, 2021/10/22

A foltos lámpáslegyek a legújabb invazív rovarok, amelyek elpusztítják a terményeket és a kerteket. Ezek a lepkeszerű rovarok rossz hírek.

lepkeszerű rovarok

A foltos lámpáslegyek bogarakhoz képest feltűnőek. Halványszürke színűek, bíborvörös színű szárnyakkal, és fekete foltokkal és geometrikus vonalakkal borítottak, amelyek festettnek tűnnek. De bármennyire is szépek ezek a lepkeszerű rovarok, rossz hír, ha találsz egyet. A foltos lámpáslegyek egy újabb kártevő, amely jelenleg 10 északkeleti államban fordul elő.

Felfalják a szőlőültetvényeket, késleltetik a faanyagtól a tejig mindenféle szállítmányt, és megrágcsálnak bizonyos fákat. A háztulajdonosok és kertészek számára pedig azért jelentenek kellemetlenséget, mert több mint 70 fajta ehető és dísznövényt fogyasztanak. Ráadásul rendetlenséget is okoznak, mivel mindenhol ürüléket hagynak maguk után, és egy ragacsos anyagot, a mézharmatot ürítik, amely fekete penészgombát okoz a növényeken.

Mik a pettyes lámpáslegyek?

A foltos lámpáslegyek egy Kínából származó invazív rovarkártevő. "Rossz bogár" - mondja Dr. Kelli Hoover, a Penn State University rovartan professzora. A lámpáslegyeket először 2014-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában. Hoover szerint valószínűleg egy Ázsiából érkező kőszállítmányon szállították őket. Egy Penn State-i tanulmány becslése szerint a foltos lámpáslegyek okozta károk csak

Pennsylvaniában közel 100 millió dollárba kerülhetnek a mezőgazdasági ágazatnak. A kabóca méretű rovarok azonban jelenleg kilenc másik államban is előfordulnak: Connecticut, Delaware, Indiana, Maryland, New Jersey, New York, Ohio, Virginia és Nyugat-Virginia. Most fedeztek fel egy kisebb fertőzést Massachusettsben is.

Rossz hír a növények és a kertek számára

A kártevők valószínűleg tovább fognak terjedni, sajnos, mert jól csinálják. A lámpáslegyek a lakókocsik lökhárítójától kezdve a köveken át a faanyagokig bármire képesek petéket rakni, így mesterük abban, hogy új területekre jussanak el. Hosszú (bogár létükhöz képest) hat hónapos élettartamuk van, tojóstádiumban túlélik a hideg teleket, és úgy tűnik, nincsenek természetes ragadozóik. "Egy ideig velünk lesznek" - mondja Hoover.

A lámpáslegyek a szőlőültetvényeken a legnehezebbek. Azzal pusztítják el a szőlőtőkéket, hogy kiszívják belőlük a nedvet, ellopva a növényeknek a tél átvészeléséhez szükséges energiaforrást. A lámpáslegyek a komlóültetvényeket is elpusztítják, ami rossz hír a sörfőzőknek. Súlyos károkat okoznak a házi kertészet olyan kedvenceiben is, mint az uborka, az eper, a málna és a rózsa. "Nagyon kevés olyan dolog van, amit ne ennének meg" - mondja Hoover.

Hogyan kell szabályozni a foltos lámpáslegyeket

Mit tegyél, ha pettyes lámpáslegyeket látsz a kertedben repkedni? "Taposs rájuk" - mondja Hoover. Hihetetlen, de ez a hivatalos tanács a lámpáslegyek elleni védekezésre, amelyet a szakértők a lámpáslegyek inváziójának egész övezetében osztogatnak. "Csatlakozz a harchoz, győzd le a bogarat! Tapossátok el!" - ez New Jersey állam hivatalos szlogenje a lámpáslegy elleni harcra.

