, 2021/10/20

Nem minden a sült zöldségekről szól. Íme négy húsmentes tipp, amellyel még a legválogatósabb húsevők is elégedettek lehetnek a vendéglistán.

négy húsmentes tipp

A növények még sosem voltak ennyire divatosak. Egy friss felmérés szerint már közel 10 millió amerikai követi a növényi alapú étrendet, és ez a szám folyamatosan növekszik. Eközben nem meglepő, hogy az amerikaiak kevesebb húst is esznek - minden negyedik amerikai arról számolt be, hogy kevesebb húst eszik, mint korábban - derül ki a Gallup felméréséből.

De az ünnepek közeledtével ki tudna nemet mondani a szaftos pulykára, a zamatos sonkára és a csábító karácsonyi reggeli villásreggelire (rád nézek, tojásos-szalonnás ragu)? Kiderült, hogy nem is olyan nehéz, ha a megfelelő cseréket alkalmazzuk. "Azt javaslom, hogy összpontosítsunk a hagyományos ízekre, amelyeket már szeretünk, és építsük az ételt a tányér középpontja köré" - mondja Matthew Kenney séf, a PlantMade foods alapítója. Olvass tovább a séf által jóváhagyott legjobb növényi alapú

Gondold át a főételed

Akár a családod jellemzően olyan főételt fogyasztasz, mint a pulyka vagy a sonka, esetleg egy karácsonyi bordasültet vagy filé mignont, megértjük, hogy a hagyományt hússal szeretnéd folytatni. De lehetsz kreatív az összetevőkkel, és mégis mindenkit elkápráztathatsz egy növényi alapú főétkezéssel. "Vannak olyan módjai a zöldségközpontú főételnek, amelyekre érdemes összpontosítani" - mondja Ken Rubin, a Rouxbe online kulináris iskola konyhai vezetője.

Néhány ötlete: fehérbabbal tálalt miniatűr fazékpástétom fehérbabbal és aranyszínű, pelyhes héjjal (próbálja ki ezeket); egy erdei ihletésű rizottó tál vadgombával (ezekről alább olvashat); és egy csinos sült gyökérzöldség galette füstös Romesco vagy chile verde mártással körítve.

Vagy javasoljuk a szűzpecsenye egyfajta változatát: a fűszeres kéregben sült butternut tököt, Derek Sarno, a Wicked Foods nevű brit növényi alapú élelmiszer-márka séfjének és alapítójának kreációját. Az elkészítéséhez süss egy hosszú nyakú, egész butternut tököt (a héját hagyja rajta) körülbelül egy órán át. Amikor kihűlt, vágd le mindkét végét, távolítsd el a magokat, és óvatosan húzd le a héját. A zsenge egész tökdarabokat olívaolajjal és egy kis fűszerezéssel serpenyőben megsütjük, majd tálaljuk (természetesen növényi alapú) mártással, mint egy steak-et.

Mondj igent a gombára

Megértjük - a gombák polarizálhatnak. De ha eddig csak a gombákat ismerted, amelyeknek olyan az ízük, mint a szupermarketből származó műanyagba csomagolt gombáknak, akkor lehet, hogy nem ismered ezeknek a növényeknek az erejét, amelyek képesek átalakítani egy ételt. "A gombák tökéletes, teljesen természetes állati alternatívát jelentenek" - mondja Sarno.

Nehéz lenne észrevenni a különbséget, mivel bizonyos gombák textúrája és szájérzete mindenféle húsmentes alkalmazáshoz alkalmas. Például azt ajánlja, hogy a mártás készítéséhez aprított királykagylógombát használjunk, mivel ez segít abban, hogy a mártás kinézete és íze is olyan legyen, mint az igazi. (A receptet itt találja, és megnézhet egy videót arról, hogyan kell ezt csinálni.) A saját gombalevest is elkészítheted - szárított és friss gomba keverékét felhasználva -, mintha zöldséglevest készítenél, ami tökéletes lesz a növényi mártás elkészítéséhez, teszi hozzá Rubin.

A mogyoró a barátod

Hallottál már a dió felhasználásáról a hamburgerekben - ez a helyettesítő remekül működik, mert kiadós, rágós textúrát kölcsönöz, amely a húst utánozza. Hasonlóképpen használhatsz pekándiót, vagy akár gesztenyét is, hogy olyan foghíjas öntetet készíts, amelyből senkinek sem fog hiányozni a kolbász. "Szeretek bármilyen öntetet vagy tölteléket sok kiadós dióval és áfonyával felturbózni a hagyományos darált sertéshús helyett, hogy inkább diós sültet készítsek" - mondja Charlie Layton, a dél-karolinai Charlestonban található Basic Kitchen executive chefje.

Ahhoz, hogy állati zsiradék nélkül is legyen elég ínycsiklandó, bőkezűen bánj a fűszerekkel. Layton szerint egy "megbízható csipetnyi" zellersót és egy-két kanál Marmite-ot (14 $, Walmart) - igen, azt a furcsa élesztős kenőcsöt Nagy-Britanniából - használj, hogy gazdag ízt adjon. Hasonlóképpen, a tölteléket még több zöldséggel és válogatott gombával is feltöltheted, hogy földes ízt és textúrát adjo hozzá. Próbáld ki a cremini, osztriga, maitake vagy shiitake gombát, mondja Rubin.

Változtasd meg a köreteket

Oké, a krumplipüré - a karácsonyi vacsora elengedhetetlen kelléke - már eleve húsmentes (kivéve, ha szalonnát adsz hozzá). De ha vegán vendégeid vannak az asztalnál, akkor a vajat és a tejszínt semleges, tejmentes helyettesítőre kell cserélni, például mandula- vagy makadámiadiótejre (csak arra ügyeljen, hogy cukrozatlan, ízesítetlen változatot vegyen), és adj hozzá néhány evőkanál kesudiótejszínt, hogy még mindig krémes ízt és állagot kapj. Bármelyik oldalt is finomítod, "tartsd a hangsúlyt a csodálatos ízekre, a különböző textúrákra és a sokféle változatosságra, hogy az érdeklődésedet felkeltsd" - mondja Rubin.

Layton szerint a vegetáriánus ételek más egyszerű cseréi, például a méz helyett juharszirup használata a mázas kelbimbóhoz vagy sárgarépához, egyszerű és finom, és az étel vegán marad. Az ételt érdekes tészta- vagy gabonafélékkel is kiegészítheti. Kenney a vadrizs, a quinoa, a farro vagy a kevésbé elterjedt fregula, egy búzadara-alapú tészta, amely vicces kerek alakú. Ne felejtsen el rengeteg friss fűszernövényt és fűszert is hozzáadni.

A legjobb, ha idén növényi alapú karácsonyi ételt készítünk? Az ételek még mindig tele lesznek olyan sok ízzel és textúrával, hogy a vendégeidnek nem is fog hiányozni a hús.