, 2021/10/23

Ez az édes és fűszeres kenyér a vajat, a fahéjat és az édesburgonyát ötvözi. A meleg, nedves kenyér tetejét klementinhéj és méz díszíti.

édesburgonya kenyék

Összetevők

3 tojás

½ csésze író

2 csésze általános liszt

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál só

¼ teáskanál őrölt fűszer

¼ teáskanál őrölt szerecsendió

¾ csésze vaj, apróra vágva

1 csésze cukor

1 teáskanál vanília

2 csésze reszelt friss, hámozatlan édesburgonya (kb. 10 oz.)

1 recept Clementine héj

Utasítások ellenőrzőlista

1. lépés

Hagyjuk a tojásokat és az írót szobahőmérsékleten 30 percig állni. Melegítsük elő a sütőt 350 F-ra. 9x5x3 hüvelykes sütőformát enyhén kenjük be tapadásmentes sütőspray-vel; enyhén kenjük be liszttel. Tegyük félre. Egy tálban keverje össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sót, a szegfűborsot és a szerecsendiót; tegye félre.

2. lépés

Egy nagy, mikrohullámú sütőnek alkalmas tálban mikrofőzze a vajat 10 százalékos teljesítményen (alacsony fokozaton) 1-1/2-2-1/2 percig, vagy amíg nagyon puha lesz, de nem olvad meg, 30 másodpercenként ellenőrizve és átrendezve, ha szükséges.

3. lépés

Adjuk hozzá a cukrot; habverővel keverjük jól össze. Adjuk hozzá a tojásokat, az írót és a vaníliát; keverjük jól össze (a keverék túrósnak tűnhet). Adjuk hozzá a lisztes keveréket. Habverővel keverjük össze. Hajtogassuk bele az édesburgonyát. Kanalazzuk az előkészített tepsibe, és egyenletesen oszlassuk el.

4. lépés

Süssük 65-70 percig, vagy amíg a teteje enyhén megérintve visszaugrik, és a tetején lévő hasadék száraznak tűnik. Hűtsük le 10 percig a rácson. Vegyük ki a tepsiből.

5. lépés

Hűtsük le teljesen, kb. 2 órán át. 12 szeletet készítünk.

Clementine héja

Hozzávalók

1 klementin vagy narancs

¼ csésze méz

Útmutató

1. lépés

A zöldséghámozóval távolítsuk el a klementin vagy a narancs héját. Egy kis mikrohullámú sütőre alkalmas tálban keverjük össze a héjcsíkokat a mézzel. Mikrofőzze 100 százalékos teljesítményen (magas fokozaton) 30-40 másodpercig, vagy amíg felmelegszik. Fedjük le. Hagyjuk állni, amíg a sütemény kihűl. Kanalazzuk a héjcsíkokat és a mézet a tortára.