, 2021/10/21

Ne hagyd, hogy a fagyos időjárás tönkretegye a jövő évi virágokat. A teljes virágzásban lévő hortenzia színes látvány, amit meg kell ünnepelni. De tudtad, hogy egyes hortenziafajták valójában a virágzás előtt, a vegetációs időszak alatt hozzák létre a virágbimbóikat?

a hortenziák téli védelme

A fiatal, zsenge bimbók nyár végén alakulnak ki, és aztán bármilyen téli időjárás is érje őket, ki kell tartaniuk. Ha a hideg szél, a fagypont alatti hőmérséklet és a fagyási és olvadási ciklusok károsítják ezeket a bimbókat, akkor elfelejtheti, hogy a következő tavasszal vagy nyáron hortenzia virágokat fog látni. Ha a hidegebb régiókban extra gondot fordít a növényekre, az segíthet a virágzás maximalizálásában. Íme, mit tehet, hogy felkészítse hortenziáit a télre, hogy ismét gyönyörködhessen gyönyörű virágaikban.

1. Ismerje meg a hortenzia típusát.

A téli gondozás megtervezésének első lépése, hogy tisztában légy azzal, milyen hortenziát termesztesz. Ha a hortenziád nem tavasszal virágzik, hanem kizárólag a nyár közepén vagy végén, akkor valószínűleg sima- vagy tövishortenziáról van szó, és tavasszal hozza a virágbimbóit. Mivel a sima és a tövises hortenziák ugyanabban a tenyészidőszakban fejlesztik a virágbimbókat és virágoznak, ritkán igényelnek extra téli gondozást.

A tavasszal és nagyon kora nyáron virágzó hortenziák valószínűleg nagylevelű vagy tölgylevelű hortenziák. Ezek a hortenziák az előző nyáron vagy ősszel keletkezett virágbimbókból virágoznak (néhány fajta, mint például az Endless Summer hortenzia, ugyanabban az évben rügyeket is képez, amikor virágzik). Ha a te régiódban a szélsőségesen hideg vagy a száraz téli szél kihívást jelent, fontold meg, hogy téli védelemmel látod el ezeket a tavasszal és nyáron virágzó cserjéket. Ha enyhébb éghajlaton él, és a múltban nem volt gond a nagylevelű vagy tölgylevelű hortenzia virágzásával, akkor valószínűleg nincs szükség a növény védelmére.

2. Védd a tavaszi és kora nyári hortenziákat.

A virágbimbók védelme a sérülékeny hortenziák téli gondozásának célja. A legegyszerűbb módszer, ha a növény töve körül körülbelül 12 centiméteres magasságig aprított leveleket vagy kéregmulcsot halmozunk fel. A mulcsdombot késő ősszel, a talaj megfagyása után helyezze a helyére, és tavasszal fedje fel a növényeket, amikor a hőmérséklet kezd fagypont felett maradni.

3. Jól öntözd a növényeket.

A hortenziák, mint minden fa, cserje és évelő növény, akkor telelnek át a legjobban, ha teljesen hidratáltak. Ősszel néhányszor mélyen öntözd meg a hortenziákat. A téli szelek gyorsan kiszáríthatják a hortenziákat. A bőséges őszi nedvesség segít a száraknak ellenállni a fagyos légmozgásoknak.

4. Nem kell metszeni.

Ha ősszel vagy télen metszi a növényeket, a nagylevelű és a tölgylevelű hortenziáknál előfordulhat, hogy a következő évi virágbimbókat távolítja el. Ráadásul, ha a régi virágfejeket a növényeken hagyja, az érdekesebbé teszi a téli tájat. A legjobb, ha a hortenzia metszését a növények virágzása után tavaszra vagy nyárra halasztja (ne aggódjon, az új növekedés hamarosan elrejti a következő évi elhalt szárakat).

5. Hozd be a cserepes hortenziákat a házba.

A cserepes hortenziák a garázsban vagy pincében telelnek át a legjobban, ahol a hőmérséklet hűvös marad, de nem fagy meg. A növények nyugalmi állapotba kerülnek, de a cserepeket továbbra is időnként, körülbelül havonta egyszer meg kell öntözni, hogy a gyökerek nedvesen maradjanak, egészen tavaszig.