hogy szükség esetén ne kelljen a lángok fölé nyúlnia, hogy elérd.

7. Hűtsd le magad, ha tűz ütött ki

Ha tüzet észlelsz a sütőben, ne nyisd ki az ajtót. Kapcsold ki a sütőt, és tisztítás előtt hagyd kihűlni a tartalmát. "Ha mégis lángok törnek ki a sütőből, evakuáld otthonod, és azonnal hívd a 911-et". "Abban az esetben, ha zsírtűz keletkezik a tűzhelyen, ne mozdítsd el az edényt vagy serpenyőt. Oltsd el a helyén. Ideális esetben használj konyhai tűzoltó készüléket a lángok eloltásához, de ha nincs ilyen, használj fedőt vagy sütőlapot a lángok biztonságos elfojtásához, és ne vedd el".

Ekkor kapcsold ki az égőt, és hagyd a serpenyőt teljesen kihűlni. Soha ne önts vizet a zsírtűzre, mert az tovább fokozhatja a tüzet. És annak ellenére, amit a nagymama mondott, ne használj lisztet, cukrot vagy sót sem. A szódabikarbóna alkalmas, de ha ezt szórod a tetejére, az arra kényszeríthet hogy túl közel menj a tűzhöz, hogy eloltsd a lángokat. Ha nem tudod megfékezni a tüzet, ürítsd ki otthonod, és azonnal hívd a 911-et.

"Természetesen a tűzveszély a konyhán kívül is fennáll, és fontos, hogy ezeket a hidegebb időjárás közeledtével szem előtt tartsuk" - teszi hozzá Cooksey. Annak érdekében, hogy lakhelyed a lehető legbiztonságosabb legyen, évente tisztíttasd és ellenőriztesd a kandallót, és tisztítsd meg a kandalló környékét minden gyúlékony anyagtól. A kemence éves ellenőrzése is bölcs dolog.

Hálaadás után december a gyertyagyújtogatások csúcshónapja, ezért ha gyertyát gyújtasz, tartsd távol a gyúlékony tárgyaktól, gyerekektől és háziállatoktól, és mindig fújd el őket, amikor elhagyoda szobát. Vagy a legbiztonságosabb megoldásként Cooksey azt ajánlja, hogy használj láng nélküli gyertyákat, mint például ezeket a Made By Design 3 hüvelyk x 5 hüvelyk méretű, vanília illatú LED-oszlopos gyertyákat.