, 2021/10/21

A fák és bokrok ragyogó őszi pompájukban csodálatos látványt nyújtanak. Ezek a színpompás levelek azonban végül a földre kerülnek, ahol már kevésbé lesznek szívesen látottak. A levelek gereblyézése a legtöbb őszi kerti teendőlista élén áll, és meglehetősen munkaigényes és időigényes feladat lehet.

a hortenziák téli védelme

De a lehullott levelek kezelése nem kell, hogy (néha szó szerint) kínszenvedés legyen. Ha tudja, hogyan gereblyézzen helyesen, vagy akár hogyan kerülje el a gereblyézést, több ideje marad a szezon utolsó tábortűzére vagy egy utolsó hátsó udvari focimeccsre, mielőtt a hó elrepül. Használja ezeket a lombgereblyézési tippeket, hogy gyorsan elvégezze az őszi takarítást.

1. Tényleg gereblyézni kell?

A levelek tápanyagokat tartalmaznak, amelyeket visszaforgathatsz a talajba. A probléma akkor merül fel, ha túl vastagon halmozzák fel őket, ami megfojtja a gyepet és a kisebb kerti növényeket. De vajon mennyi a túl sok? Egyetemi kutatók iránymutatásokat dolgoztak ki, hogy könnyedén eldönthessük, szükség van-e gereblyézésre vagy sem. Ha a gyep kevesebb mint 50%-át borítják levelek, akkor nem kell gereblyézni, de ajánlatos a fűnyíróval átfutni a leveleken, hogy aprítsuk fel őket. Több mint 50%-os lombborítás? Ideje elővenni a gereblyét!

2. Indítsd el a fűnyírót.

Az 50%-os vagy annál kisebb lombborítású gyepek esetében használja a fűnyírót, hogy segítsen lebontani a leveleket, és visszaadja a gyepnek a tápanyagokat és a szerves anyagokat. Egyszerűen futtasd át a fűnyírót a leveleken. A finom aprításhoz több átfutásra is szükség lehet, különösen, ha nagyobb levelek vannak, mint például a juharok, tölgyek és platánok levelei. Az apró levéldarabok a fűszálak között fognak leülepedni, ahol idővel lebomlanak. Vagy, ha a fűnyírójának van zsákoló tartozéka, akkor azzal könnyedén összegyűjtheted a leveleket. Ezután add őket egy komposztkupacba, használd őket kerti mulcsként a téli védelemre szoruló növények körül, vagy dobd ki őket a környékbeli kerti hulladékcsatornán keresztül.

3. Várd meg, amíg az összes levél lehull.

Csábító lehet, hogy elkapkodjuk a gereblyézést, és azonnal elkezdjük, amint a levelek hullani kezdenek. De ne feledje, néhány levél a gyepen nem árt semmit. Ehelyett spóroljon meg magának egy kis időt azzal, hogy megvárja, amíg a fák és bokrok legtöbb levele a földre kerül. Ezután ossza a munkát szakaszokra, és gereblyézze egyszerre a gyep egy-egy szakaszát.

4. Válaszd ki a megfelelő gereblyéző eszközöket.

A kényelem és a könnyű használat a lista élén áll a levélgereblye kiválasztásakor. A nyélnek elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy gereblyézés közben egyenesen állhasson. A tartós acél fogazású gereblyéket gyakran előnyben részesítik a műanyag fogazású gereblyékkel szemben. Keresd a "dugulásmentes" feliratú gereblyéket, hogy ne kelljen néhány csapásonként eltávolítani a gereblye fogai közé szorult leveleket. Egy pár kesztyű pedig segít megóvni a kezed a hólyagoktól munka közben.

5. Először nyújtsd ki magad.

Bár a gereblyézés egyszerűnek tűnhet, fizikailag megterhelő lehet, még az egészséges emberek számára is. Az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiája (AAOS) azt javasolja, hogy a közepesen megerőltető tevékenységek, például a gereblyézés előtt 10 percig nyújtsd az izmaidat, hogy bemelegítsd őket. Szánj időt a vállak, karok, nyak nyújtására, végezze néhány guggolást, és tegyél egy gyors sétát. A gereblyézés előtti nyújtás segíthet megelőzni a fájdalmakat a munka elvégzése után.

6. Tégy apró mozdulatokat és tarts szüneteket.

A gereblyézés jó módja lehet egy kis testmozgásnak, de sokkal kellemesebb érzés lesz, ha nem viszed túlzásba. Ha nagy, lendületes mozdulatokat teszel a gereblyével, gyorsan elfáradsz. Ehelyett használjon rövid mozdulatokat, és ügyeljen arra, hogy a háta egyenes maradjon. Néhány percenként cserélje a gereblyét a bal és a jobb oldaláról, hogy a domináns karja és válla pihenjen. Időnként pedig tegye le a gereblyét, és tartson szünetet. Vegyen levegőt, igyon egy pohár vizet, és élvezze a derűs őszi időjárást.

7. Használd ki a szél erejét.

Erős szélben a levelekkel hadonászni a legjobb esetben is komikus, legrosszabb esetben pedig őrjítő. Természetesen a szélcsendes időjárás a legjobb a gereblyézéshez, de az anyatermészet nem biztos, hogy mindig együttműködik a hétvégi terveiddel. Ha nem tudod elkerülni a gereblyézést egy viharos napon, ahelyett, hogy harcolnál a széllel, próbáld meg kihasználni azt. Ha a szél dél felé tolja a leveleket, te és a gereblyéd is ezt tedd. A rövidebb gereblyézés és a kisebb halmok a leghatékonyabbak a szeles napokon.