, 2021/10/23

Íme egy népszerűtlen vélemény: a bohém stílus, más néven "boho" nem is olyan nagy dolog. (Igen, én is így voltam vele.) És ezt úgy mondom, mint egy korábbi boho-chic-rajongó, aki gyakorlatiasabbá vált.

egy népszerűtlen vélemény

Bár még mindig sok mindent lehet szeretni ebben az eklektikus, őrült stílusban - a növényi dekorációtól a vad színeken át a makramé falikárpitokig -, néha nincs összhang aközött, amit a design megpróbál létrehozni, és amit az emberek ténylegesen elhelyeznek az otthonukban és a hálószobájukban.

De ne csak nekem hidd el. Íme négy ok, amiért a boho stílus valójában borzalmas a designszakértők szerint.

A boho dizájn akcentusok bemutatása

"Talán Cher Horowitz mondta a legjobban: "Közelről... ez egy nagy rendetlenség"" - mondja Jennifer Braidwood, a BRAID & WOOD Design Studio tulajdonosa és terméktervezője. "Gyakran a boho dizájnstílus szinonimája a fonott és rattan cunami, a rétegzett globális minták támadása, vagy egész egyszerűen... csak egy csomó "cucc"".

Akár be akarjuk ismerni, akár nem, igaza van. A kosaraktól és tárolóktól kezdve (amelyek nem mindig illenek össze) a többszörös falikárpitokon át az élénk, össze nem illő színekig, néha a boho stílusunk elképzelése és kivitelezése nem igazán kapcsolódik össze.

"A boho dizájnt lehet ízlésesen csinálni" - folytatja Braidwood - "De most éppen sok rossz boho van odakint".

Legyünk őszinték, bár a boho chic lehet gyönyörű, van benne egy olyan rendezetlenségi elem, amit egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. És különösen, ha az otthonunkról van szó, a megnyugtatónak szánt terekről, egy olyan stílus, amelyet rendetlenségnek és rendetlenségnek érzünk, biztosan nem ideális egyesek számára.

Drága lehet

Egy ülőalkalmatosság egy boho nappaliban

Egy szoba vagy egy egész ház kialakítása drága lehet - függetlenül attól, hogy milyen irányzat felé hajlik. De amikor a bohóról van szó, ez az árkategória a végletekig kitolódhat. "Ennek a stílusnak az eléréséhez rengeteg elemre van szükség" - mondja Andrew Barker, a HomeownerCosts alapítója - "A színeken kívül a boho stílusnak speciális anyagokra és bútortípusokra vonatkozó követelményei vannak. Ez költséges lehet, különösen, ha az embernek kevés a pénze".

Igazad van a pénzzel kapcsolatban. Ráadásul ez az irreális pénzügyi elvárás más tervezési problémákhoz is vezethet. Ilyen lehet például a boho "rendetlenség" tényezője. Mivel az emberek igyekeznek megteremteni a megjelenést az otthonukban, megelégszenek a legközelebbi legjobb dologgal, ami gyakran a tárgyak és színek össze nem illéséhez vezethet, amelyek bár olcsóbbak az árban, de a megjelenítésben is olcsóbbak lesznek. A boho kétségtelenül drága, ezért talán jobb, ha egy nyaraló- vagy bérlakásba építjük be, javasolja Barker.

A boho már nem igazán trendi

Egy boho stílusú nappali

KatarzynaBialasiewicz / Getty Images

A dizájn trendek mindig változnak. Ami az egyik hónapban "in", az a következőben már nem feltétlenül lesz menő. Ami pedig a bohót illeti, egyes dizájnszakértők szerint már valóban elérte a csúcspontját.

"[Már] csökkent a boho rétegek és a rendetlenség" - osztja meg Lauren Martin, az LM Design Associates alapítója. Martin először a nagyobb városoknak és azok gyors tempójú kultúrájának - például New York Citynek - tulajdonította ezt a változást. De újabban Kaliforniában is látott változást.

Arról nem is beszélve, hogy az emberek az utóbbi időben sokkal több időt töltenek otthon, és egyre több otthonban kezd érvényesülni a "kevesebb több" filozófia.

Ez túlterhelő

Egy zsúfolt ülősarok

A rendetlenség és a nyüzsgés nyomasztó lehet. Ahogy a közelmúlt trendváltásait vizsgáljuk - nem csak az otthoni tervezésben, hanem az élet minden területén -, az emberek gyorsan hajlanak a minimalista koncepciók és a "keep it simple" filozófia felé. "Mivel a hektikus élet a stressz növekedéséhez vezet, legyen szó akár a munkahelyről, akár bármi másról a mindennapi életben, az emberek azt szeretnék, ha az otthonuk egy menedék lenne" - mondja Ryan Jones, a Land of Rugs alapítója -

"A minimalizmus nagyszerű módja ennek, és bizonyítottan csökkenti a stresszt". A boho, a maga sok rétegével, lényegében egy díszes módja annak, hogy rendetlenséget tegyünk az otthonunkba"." És ahogy a következő évbe lépünk, a szakértők úgy vélik, hogy a boho továbbra is csökkenni fog a preferencia és a fontosság tekintetében. "Az emberek eltolódnak afelé a vágy felé, hogy rendetlenné tegyék az otthonukat, és egy egyszerűbb, alacsony karbantartási igényű életstílusba rendezkedjenek be" - mondja Braidwood.

"Elvégre az otthonunk volt a szentélyünk, az irodánk és a tantermünk az elmúlt évben." A bohócok nem csak az otthonunk, hanem az otthonunk is. Ahogy az emberek egyre tudatosabban kezdenek foglalkozni otthonuk berendezésével, az általános funkcionalitást is figyelembe veszik. Vajon a zsúfolt, rendetlennek tűnő stílus valóban segít az érzelmek, a hasznosság vagy a karbantartás terén? "Ráadásul - teszi hozzá Braidwood - senki sem akarja a szombatját 25 fonott kosár leporolásával tölteni".