Túl sok a lámpáslegy ahhoz, hogy mindre növényvédőszert permetezzenek anélkül, hogy az élelmiszernövények ehetetlenné válnának, és a hasznos bogarak elpusztulnának - figyelmeztet Hoover. "A lámpáslegyek hatalmas repülésekben, több tízezer bogarat tartalmazó rajokban mozognak" - mondja, megjegyezve, hogy a termelők "permetezik őket a szőlőben, és egy csomót elpusztítanak, de csak jönnek tovább".

Hoover elismeri, hogy a lábunkkal nem fogjuk megoldani a problémát. "A lámpáslegyek taposása persze megöli őket, de nincs nagy hatással az általános populációjukra" - mondja. De egyelőre ez legalább valami. "Mivel a lámpáslegy hat életszakaszon megy keresztül, minden egyes szakaszt másképp kell kezelni" - mondja Hoover. "Nincs ezüstgolyónk."

Az irtási erőfeszítések nagy része a lámpáslegyek terjedésének megakadályozására irányul. Az USDA kutyákat képez ki, amelyek képesek kiszagolni a rakományon lévő lámpáslegy-tojásokat. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a karácsonyfáktól kezdve a faiskolai növényeken át a tejtartályokig mindent szállítanak, kötelesek kétszeresen ellenőrizni a szállítmányokat a potyautas lámpáslegyek után kutatva.

A lámpáslegyek ellen a peték stádiumában a legkönnyebb védekezni. Ha a kertben, a kocsiban vagy otthon a növényeken lámpáslégy petéket talál, kaparja le őket, és tegye őket egy tartályba, amelybe dörzsölő alkoholt tesz, hogy elpusztítsa őket. A tojások apró, szürke, gittszerű, körülbelül egy hüvelyk hosszúságú tömegeknek tűnnek.

Ha lámpáslegy nimfákat és kifejlett egyedeket lát, akkor itt az idő a taposásra.

Csak arra ne számítson, hogy a bogarak megkönnyítik a dolgát. Akár 20 láb magasra is képesek ugrani a levegőben, hogy elmeneküljenek. "Ha szemből közelítjük meg őket, úgy tűnik, könnyebb őket elkapni" - mondja Hoover. "Mintha nem látnának olyan tisztán, mintha hátulról közelítenénk."

Ezüstbélés és lehetséges megoldások

Bár mindez kissé apokaliptikusan hangozhat, a hír nem csak rossz. A foltos lámpáslegyek nem a legrosszabb invazív bogár, amely valaha is elérte partjainkat. Például nem olyan pusztítóak, mint a kéregbogarak, amelyek az őshonos fákat támadják meg, és egész erdőket fenyegetnek Észak-Amerikában. Az egyetlen fa, amelyet a lámpáslegyek egyenesen elpusztítanak, az égigérő fa (Ailanthus), amely a bogarak ázsiai hazájából származó invazív növény.

"A szőlőtőkén kívül a lámpáslegyek nem pusztítják el azokat a növényeket, amelyeket szeretnénk" - mondja Hoover. "Ők csupán stresszhatásként hatnak más növényekre." Szerencsére megmentheti a növényeit, miután a lámpáslegyek kárt tettek bennük. Törje le a rovarokat, majd öntözze meg a növényeit, hogy pótolja a belőlük kiszívott nedvet.

Hoover bízik abban, hogy a természet talán tartogat megoldást a fertőzésre. "Gyanítom, hogy idővel lesznek olyan őshonos, természetes ellenségeink, amelyek felfalják a foltos lámpáslegyeket" - mondja. "De még nem tartunk ott." Miután madarakat láttak, amelyek felkapták a foltos lámpáslegyeket és kiköpdösték őket, a Penn State kutatói felfedezték, hogy a bogaraknak nagyon rossz íze van.

"Méreganyagokat vesznek fel az égigérő fákról és a fekete diófákról, és a testükben tárolják azokat" - mondja Hoover. "Ettől keserű ízük lesz, ami elriasztja a ragadozókat."

Hoover szerint talán a ragadozók, például a pókok vagy a gyilkos bogarak lépnek majd fel, és megfékezik a foltos lámpáslegyek populációját. De addig is, tapossanak csak tovább.