, 2021/10/23
Ez az édes és fűszeres kenyér a vajat, a fahéjat és az édesburgonyát ötvözi. A meleg, nedves kenyér tetejét klementinhéj és méz díszíti.
Összetevők
3 tojás
½ csésze író
2 csésze általános liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
¼ teáskanál őrölt fűszer
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
¾ csésze vaj, apróra vágva
1 csésze cukor
1 teáskanál vanília
2 csésze reszelt friss, hámozatlan édesburgonya (kb. 10 oz.)
1 recept Clementine héj
Utasítások ellenőrzőlista
1. lépés
Hagyjuk a tojásokat és az írót szobahőmérsékleten 30 percig állni. Melegítsük elő a sütőt 350 F-ra. 9x5x3 hüvelykes sütőformát enyhén kenjük be tapadásmentes sütőspray-vel; enyhén kenjük be liszttel. Tegyük félre. Egy tálban keverje össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sót, a szegfűborsot és a szerecsendiót; tegye félre.
2. lépés
Egy nagy, mikrohullámú sütőnek alkalmas tálban mikrofőzze a vajat 10 százalékos teljesítményen (alacsony fokozaton) 1-1/2-2-1/2 percig, vagy amíg nagyon puha lesz, de nem olvad meg, 30 másodpercenként ellenőrizve és átrendezve, ha szükséges.
3. lépés
Adjuk hozzá a cukrot; habverővel keverjük jól össze. Adjuk hozzá a tojásokat, az írót és a vaníliát; keverjük jól össze (a keverék túrósnak tűnhet). Adjuk hozzá a lisztes keveréket. Habverővel keverjük össze. Hajtogassuk bele az édesburgonyát. Kanalazzuk az előkészített tepsibe, és egyenletesen oszlassuk el.
4. lépés
Süssük 65-70 percig, vagy amíg a teteje enyhén megérintve visszaugrik, és a tetején lévő hasadék száraznak tűnik. Hűtsük le 10 percig a rácson. Vegyük ki a tepsiből.
5. lépés
Hűtsük le teljesen, kb. 2 órán át. 12 szeletet készítünk.
Clementine héja
Hozzávalók
1 klementin vagy narancs
¼ csésze méz
Útmutató
1. lépés
A zöldséghámozóval távolítsuk el a klementin vagy a narancs héját. Egy kis mikrohullámú sütőre alkalmas tálban keverjük össze a héjcsíkokat a mézzel. Mikrofőzze 100 százalékos teljesítményen (magas fokozaton) 30-40 másodpercig, vagy amíg felmelegszik. Fedjük le. Hagyjuk állni, amíg a sütemény kihűl. Kanalazzuk a héjcsíkokat és a mézet a tortára.