, 2021/10/22

Nemrég múltál 18? Felvettek az egyetemre, főiskolára? Vagy most kezded a pályádat? Jó hírünk van : noha megnyithatsz bármilyen, felnőtteknek szóló bankszámlát is, de tudunk jobbat: speciális, kedvezőbb árazású bankszámlákat kínálnak a bankok a felsőfokú képzések hallgatói számára, de akár pályakezdőknek is, egy bizonyos életkorig.

Érdemes élni ezekkel a kedvezményekkel, mert a későbbiekben, a felnőtteknek kínált általános bankszámlacsomagok már nem fognak ilyen kedvezményeket tartalmazni.

Milyen kedvezmények ezek? Alapjában véve alacsonyabb, esetleg ingyenes havi díjakról van szó, több ingyenes vagy kedvezményes ATM készpénzfelvételről, és mellé kedvezményes bankkártya éves díjról, mely szintén lehet akár ingyenes is. Szóba jöhet még átutalási díjkedvezmény vagy SMS, illetve internetes bankolással kapcsolatos kedvezmény is.

Ha elsőre ránézel, ezek nem tűnnek eget verő előnynek, de hidd el, sok kicsi sokra megy. Ha jobban utánaszámolsz, havi minimum több száz, de könnyen akár 1-2 ezer forint díjkedvezményt is összegyűjthetsz, amivel egy év alatt már tízezreket spórolhatsz. Ezt a megtakarítási lehetőséget ne add oda a banknak, költsd el a saját hasznodra! Főleg, ha a bank maga is tálcán kínálja ezt a megtakarítási lehetőséget.

Most pedig nézzük, hogyan lehet a legegyszerűbben bankot váltani, ha CIB bankszámla mellett döntenél

 

 

Így válts bankot a legegyszerűbben!

A bankváltás bizony nem egyszerű dolog, annak ellenére, hogy többször reformálták már meg, és a legutóbbi esetben az Európai Unió ezzel kapcsolatos elvárásait is belevették. De még mindig eléggé macerás.

A bankváltási folyamatnak egyetlen előnye van: elég csak az új bankodhoz bemenni, és ő mindent elintéz helyetted. Így a régi bankodhoz nem kell bemenned feszengeni, hogy szeretnéd megszüntetni a számládat. A bankváltási folyamat ingyenes, azért külön pénzt sem a régi, sem az új bank nem számíthat fel.

Minden más viszont csupa buktató, mely megakasztja a folyamatot, ha nem teljesíted.

Őszintén szólva, mi azt csinálnánk, hogy elmennénk az új bankba, megnyitnánk a számlát, a régiről átutalnánk minden pénzt az újra, áttennénk magunk a csoportos beszedéseket és a jövedelemátutalást is, majd kénytelen-kelletlen elmennénk a bankba és megszüntetnék a régi számlát. Ez egy egyértelmű és biztos dolog.

Ha azonban szeretnéd a kényelmesebb folyamatot választani, miszerint csak az új bankhoz mész be és ott kéred a régi bankszámlád átváltását az újra, akkor az alábbiaknak kell megfelelned:

 • Nincs bankváltás addig, amíg nem törlesztetted vissza teljes mértékben a folyószámlahiteledet – az új banknál nem kapsz automatikusan, erre készülj!

 • Folyamatban lévő lekötött betéted sem lehet.

 • A régi bankszámládon nem lehetnek függő bankkártyás tételek, ezek általában 2-3 napig is eltarthatnak, mire véglegesen lekönyvelik.

 • Nem lehet köztartozásod a régi számlán (folyamatban lévő inkasszó, hatósági átutalás, átutalási végzés vagy végrehajtási eljárás) – ezek 30-60 napig vannak a számládon.

 • Nem lehet a régi számlád hagyatéki eljárás alatt.

 • A régi bank visszautasíthatja a számlamegszüntetést, ha ahhoz személyi kölcsönöd vagy jelzáloghiteled tartozik – ha mégis engedi, kamatkedvezményt veszíthetsz.

 • A régi banknál tárolt személyes adatokban azóta, hogy leadtad, változás történt.

 • Az aláírásod nem egyezik meg azzal, amit a régi bank tárol az aláírásodként.

 • Ha közös a számlád a házastársaddal, vagy mással, mindkettőtök kell a bankváltás elindításához.

Ha ezeknek mind meg tudsz felelni, akkor tényleg elegendő csak az új bankhoz elmenni és ott kezdeményezni a régi számla megszüntetését.

