, 2022/9/19

Talán a Zantedeschia fajok iránti szeretete inspirálta Önt arra, hogy megtanulja, hogyan kell metszeni a kála liliomokat. Tudta, hogy a legtöbb ember véleményével ellentétben ezek a növények nem számítanak igazi liliomnak? Ha nem tudná, a kála liliomok Dél-Afrikából származnak, ahol a gazdag és nedves talajban érzik jól magukat.

kála

Bár részben árnyékos helyeken nőnek, ezeknek a növényeknek teljes napfényre is szükségük van, mert ez elősegíti a virágzást. A legtöbb esetben ezeket a makulátlan külsejű, trombita alakú kála virágokat esküvői összeállításokban, valamint menyasszonyi csokrokban láthatja. Bár a legtöbb virága fehér, a kálák többféle színben is megjelenhetnek.

Tippek a kála liliomok metszéséhez

Ha azt szeretné, hogy a kála liliomai szépek és egészségesek maradjanak, meg kell tanulnia, hogyan kell metszeni őket. Hogy előnyt biztosítson, nézze meg a kála liliomok metszésének alábbi lépéseit:

 

  • tipp: Metsze meg a kála liliomokat, miután a virágaik elszáradtak.

A metszésnél az időzítés kulcsfontosságú. Ügyeljen arra, hogy a folyamatot csak azután kezdje el, miután látja, hogy a kála virágai elszáradtak.  

  1. tipp: Ne metssze le évente a kála szárának 1/3-ánál többet.

Ha nem akarja megszüntetni a potenciális virágzást, kerülje a metszést az ősz késői részében vagy a tavasz korai szakaszában. A legtöbb esetben a kála liliom bokornak körülbelül 8-12 szára van, amelyek különböző korúak.

  1. tipp: Ne feledje eltávolítani az elhalt ágakat.

Ha nem tudná, a metszés legalapvetőbb típusa az elhalt ágak eltávolítása. Tavasszal a legjobb, ha megszabadul a bokor elhalt ágaitól, amelyek úgy néznek ki, hogy valószínűleg nem fogják túlélni a büntető téli időjárást. Kivéve azokat az eseteket, amikor egy nagyobb szár vagy egy teljes ág elhalt, csak az elhalt részeket kell levágni.

  1. tipp: Éles késsel vágja le az elhalt szárakat.

Ahogy korábban említettük, csak az elhalt részeket kell eltávolítani. Ezeket egy éles késsel vághatod le, így nem fogod tudni összetörni az egészséges ágakat.

  1. tipp: Adja meg a kála liliom bokornak a megfelelő formát

Miután sikeresen levágott minden olyan szárat és ágat, amelyben már nincs életjel, itt az ideje, hogy megfelelő formát adjon a kála liliomcserjének. Fontos megjegyezni, hogy egyes esetekben az ágak hajlamosak úgy nőni, hogy egymáshoz dörzsölődnek. Ezért a legjobb, ha azokat az ágakat metszi meg, amelyek magasabbra nőnek, mint a többi ág. Ahhoz, hogy ezt helyesen tegye, a csomópont fölött kell levágnia, hogy visszahozza a megfelelő hosszúságra.