, 2022/10/2

Egy 60-70 m2-es lakás teljes lakásfelújítás költsége átlagosan 3-3,5 millió Ft-nál kezdődik.

felújítás

A lakásfelújítási költségek megbecslése mindig nehéz feladat, manapság pedig pláne, amikor rohamos ütemben növekednek az építőipari alapanyagok árai.

Egy 60 m2-es lakás felújítása átlagosan 3-3,5 millió Ft, ami m2-enként 50-58.000 Ft-ot jelent. De ez az összeg azonban 100-120.000 Ft is lehet, attól függően, hogy milyen minőségű anyagokkal, milyen mély áttekintéssel végezzük az ingatlan felújítását.

A konyhák és a fürdőszobák kerülnek a legtöbbe egy felújítás során. A hálószobák, a nappalik és a pincék alsó árkategóriába sorolhatók.

A magasabb megélhetési költségekkel rendelkező városi területeken akár dupla annyi is lehet a költség, mint egy kisvárosban.

Nézzük meg mi fér bele a büdzsébe

1-1,5 millió Ft - ez kb az ötöslottó négyes találatának nyereménye - tartalmazhatja a villamoshálózat cseréjét, az utáni javítási és festési munkálatokat, esetleg még néhány szaniter felszerelését.

3-3,5 millió Ft: Az előző kategóriába tartozó elemek mellett a panellakás fürdőszoba csőhálózatának javítása mellett a panel konyha felújítása is megtörténhet. Ha megfelelő szakembert és anyagokat választunk, akár még néhány burkolási munkálat is beleférhet.

5,5-6 millió Ft: Mindazt tartalmazza, amit az előző két kategória, valamint a teljes burkolatcsere, nyílászárók cseréje, de még az erkélyfelújítás is belefér. Ezen felül pedig akár még a klíma telepítése, esetleg néhány szerkezeti alaktás, mint a panellakás falbontása is kivitelezhető lehet, ezzel pedig egy modern panel lakás tulajdonosaivá válhatunk.