Most pedig lássuk, hogyan lehet még bankszámlát nyitni.

 

 

Az interneten is nyithatsz CIB bankszámlát

2017 júliusa óta arra is lehetőséget enged a jogszabály, hogy anélkül nyiss bankszámlát, hogy bemenj a bankba. Természetesen nem minden banknál van erre lehetőség, de egyre több bank fejleszt ebbe az irányba, így ahol most nem érhető el ez a szolgáltatás, hamarosan ott is igénybe veheted majd valószínűleg.

Kétféle internetes számlanyitás lehetséges.

Az első esetben – kellő előkészület után, melyen a weblap végigvezet – a banki alkalmazottal egy folyamatos videókapcsolatban hozzátok létre a bankszámlát és beszélitek át a feltételeket. Videón keresztül, elektronikusan teszed meg a nyilatkozatokat és az aláírásmintádat is így nyújtod be a bankba. Bankfiókba egyáltalán nem kell bemenned.

A videókapcsolat nem szakadhat meg – akkor újra kell kezdeni – és nem tartózkodhat veled egy szobában más személy sem a számlanyitás alatt, nehogy esetleg kényszer alatt kelljen megtenned a nyilatkozataidat.

Van olyan bank, amely ezt követően azonnal megnyitja neked a bankszámlát és van, amelyik ténylegesen csak másnap. Olyan is van, hogy másnap egy egyből használható digitális bankkártyát kapsz a mobilodra, ha kéred, azzal már addig is fizethetsz a boltokban és az interneten, amíg a normál plasztikodat meg nem kapod és be nem digitalizálod azt.

Ennél a lehetőségnél tehát folyamatos videókapcsolat szükséges a laptopod vagy okostelefonod kameráján keresztül, amely mintegy fél óráig tart, cserébe csakhamar teljes értékű bankszámlához jutsz.

2020 októberétől egy másfajta internetes számlanyitást is engedélyezett a jogszabály. Ennél az esetnél sokkal egyszerűbb a dolgod, mint a videós számlanyitásnál, nincs szükség élő kapcsolatra és sokkal hamarabb is végzel, cserébe nem kapsz teljes értékű bankszámlát – bár a korlátozások igazából nem akadályoznak –, amíg be nem mész a bankfiókba befejezni a számlanyitást.

Ezt a második lehetőséget szelfis számlanyitásnak hívják, mert videókapcsolat helyett elegendő hozzá egy szelfi a mobiloddal és a kért adatokat, igazolványképeket is a laptopod vagy mobilod kamerájával fényképezheted le és a csomagot így küldheted be a bankba.

Azt – egy ellenőrzést követően, ha mindent rendben találnak – egy számlanyitás követi a bank részéről, melyet attól kezdve használhatsz, kivéve az alábbi eseteket:

 • Havi 300 ezer forint feletti készpénzfelvétel.

 • Egyetlen tranzakció értékhatára sem érheti el a 10 millió forintot.

 • az Európai Unión kívülre nem küldhetsz pénzt és nem is vásárolhatsz a kártyáddal, beleértve az EU-n kívüli webshopokban történő fizetést is.

Ezeket a korlátokat a bank azonnal feloldja, amint bemész bármelyik fiókba és személyesen azonosítod magad.

Létezik azonban ennek a második, szelfis számlanyitásnak is olyan változata, ahol a számla a fenti korlátok nélkül nyílik meg és egyáltalán nem kell bemenni a bankfiókba sem. Ez pedig az az eset, amikor új típusú elektronikus személyi igazolványod van és a telefonod NFC-s. Az új személyikben ugyanis vannak ilyen chipek és ha a szelfis számlanyitás során ezt ki tudod olvasni a telefonoddal, akkor teljes értékű bankszámlát kapsz, már egyből a nyitáskor.

A második, szelfis számlanyitás előnye tehát, hogy nem kell egy félórás videochat a bank ügyfélszolgálatával, így akár éjjel is végigmehetsz a folyamaton, mely így sokkal gyorsabb és egyszerűbb is, azonban egyből nem nyílik meg a bankszámla, csak a következő munkanapon, egy ellenőrzést követően. Ha nincs NFC-s telefonod és személyi igazolványod, akkor egy valamennyire korlátozott bankszámlát kapsz csak, melyet egy bankfióki személyes azonosítással lehet feloldani.